A magyar Linda bűnügyi sorozat zeneszerzőjének hagyatékkezelője azzal vádolja az X-Men rajzfilmsorozat készítőit, hogy ellopták a film betétdalát. Pert is indított.

Az X-Men rajzfilmsorozatot nagyon sokan szerették, de a 80-as években nálunk a Linda hasonlóan közkedvelt volt. A szériában ismert magyar színészek szerepeltek, a főszerepben pedig görbe Nóra kiváló teakwondo tudásával hozta be az ázsiai akciófilmek világát Magyarországra. A főcímdal is ikonikus volt, de nagyon hasonlít a későbbi X-Men rajzfilmsorozat dalára, így most a készítőket azzal vádolják, hogy egyszerűen ellopták azt. Kriskó Zoltán most pert indított a Marvel, a Disney, a Fox, az Apple, az Amazon ellen plágium miatt. A Linda sorozat 1984-ben, az X-Men 1992-ben indult – írja a Gizmodo.

https://youtu.be/5Wc5BsnnTEU

 

 

Persze adja magát a kérdés, hogy az 1984-től 1991-ig futó magyar sorozat készítőinek miért éppen most jut eszébe perelni az 1992-ben indult X-Men rajzfilm miatt? Kriskó Zoltán – aki a Linda főcímdalát jegyző, már elhunyt Vukán György hagyatékát kezeli – azt nyilatkozta a TMZ-nek: ő 2017-ig nem tudott az X-Men rajzfilmsorozat, illetve annak zenéjének létezéséről. Ugyanakkor azt állítja: a sorozat sikere a tőlük lopott ikonikus főcímdalnak köszönhető, ezért visszamenőleg szeretne részesülni annak bevételéből – írja az Azonnali.hu. A Linda zenéjét egyébként még 1983-ban szerezték és védették le Vukánék.

Nem ez az első alkalom, hogy az X-Men főcímdalát megvádolják más művekből való kölcsönzés miatt. Számos ember hívta már fel a figyelmet arra, hogy Whitney Houston 1990-ben megjelent „I’m Your Baby Tonight” című dala is hasonló. Bár ez esetben nem indult per.

Szerinted is hasonlít a két dal?

×