A hongkongi ügy után a Blizzard nem csak játékosokat és rajongókat veszített, de rengeteg pénzt is. A Mitsubishi már nem a cég szponzora.

Egy ideje már érzi a hatását a Blizzard Entertainment annak a lépésnek, melyet Ng “Blitzchung” Wai Chung nyilatkozata után tett. A Hearthstone játékos komoly büntetést kapott a vállalattól, miután politika álláspontjának adott hangot az éppen zajló hongkongi tüntetések kapcsán. A döntés rengeteg ellenérzést, felháborodást szült, sőt elindult a #BoycottBlizzard mozgalom is. Most pedig egy igen komoly támogató szüntette meg partnerségét a kiadóval.

A The Daily Beast szerint a Mitsubishi úgy döntött, hogy nem lesz többé szponzora a Blizzard e-sport eseményeinek, kifejezetten a hongkongi ügy miatt. A Reddit felhasználók először csak a Mitsubishi logó eltűnését vették észre egy nemrégiben zajlott ázsiai – csendes-óceáni Hearthstone versenyen. A cég azóta megerősítette döntését.

Kép forrása: kakuchopurei

A támogató egyébként a Mitsubishi Motors Taiwan volt, ami a japán autógyártó tajvani ága. Tajvan gyakran viták tárgyát képezi az üzleti életben amiatt a kockázat miatt, hogy a külföldi vállalatok elveszíthetik üzleti lehetőségeiket, ha valamilyen módon a kínai kormány pozícióját megkérdőjelezik Tajvanon, Hongkongban, vagy egyéb régiókban. Az Apple például mostanában elrejti a tajvani zászlót az iOS 13 emoji-készletében, ha valaki Hongkongban vagy Makaóban jár – írja a The Verge.

A Blizzard egyébként azóta enyhítette a Hearthstone játékos büntetését, valamint arról nyilatkoztak, hogy a döntést nem a kínai kormányhoz fűződő kapcsolat motiválja. A Blizzard számos online videojátékot működtet Kínában, emellett jelentős e-sport csapatok és bajnokságok vannak jelen a régióban.

A Blizzard éves konferenciája, a BlizzCon pénteken kezdődik, ahol a hongkongi tüntetésekről folytatott viták valószínűleg további vitákat szülnek.

A Fight for the Future nonprofit szervezet új játék-kampányt szervez Gamers for Freedom néven, céljuk pedig, hogy tiltakozzanak az esemény ellen.

×