A friss házasok boldog napjait élő, több mint 100 millió feliratkozóval rendelkező egyik legnagyobb Youtuber október 19-i videójában sokkolta a közönségét: Kína letiltotta a videóit.

Felix “PewDiePie” Kjellberg így kezdte a történet kommentálását: “Nos, srácok, ezt megcsináltuk. Kínában bannoltak. Miután a hongkongi tiltakozókról beszéltem, és azzal viccelődtem, hogy a vezetőjük úgy néz ki, mint Micimackó, letiltottak Kínában.”

A tiltás elsősorban a Youtube tartalmait érinti (és ezért elnézést is kért kínai követőitől), ám ha az érintett országban a Reddit-en keresnek rá a nevére: ugyanúgy nem találnak semmit.

PewDiePie a történet szempontjából kritikus, ugyanakkor poénnak szánt, megjegyzése az október 16-i videójában hangzott el, amelyben különféle mémeket kommentált. A kínai vezetőt Micimackóhoz hasonlító mémhez fűzte hozzá véleményét nevetve: “Mémmé vált, hogy a kínai vezető pontosan úgy néz ki, mint Micimackó… nyugtalanító hasonlóság”.

A kínai reakció megértéséhez el kell mondjuk, hogy 2017-ben a kínai vezetőt egy beszélő mackóhoz hasonlító blogbejegyzés és mémhullám miatt már magát a Disney karaktert is bannolták. Igen, Micimackót. Sőt, a 2018-as “Barátom Róbert Gida” című filmet sem mutathatták be az országban, vélhetően a mézimádó kedves kis mackó miatt.

A történtek miatt nem mondhatnánk, hogy PewDiePie megtört volna, vagy egyáltalán túlságosan érdekelné a dolog, népszerűsége továbbra is töretlennek látszik.

 

×