Vajon hány bőrt lehet róla még lehúzni? - Terminátor: Sötét végzet kritika

Arnold Schwarzenegger és Linda Hamilton újra a mozivásznon a már megszokott történetben, kissé megváltozott formában. A Terminátor széria hatodik részének sikerült végül valami újat mutatnia, vagy csak egy újabb bőrt húzott le a T-800-as jól ismert karakteréről? Őszinte, spoilermentes kritika következik.

0
 

Arnold Schwarzenegger és Linda Hamilton újra a mozivásznon a már megszokott történetben, kissé megváltozott formában. A Terminátor széria hatodik részének sikerült végül valami újat mutatnia, vagy csak egy újabb bőrt húzott le a T-800-as jól ismert karakteréről? Őszinte, spoilermentes kritika következik.

A Terminátor sorozat első, 1984-es része James Cameron rendezésében, Linda Hamilton és Arnold Schwarzenegger főszereplésével a filmtörténelem egyik klasszikusává vált. Egy lapon emlegethetjük az 1979-es Aliennel, és az 1978-as Halloweennel és főszereplőivel, melyek meghatározták egy-egy műfaj jövőjét. Az elmúlt harminc évben a készítők igyekeztek újra, meg újra visszatérni a sikert hozó gyökerekhez, miközben próbáltak újdonságot csempészni a már jól ismert sztoriba. Ennek köszönhetően öt-hat évente új Terminátor filmet is láthattunk a mozikban. A széria legújabb tagja épp a napokban, október 31-től lesz elérhető a nagyközönség számára.

Linda Hamilton Terminator 6

Kép forrása: polygon.com

Az előző öt részben már több oldalról is megismerhettük a történetet, Sarah és John Connor karakterei pedig olyanok, mintha régi barátok lennének. Amikor beültem a Terminátor: Sötét végzet vetítésére, nem is tudtam, mire számítsak. Azon járt az eszem, vajon hány bőrt tudnak még lehúzni erről a sztoriról és vajon mikor fogy ki belőle a szufla? Ehhez képest kellemes meglepetésben volt részem.

Tim Miller, a Deadpool rendezője és James Cameron, mint a film producere szép munkát végzett a Terminátor hatodik részével. A történet Az ítélet napja után, vagyis 1998-ban kezdődik, majd a közeli jövőben folytatódik, ezzel elfelejtve mindent, ami a két film között történt. Sarah és John sikeresen megállította a Skynet felemelkedését, ezzel több milliárd ember életét megmentve, de úgy tűnik, csak elhalasztani sikerült nekik a világvégét. Az emberiség sikeresen lépett újra az önpusztítás útjára, ami újabb Terminátorok felbukkanásához vezetett.

Hőseink tehát új, mégis ismerős ellenséggel néznek szembe a Sötét végzetben, ami látványos akciójelenetekben bővelkedik. A magasabb korhatár-besorolást mégsem a fröcsögő vér, inkább az ízes káromkodások miatt kapta, amiknek nagy része Linda Hamilton száját hagyja el. A színésznő karaktere az eltelt évek során nem sokat változott, még mindig egy kőkemény anyatigris, akinek csak időnként láthatjuk érzékenyebb oldalát. Érdekes triót alkot azonban a film másik két női főszereplőjével, Mackenzie Davis-el és Natalia Reyes-el.

Reyes, Davis, Hamilton - Terminator

Kép forrása: wired.com

Mindhárman eltérő személyiségek, épp ezért egészítik ki nagyon jól egymást. Reyes, aki Dani Ramost formálja meg a fiatal Sarah Connorra emlékeztet, míg Davis karaktere a céltudatos megmentő szerepében tetszeleg. A történet elsősorban hármójukra koncentrált, így Schwarzenegger T-800-as modellje mellékszerepbe szorult vissza. A trió mellett Gabriel Luna terminátora kapott még sok figyelmet. A REV-9-esnek nevezett harci gép több hasonlóságot is mutatott a második részben feltűnt halálosztóval, de azért új képességekkel is felruházták a készítők.

