A Stadia egyik legnagyobb megoldandó problémája, hogy a streamelt játékokban eredendően nagyobb lesz a késleltetés – a Google-nek viszont van megoldása.

Amikor egy sima konzolon vagy PC-n játszunk egy játékkal, akkor is van egy kiküszöbölhetetlen késleltetés: megnyomjuk a kontroller vagy a billentyű gombját, a parancs elutazik a számítógépbe, a képjel elutazik a monitorba, és csak akkor látjuk, hogy a karakterünk ugrott-e. Ez a másodperc törtrésze alatt történik, de minden profi játékos a minél alacsonyabb késleltetésért küzd.

Az online streaming játékplatformokon ez még hosszabbra nőhet. A beviteli parancsot ugyanis fel kell tölteni az internetre, utána pedig a képnek meg kell érkeznie az internetről, ez a két lépés pedig már jóval nagyobb késlekedést, azaz laggot eredményezhet.

A Google viszont egy úgynevezett „negatív késleltetés” technológiát hoz majd a Stadia platformra, a VentureBeat pedig azt találgatta egy cikkében, hogy mit is takarhat ez a kifejezés.

stadia

Kép forrása: denofgeek.com

Prediktív játékelemzés, vagy időutazás?

Két út körvonalazódik, és mind a kettő csakis a Stadia rendelkezésére álló hatalmas számítási erő miatt valósulhat meg. Az első, hogy játékosonként több szálon is futtatják a játékokat, és minden döntési helyzetben lefuttatják az összes lehetséges (vagy valószínű) parancsot, amit a játékos adhat, és végül azt a képet mutatják, amelyet a játékos ténylegesen választott.

Ehhez viszont olyan kiismerő algoritmusokra lenne szükség, ami ijesztően mélyre tudna ásni a játékosok agyában – és mind tudjuk, mennyivel személyre szabottabb reklámokhoz vezethet ez az út…

A másik megoldás az időutazás. Nem, nem vicc, tényleg: a RetroArch emulátor fejlesztői egy olyan megoldást fejlesztettek ki, amelyek fogják a játékos inputját, visszaküldik egy képkockával korábbra, leemulálnak két képkockát előre, így a játékos parancsai késleltetés nélkül, észrevétlenül mennek végbe a képernyőn.

Végső soron a Stadia ezzel a megoldással ki tudná küszöbölni az internetes küldés-fogadásból eredő késleltetést, és olyan szintre juthatna a lag, mint egy normál hardveren – ezzel pedig már bőven elérhetik a céljukat.

Ti kipróbáljátok a Stadiát, ha elérhető lesz?

×