A hagyományos tévé-előfizetés, majd a streaming-szolgáltatás megjelenése után egyre több videojáték kiadó is belépett az előfizetéses szolgáltatások világába PC-n. De vajon megéri ez nekünk?

Az utóbbi időben szinte minden tévészolgáltató saját streaming szolgáltatást indított, vagy tervez indítani (Netflix, HBO, Disney+). Ehhez már a legnagyobb videojáték kiadók is csatlakoztak, az elmúlt években pedig többek között a Microsoft, az EA és a Ubisoft is elindította szolgáltatását. Mit is tudnak ezek, és miért is jó nekünk, ha előfizetünk?

Ma már tehát számos játékszolgáltatás létezik, PC-n, illetve konzolon is. Ezek előnye az állandó ingyenes tartalom, vagy a sok letölthető extra lehet, sőt olyan szolgáltatásokról is hallunk mostanában, melyek felhőalapú játékot tesznek lehetővé. Jelen esetben a felhőalapú Nvidia GeForce Now-al és a Google Stadia-val nem foglalkozunk, csakis az előfizetéses gaming szolgáltatásokkal: EA Origin Access, Microsoft Game Pass és Ubisoft Uplay Plus.

Kép forrása: Uplay Plus

A játékelőfizetés, mint szolgáltatás nem újdonság: az EA PC szolgáltatása 2016 óta működik, az Xbox Game Pass konzolra 2017-ben jelent meg. Ennek ellenére az Microsoft-nak és a Ubisoft-nak 2019-ig tartott, hogy utolérje az EA szolgáltatását PC-n. Jelenleg az Activision Blizzard és az Epic Games még nem indított hasonló szolgáltatást.

Hogyan működik?

A szolgáltatások alapötlete az, hogy letöltve egy alkalmazást a számítógépre, azonnal letölthetjük, elindíthatjuk a játékokat egy könyvtárból. A hagyományos áruház-alkalmazásoktól alapvetően abban különbözik, hogy az előfizetők bejelentkezés után szabadon letölthetik a szolgáltatáshoz kapcsolódó játékokat és egyéb tartalmakat. Minden költség benne van a havi/éve előfizetési díjban.

Szolgáltatások:

EA Origin Access Basic: Az általunk vizsgált szolgáltatások közül a legrégebbi, mivel 2016-ban indult és többszintű szolgáltatássá vált. Az első szint az Origin Access Basic havonta 5 dollárba kerül, vagy egy évre 30 dollár. A Basic hozzáférést biztosít ahhoz, amit az EA „The Vault-nak” nevez, ami egy nagy PC-játéktár, amely több mint 200 címet tartalmaz: többek között például megtalálható a Battlefield V, a Battlefield I, a Star Wars Battlefront II és a Madden 19. Az Origin előfizetői továbbá 10% kedvezményt kapnak az Origin áruházban vásárolt játékok árából.

EA Origin Access Premier: Havonta 15 dollár, illetve 100 dollár évente, de a szint csupán tíz további játékot tesz elérhetővé. Ugyanakkor korai hozzáférést biztosít a jövőben megjelenő játékok teljes verziójához. Alapvetően 10 órát enged eltölteni a játékokban a megjelenés előtt, ha tehát előbb szeretnél játszani az EA játékaival, akkor megéri erre előfizetni. Ez arra is jó, hogy ne vegyünk meg olyan játékot, melyről hamar kiderül, hogy nem nekünk való, vagy nem éri meg a pénzt.

Kép forrása: PCWorld

Xbox Game Pass PC-re: Az Xbox felhasználók már két éve boldogan használják a Game Pass-t, a Microsoft 2019. júniusában végre PC-re is kibővítette a szolgáltatás. Havonta 10 dollárért kínál hozzáférést több mint 100 játékhoz. A Microsoft azt ígéri, hogy minden saját játékát hozzáadja a Game Pass-hoz, úgy ahogy a konzolverzióknál is. Ahogy az EA szolgáltatása, a Game Pass is csomagot kínál régebbi játékokkal, valamint néhány újabb címhez adott extra lehetőségeket, mint például a Metro Exodus vagy a Gears 5. No meg persze, itt is jár némi kedvezmény a vásárlásokhoz.

