A 130 év alatt a Nintendo több szektorban kipróbálta magát, még love hoteleik is voltak, de a játékgyártásban lettek csak igazán sikeresek.

 

A japán céget 1889 szeptember 23-án alapította Jamaucsi Fuszadzsiró, eredetileg „hanafuda” festett papírkártyák gyártására. A vállalat hamar nagy sikert aratott a kézzel festett kártyák minőségének hála és Jamaucsi a nagyobb termelés érdekében segédeket vett fel maga mellé. 1956-ban látogatott az USA-ba, amikor meglátta, hogy a konkurens nagy cégek is kis irodákból üzemeltetik a vállalataikat.

kép forrás: wikipedia.com/nintendo

Jamaucsi azonban terjeszkedni kezdett, megvéve a Disney karakterek jogait, még népszerűbbé tette a Nintendot és az új tőkével más szektorokba is befektetett. Így 1968-ra a Nintendo-nak taxivállalata tv csatornája és love hoteleik is voltak. A sok próbálkozás azonban mind kudarccal ért véget, kivéve a játékgyártást.

A Nintendo nehéz anyagi helyzetbe került, mivel a kártyák eladásai is csökkentek, 1970-ben egy karbantartó mérnök mentette meg a vállalatot. Jamaucsi szemrevételezte egyik gyárát, amikor kiszúrta Jokoi Gunpej-t, aki egy kinyújtható mechanikus kart épített magának szórakozásként. Az ebből készült játékból 1,2 millió darabot adtak el és a mérnökből termékfejlesztővé léptették elő.

kép forrása: tes.com

A Nintendo ez után nem sokkal áttért a videojáték piacra, ahol azóta is sikeresen szerepel. Ekörül vették fel Mijamoto Sigeru-t is, aki ikonikus alakja lett a modern Nintendo vállalatnak. Olyan sorozatokat köszönhetünk neki, mint a Mario, Donkey Kong, The Legend of Zelda vagy a Star Fox.

Legújabb Nintendo Switch platformjukból 36,8 millió darabot adtak el és még csak most dobták piacra a készülék Lite verzióját.

Boldog Születésnapot!

×