A Facebook virtuális terének, a Horizonnak már jövőre tesztelői lehetünk. A rendszerbe belépve avatárunkkal vehetünk részt különböző programokban.

A felhasználók többsége dédelget még némi nosztalgikus élményt arról, amikor először regisztrált tinédzserként a Facebook-ra és a platform tele volt csodával és lehetőséggel. Érdekes teszteket tölthettél ki, gondozhattad a farmodat és valóban csak azt láttad, amit megosztottak ismerőseid. A magyar felhasználóknak az iWiW-ről vagy Myspace-ről való ugrás könnyű volt, hiszen azok a platformok sokkal kevésbé voltak letisztultak és mindenki boldogan csatlakozott a Facebookhoz, hogy felkeresse rég elveszett szociális kapcsolatait.

Az évek során sokaknál ez persze kihalt ez az érzés és ha nem lenne az oldal és alkalmazás elengedhetetlen a munkák többségéhez azonnal törölnék is azt. A megszámolhatatlan mennyiségű Facebook botrány és biztonsági rés, amiről hallottunk az elmúlt években, a vállalatok hirdetései és az átalakított híroldal már visszafordíthatatlan károkat okozott. Persze könnyű csak panaszkodni valamiről, amikor mindezek ellenére egyértelmű, hogy a platform még a mai napig könnyű és ingyenes kommunikációt biztosít a világ szinte minden területén és ezért cserébe csupán adatainkat adják el.

Viszont, akik többet szeretnének a kék-fehér világban tölteni, nemsokára megtehetik. A vállalat felvásárolta az Oculus Rift jogait, hogy saját virtuális valóságot hozhasson létre. A program a Horizon nevet kapta, ahova a becsatlakozó profilok együtt vehetnek részt különböző programokban, virtuális avatárjukat használva. A lehetőségekről az alábbi kis videót készítette a vállalat.

https://www.youtube.com/watch?v=Is8eXZco46Q

 

Ahogy láthatjuk a platform az Oculust Rift és Quest szemüvegeken át lesz majd elérhető és a térbeli mozgást a kézben tartott kontrollerek teszik lehetővé. Habár a fejlesztésre még hosszú jövő vár, már jövőre lesznek felhasználók akik szabadon tesztelhetik.

Nehéz megjósolni, hogy mennyi felhasználót sikerül majd átcsábítani egyre gyakrabban a virtuális világba. A Ready Player One sci-fiben is először az emberiség tönkreteszi a bolygót és ezért menekül mindenki a virtuális világba, de talán mi még nem tartunk ott, nem is beszélve arról, hogy a szükséges eszközöknek még mindig elég borsos áruk van.

Ti szívesen élnétek a Facebook alkotta virtuális valóságban?

×