Xbox Game Pass Ultimate: Ez a szolgáltatás az előfizetők számára az Xbox Live Gold szolgáltatást és a Game Pass-t egyszerre kínálja. Ez fantasztikus üzlet mindenkinek, akinek van otthon PC-je és Xbox-a is, mivel a Microsoft új saját címei kompatibilisek minden platformon. Ez azt jelenti, hogy elkezdheted a játékot konzolon, de átviheted az előrehaladását számítógépre, majd visszatérhetsz a konzolhoz.

Kép forrása: Microsoft

UPlay Plus: A Ubisoft legújabb szolgáltatása 2019. szeptember 3-án indult. A UPlay Plus havonta 15 dollárba kerül és 108 játékhoz kínál hozzáférést, beleértve a The Division 2-t, a Rainbow Six Siege-t, az Assassin’s Creed: Odyssey-t (plusz az Assassin Creed korábbi címeit) és a Far Cry sorozatot, kezdve a Far Cry 2-vel. Az előfizetési díj nem csak az alapjátékokat tartalmazza, hanem a legtöbb címhez a DLC-ket is megkapjuk. Sem az EA Origin Access, sem az Xbox Game Pass nem terjed ki erre.

UPlay Plus

Megéri-e ez nekünk? – Nehéz kérdés

Valljuk be őszintén, ezt mindenki maga el tudja dönteni, nagyon könnyen. Ha az ember alapvetően sokféle játékkal szeret játszani, szívesen elővenne néhány régi címet és nem szeretne mindig mindent külön megvenni, jó üzlet lehet. Ha valaki azonban gyakorta csak néhány címet indít el, annak nem biztos, hogy megéri. Mondhatjuk tehát azt, hogy bár az ajánlatok jónak tűnnek, nem biztos, hogy mindenki igényére lettek szabva. A hardcore játékosok, akik szeretnek mindent azonnal kipróbálni, jól járhatnak vele, akik türelmesek, azoknak meg nincs szükségük rá. Világos, hogy egy-egy szolgáltatás akár több száz játékot kínál havi fix összegért, de mindegyikkel fogunk játszani? Ha összeadjuk a használt játékok egyenkénti árát, és összehasonlítjuk mondjuk 5 év előfizetési díjjal, ráfizettünk vagy sem?

Egy átlagos játékos szerintem nagyjából évente átlag három-négy nagy címet vásárol, a többivel újra és újra játszik (multiplayer címek). Érdemes tehát mérlegelni:

  • Ha minden egyes szolgáltatásra előfizetsz, akkor jó sok játék közül választhatsz, ugyanakkor kevesebbet költesz, ha egy évben csak 5-6 játékot veszel. Van elég időd kihasználni a lehetőségeket?
  • Ha rajongója vagy egy kiadónak és tudod, hogy mindig érdekelni fog az a játék, amit kiadnak, mindenképp fizess elő az adott szolgáltatásra. A kiadók általában megbecsülik az előfizetőket, és mindig lesz valami, amivel megajándékoznak.
  • Azt is érdemes megnézni, milyen játékok kerülnek bele az előfizetés kalapjába. Ha olyan játékok érdekelnek, melyeket a végigjátszás után sosem veszel elő többé, megéri neked előfizetni? Talán pont ezért éri meg?
  • Xbox-od és PC-d is van? Szereted a cross-play-t? Neked való az Xbox Game Pass Ultimate.
  • Nem muszáj minden szolgáltatást megtartani. Van lehetőség arra, hogy egy-egy cím esetében élvezzük annak előnyeit, majd lemondjuk a szolgáltatást, ha már nem éri meg nekünk. 200 IQ.

Kép forrása: TechSpot

Amihez nem jutsz hozzá

Noha általában nagyszerű ajánlatokat tartalmaznak az előfizetések, vannak játékok, melyek nem kerülnek bele. Ilyen például a CD Projekt RED Cyberpunk 2077 címe, vagy a Witcher 3. Az Epic játékai és az Activision Blizzard újdonságai szintén korlátozottak.

Az tehát, hogy mennyire éri meg nekünk az előfizetés, a játékos stílusától, szokásaitól és néha szabadidejétől függ. Éppen ezért a fent leírtak talán mutatnak némi iránymutatást, ugyanakkor érdemes minden szolgáltatásnak és azok feltételeinek jobban utánanézni előfizetés előtt.

Reméljük segítettünk! Jó játékot!

×