A V4 Future Sports Festival jövő hét végén zajlik, ahol többek között a selejtezőn bekerült magyar CS:GO csapat is képviselteti magát. A sajtótájékoztatón a csoportsorsolás is lezajlott.

A Sofitel Chain Bridge Hotelben tartott ma sajtótájékoztatót Az Egymillióan a magyar esportért Egyesület (Esportmilla) a V4 Future Sports Festival kapcsán. A nagyszabású, Magyarországon zajló esport rendezvényen a V4 országok (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország) legjobb csapatai, illetve meghívott nemzetközi esport csapatok vesznek részt. A helyszínen ráadásul több játék képviseltetni magát.

A sajtótájékoztatót Bíró Balázs, az Esportmilla elnöke nyitotta meg, aki elmondta: a tavalyi sikeres rendezvény után egyértelmű volt, hogy idén is megrendezik, ezúttal pedig azon dolgoznak, hogy az esport Magyarországon is kiteljesedjen, ahogy a világ több pontján már láthatjuk.

ESPORT KONFERENCIA

A V4 Future Sports Festivalt, ami egyébként a régió legnagyobb esport eseménye, egy szakmai konferencia nyitja, melyen a vendégek meghívott, V4 régióbéli szakmai előadókon keresztül ismerhetik meg az esportok világát, annak helyzetét, illetve gazdasági lehetőségeit.

Itt lesz többek között Hans Jagnow, az ESBD, a Német E-sport szövetség, illetve az éppen formálódó európai esport-szövetség alapító tanácsának elnöke, valamint hazai sportszakemberek, például Tóth László, a Magyar Amerikai Football Szövetség alapító elnöke is.

BAJNOKSÁG

Szeptember 21-én és 22-én összesen 6 sportágban (játékban) mérkőznek meg a résztvevők a Hungexpo területén. A hat játék a CS:GO, a Fortnite, a Gran Turismo, a Tekken 7, az NBA2K20 és a FIFA. A rendezvény három nagy arénára oszlik: az egyik a V4 Esports Aréna, mely a CS:GO verseny döntőinek ad otthont, a másik a V4 New Sports Aréna, mely a feltörekvő esport-ágak arénája, mely során idén a Fortnite kerül a színpadra. Itt a régió legjobb Fortnite játékosai duóban mérettetnek meg. A harmmadik helyszín a Gaming Aréna, ahol lehetőség lesz kipróbálni a fenti versenyjátékokat, illetve itt lesznek a helyszíni versenyek is. A versenyek során több mint 110 millió forint az összdíjazás.

A CS:GO verseny során a világ élvonalába tartózó csapatok is képviseltetik magukat, pont úgy, ahogy tavaly. Idén jelen lesz a Ninjas in Pyjamas, a tavalyi V4 verseny győztesei, a Mousesports, és a tavaly ezüstérmes Virtus.Pro. A tengerentúlról a Made In Brazil csapat látogat le hozzánk.

Az Európai kvalifikáció során a V4 országaiból bejutó csapatok a lengyel Adwokacik, a cseh és szlovák ágon a cseh EZ4ME csapata, a magyar GAMERZONE.GG és a dán Tricked Esports.

A CS:GO verseny természetesen élőben angol kommentárral tekinthető meg, online pedig magyar kommentárral. A Fortnite verseny a helyszínen és online is magyar kommentárral lesz nyomon követhető, a műsorvezető például Ruben lesz.

Egy különleges program keretében vasárnap a V4 Royale Dance Emote versenyen 15 meghívott iskola diákjai mérik majd össze tudásukat egy gigászi dance battle-ben, ahol a fő elemek a Fortnite-ból jól ismert táncok lesznek. A táncos bemutatókat követően pedig a játéké a főszerep, ugyanis a versenyzőknek még a játékban is meg kell mutatniuk, hogy ők a legjobbak. A táncos produkciókat szakmai zsűri értékeli.

A sajtótájékoztatón közjegyző jelenlétében sor került a csoportsorsolásra is. Íme tehát a végleges CS:GO csoportok:

A csoport B csoport
Mousesports NiP
Virtus.Pro MIBR
Tricked Esport GAMERZONE.GG
EZ4ME Adwokacik

A helyszínen rövid interjút készítettünk Bíró Balázzsal, az Esportmilla elnökével, aki elárulta: a rendezvényt megelőző Esport Konferencia a régiós együttműködések jegyében zajlik majd, aminek többek közt célja, hogy hazai szinten is fejlődjön az esport.

„Azon dolgozunk, hogy elérjük azt, ahová Észak-Amerika, Ázsia, Európa többi része tart. Reméljük, hogy a jövőben is meg tudjuk teremteni azt a teret, ahol az esportolók, a játékok és a versenyek meg tudnak jelenni. Idén a Hungexpo ad otthont a rendezvénynek, de tavalyhoz hasonlóan sportaréna hangulatot szeretnénk felépíteni.”

Minek köszönhető, hogy ezek a játékok képviseltetik magukat a rendezvényen?

„A tavalyi tapasztalatokból kiindulva, illetve az idei lehetőségeket figyelembe véve igyekeztünk olyan játékokat választani, melyek jól alkalmazhatók kompetitív szinten is. A Fortnite-tal többek között célunk volt a fiatal gamer közösség megszólítása, ami ugyanakkor óriási kihívás, hiszen összesen 100 gépet állítunk fel. Állandó kérdés egyébként a League of Legends helyzete. Úgy döntöttünk, hogy a párhuzamosan zajló European Masters versenyre való tekintettel nem vesszük be a játékot a programok közé.”

Mi az, ami összeköti a nemzetközi, meghívott csapatokat?

„Az alapvető koncepció az volt, hogy olyan sztárcsapatokat hívjunk meg, amelyek valamilyen formában kötődnek a régióhoz, például tagok tekintetében. Nehézség ugyanakkor, hogy az éppen zajló CS:GO versenyek miatt korlátozott a csapatok elérhetősége. Fontos volt közben az is, hogy a mi régiónkban népszerű játékosok is itt legyenek, hiszen így páratlan és világhírű játékosokkal lehet találkozni.”

„Alapvető célunk az, hogy a csapatok, a játékosok profi körülmények között mutassák meg tudásukat, együtt játszhassanak a világ legjobb csapatai ellen, és erősítsék a V4 és a hazai esport színterét és annak növekedését.”

A V4 Future Sports Festival-ra a belépés ingyenes, ráadásul a rendezvény készpénzmentes. A versenyek nyomon követhetők tehát online is, részletese információk pedig elérhetők a rendezvény honlapján, illetve Facebook oldalán.

×