A hétvégén több alkalommal is leálltak a World of Warcraft szerverei, miután DDoS támadások érték azokat. Nem csak a WoW szervereit érintette.

A DDoS (Distributed Denial of Service) egy elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadás, amely az informatikai szolgáltatás teljes vagy részleges megbénításában mutatkozik meg. Egész gépparkok vehetnek részt ilyen támadásokban, aminek során a szerverek nem bírják a terhelést és egyszerűen leállnak. A hétvégén történt DDoS támadások elsősorban a WoW, a WoW Classic szervereit érintették, de a Blizzard már játékszervereinél is (pl. Overwatch) problémákat okoztak – írja a Techraptor.

A Redditen többen számoltak be arról, hogy valószínűleg DDoS támadás zajlik, ami miatt nem tudnak csatlakozni a játékhoz. Hosszú bejelentkezési sorok alakultak ki, a játékosokat pedig a szerver hamar kidobta. A posztok után nem sokkal a Blizzard is megerősítette a támadást.

Sajnos a Blizzard nehezen küzd meg egy ilyen támadással, főleg abban az esetben, ha elegendő forrást használnak fel rá. A támadás lényege, hogy különböző számítógépek, különböző módokon olyan információkat küldenek a szervereknek, melyek túlterhelést okoznak.

A World of Warcraft Classic szerverek terén amúgy sem volt a helyzet magaslatán az elmúlt időszakban. A klasszikus játék elindításával több 10 ezren próbáltak bejelentkezni a szerverekre, ami óriási sorokat eredményezett. A játékot a streamereknek köszönhetően több millióan figyelik, így annak, aki demonstrálni akarja, mire is képes, kiváló célpontok lehetnek a WoW szerverei. Mivel a Blizzard játéka most igen látogatott, számítani lehetett a hírverésre is.

Kép forrása: Techraptor

Egyelőre egyetlen konkrét személy, vagy csoport sem vállalta magára a támadásokat. Szombaton az UKDrillas vállalta ugyan a Twitteren, de a fiókot hamar felfüggesztették, így nincs bizonyíték arra, hogy valóban ők voltak.

A játékosok számára igen bosszantó következmények talán nem annyira súlyosak, mint azok számára, akik elkövetik őket. A DDoS támadás akár szabadságvesztéssel is büntethető: az év elején egy 23 éves srác 2 évet kapott ilyen támadásért. A számítógépes bűnözés tehát nem játék, ami megnyugtató lehet talán azoknak, akik a hétvégén nem tudtak annyi mobot ölni, mint szerettek volna.

Te is áldozata voltál a támadásoknak?

×