A Video Game Writing Award talán egyszer még visszatér, de nem a közeljövőben.

A The Writers Guild of America egy írókat képviselő amerikai szakszervezet, mely nagy díjátadó gáláinak videojátékos kategóriáját megszüntette. A WGA 2008 óta nagy becsben tartotta azokat az írókat is, akik videojátékokon dolgoznak, a változás tehát igen váratlanul érte a fejlesztőket – írja a Gamespot.

A WGA szóvivője a Hollywood Reporter-nek elmondta, hogy 2020-ban nem osztanak ki díjakat a Video Game Writing Award-on. A kategória a jövőben még visszatérhet, amennyiben elég videojáték-író lesz a szakszervezet tagjai között. Valószínűleg jelenleg nem tudnak a szervezeten belül elég videojátékot, vagy jelentős alkotást felmutatni.

2018-ban az Assassin’s Creed Odyssey, a Batman: The Enemy Within, az Episode 5- Same Stitch, a God of War, a Marvel’s Spider-Man és a Pillars of Eternity II: Deadfire írója volt jelölve a díjra. A Sony God of War-ja mindent megnyert a díjátadón. Korábban a Horizon: Zero Dawn, az Uncharted 4, a Rise of the Tomb Raider és a The Last of Us: Left Behind írásáért is osztottak ki díjat.

Kép forrása: Tubefilter

Ahhoz, hogy valaki jelölt legyen, nem csak a játék alkotói közt kell szerepeljen, de elismert tagság is szükséges a szakszervezetben. Ennek díja 100 dollár. Érdekes, hogy a szakszervezet korábban kijelentette, hogy figyelembe veszik a nem szervezetük alatt létrejövő játékokat is, most mégis a kategória megszűnésének egyik okaként pont azt jelölik meg, hogy kevés játékot tudnak felmutatni a szervezethez köthetően.

Miközben a WGA lemond a videojátékos kategóriájáról, más rangos díj, mint a BAFTA továbbra is tiszteletben tartja a videojátékokat több kategóriában. A hírre a videojáték írók persze nem reagálták kitörő lelkesedéssel. Neil Druckmann, aki korábban több WGA videojáték-írói díjat is nyert, a Twitter-en azt írta: „nagyon csalódott” a WGA döntése miatt.

Volt, aki azt írta sosem csatlakozott a WGA-hoz és nem is fog. Állítólag ugyanis csak az nyerhet, aki tag, és a tagdíj befizetése után nem szavazhatnak, hiszen a videojáték írókat a szervezet nem tartja „igazi” írónak.

×