A Riot nemrég nyilatkozatot adott ki arról, hogy a kínai etnikai kisebbség nevét nem szándékosan tiltotta le a LoL csevegő. Már javították a hibát.

Az ujgurok mintegy tíz milliós népe túlnyomórészt Kína nyugati részén, Hszincsiang Ujgur Autonóm Tartományban él. Hazájukat egymás között Ujgurisztánnak, illetve Kelet-Turkesztánnak hívják. A húszmilliós Hszincsiang Kína legnagyobb területű tartománya; fővárosa Ürümcsi.

Nemrég kiderült, hogy a League of Legends csevegőjébe nem lehet beírni ezt a szót, ami kisebb felháborodást eredményezett. Mint kiderült:  az „ujgur” szó tilalmát egy automatikus csevegőszűrő okozta, de azóta javították. Ryan Rigney kommunikációs vezető azt is elmondta, hogy dolgoznak azon, hogy ez ne fordulhasson elő máskor – írja a PCGamer.

Az ujgurok egy muzulmán etnikai kisebbség Kínában, ahol az amerikai média szerint súlyos diktatúra uralkodik. „Az elmúlt évtizedben erőszak tört ki a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, amit a központi hatalom az iszlamizmusnak és az etnikai szeparatizmusnak tud be. Az utóbbi időkben átnevelőtáborokba viszik az ujgurokat, akik az ismerősök szerint szinte vadidegenként térnek haza. Hogy ne jusson ki információ a koncentrációs táborokról, az újságírókat távol tartják a területtől” – számolt be róla a 444.hu.

Figyelembe véve, hogy a Riot teljes mértékben a kínai Tencent tulajdonában áll, valamint hogy a Blizzard is kellemetlen helyzetbe került a Hongkongi események kapcsán, a Riot is igyekeszik távol maradni az ilyen érzékeny témáktól. A LoL fejlesztője korábban arra kérte a profi liga játékosait és a vállalat munkatársait, hogy ne nyilatkozzanak nyilvánosan politikáról. Ryan Rigney megnyugtatott mindenkit, hogy itt nem erről, csupán egy véletlenről van szó.

Korábban a Gamesindustry fogalmazott meg cikket arról, hogy az ujgur szó tiltás alá került a LoL rendszerében, egy Reddit poszt alapján, melyet azóta töröltek az oldalról.

×