Habár a Firefox védelem egyenlőre csak egy részét fedi le a harmadik feleknek eladott adatok problémájának, ez már jó irány.

A Firefox Enhanced Tracking Protection nem új keletű dolog, már júniusban lehetősége volt minden felhasználónak bekapcsolni a funkciót, ezt azonban csak 20%-uk tette meg. A Firefox új frissítésében a cég ezt mindenkinek bekapcsolja automatikusan. A védelem kifejezetten a cookie-k és az adatbányászok ellen lett felépítve.

Szinte minden oldal amit meglátogatunk a neten, megpróbál profitálni abból, hogy ott töltjük az időnket. Ennek legegyszerűbb módja a hirdetések kirakása volt, azonban mióta megjelent az Adblock ezt a felhasználók nagy része egyszerűen kiszűri. Egy másik mód a felhasználók megfigyelése, az oldalon töltött aktivitás pontos feljegyzése és ezen adatok eladása egy harmadik félnek, akik többnyire marketing célra használják fel ezt a későbbiekben.

Ezek a cookie-kon keresztül történnek, amit minden új oldalon el kell fogadnunk a felugró ablakokon, legtöbbször tovább sem léphetünk, amíg nem tesszük ezt meg. A Firefox azonban ezeket nem tiltja le, csupán létrehoztak egy hosszú listát, ahol nem kívánatos személyekhez juttathatják el ezeket az információkat. Ezek mostantól nem kapnak a felhasználók adataiból.

A kriptovaluták farmolói ritka esetben más gépek kapacitását is fel használhatják a valuták bányászására, így ezt is megpróbálja megelőzni a Firefox új frissítésében.

kép forrása: mozzilla.org

A weboldal helye mellett mostantól kis pajzs ikon jelzi számunkra, hogy az új szolgáltatás védelmét élvezzük.

×