A Deadpool rendezőjétől nem is vártunk mást, mint röpködő ütéseket, hatalmas robbanásokat és jól elhelyezett poénokat. Ezt is sikerült hoznia a filmnek. A Terminátor: Sötét végzetre bármit lehet mondani, de azt nem, hogy ne lett volna tele pörgős akcióval. A történetet ugyanakkor nem bonyolították túl. Míg nem telik el öt perc úgy a filmben, hogy ne lőnének el a szereplők egy teljes tárat, vagy robbantanának fel valamit, addig a sztori elég butácska.

Arnold Schwarzenegger - Terminator 6

Kép forrása: bloody-disgusting.com

Miután kiesett az idővonalból három filmnyi esemény, a Sötét végzetnek lenne épp mit megmagyaráznia, például, hogy hogyan öregedett meg Schwarzenegger karaktere. Ezzel pedig épp csak a felszínét kapargatjuk meg annak a kérdéskörnek, ami az eredeti halálosztó személyét körbeveszi.

Helyette nagyobb hangsúly került a társadalmi üzenetek és értékek átadására, jelenlegi technika-központú világunk kiparodizálására. A film próbálja boncolgatni az elidegenedés témakörét és nemcsak a jövőből modern világunkba csöppenő időutazó szemén keresztül. Felhívja továbbá a figyelmet arra, mennyire kiszolgáltatottak vagyunk a hétköznapjaink részét képező technológiai eszközök által.

Luna, Schwarzenegger - Terminator

Kép forrása: comingsoon.net

Ezek mellé még a feminizmus kérdéskörét is sikerül beszorítani az alig több mint két órás filmbe, de legalább nem érzi úgy a néző, hogy le akarnák nyomni a torkán. Ettől függetlenül erősen jelen van a sztoriban a női egyenjogúság témája. Ez látszik abból is, ahogy a három női főszereplő a háttérbe szorít minden karaktert a moziban. Ennek ellenére a filmet nyolc pasi neve fémjelzi. A rendező Tim Miller mellett ugyanis csak férfiak dolgoztak a forgatókönyvön is, akik között James Cameron, Charles H. Eglee, David S. Goyer és Justin Rhodes is előkelő helyet foglal el.

A széria hatodik része ettől függetlenül nemcsak élvezhető, de rendkívül szórakoztató, izgalmas és látványos is. Nem kell tőle csodát várni, hiszen a készítők sem a világot akarták megváltani vele. Képében egy átlagos, kissé butácska akciófilmet köszönthetünk a mozikban október 31-től, de egy jó Terminátor filmet. Akik már ismerik a korábbi történeteket, azok nagyon fogják élvezni Sarah Connor és a Terminátor visszatérését a mozivászonra. Azoknak, akik még csak névből ismerik Arnold Schwarzenegger egyik legnépszerűbb karakterét, nyújt annyi háttérinformációt a film, hogy előzetes tudás nélkül is jól szórakozhassanak.

Összefoglalás

Vajon hány bőrt lehet róla még lehúzni? – Terminátor: Sötét végzet kritika


Szerzői értékelés

7

A Terminátor: Sötét végzet egy rendkívül egyszerű akciófilm nagyra törő történet és bonyolult magyarázkodás nélkül. Ez sokszor a javára írható, a készítők ugyanis nem is akarták túlzásba vinni a drámázást. Sokszor érezhetjük úgy azonban filmnézés közben, hogy igazából nem vittek bele túl sok energiát, hogy ésszerű magyarázatot találjanak egy nagyon is ésszerű kérdésre, és inkább elintézték a legegyszerűbb válasszal. A helyenként butácska történetet ellensúlyozza a film látványvilága, ami lassított közelharccal és óriási robbanásokkal színesíti az élményt. Egy percig sem érezzük unalmasnak, vagy vontatottnak a sztorit és összességében jól szórakozunk a két óra során.

Látványos akciójelenetek
Jól megkoreografált közelharc
Igényes CGI
Linda Hamilton még mindig fantasztikus Sarah Connor szerepében

Végtelenül egyszerű történet
Kérdések tömkelege, amire nem, vagy csak elbagatellizált választ kapunk
Hogyan öregszik meg egy robot?

Olvasói értékelés

4.5

×