Nem kell hozzá Sherlock Holmes-nak lenni, hogy valaki képes legyen memória palotát építeni. Tanárok és diákok leghatékonyabb emlékező-módszerét tanítom most meg neked!

Memória palotát építeni nem a világ legnehezebb dolga, habár igényel némi gyakorlást. Ha veszed a fáradtságot és felépíted az elsőt, a többit már gyerekjátéknak érezheted, ráadásul a tanulásban is segít. Ne magolj többé, jegyezd meg csak a legfontosabb tudnivalókat és segítségükkel idézd fel a részleteket!

 

Első lépések

Ahogy minden új dolgot, amit tanulunk, úgy jobb ezt is előbb kicsiben kezdeni. Mielőtt Sherlock-szerű óriási memória palotákat kezdenénk tervezni, válasszunk egy ismerős helyet kezdésnek. Ez lehet a lakásunk, a szülővárosunk, az utca, amin hazafelé mindig végigsétálunk, de a munkahelyünk, vagy az irodánk is. A lényeg, hogy jól ismerjük és minden részletét fel tudjuk idézni akár erőlködés nélkül is.

Ha ez megvan, jöhet a tervezés. Képzeljük el az egész utat, amit végigjárunk. Ha a lakásunkat választottuk, kezdjük a bejárati ajtónál, majd folytassuk az első dologgal, amit belépve meglátunk! Ez lehet egy cipőtartó, a ruhafogas, de egyes esetekben a köszöntésünkre siető kutya vagy macska is. Ezután haladjunk végig sorjában a különböző helyiségeken.

Egy kis lakás esetében is annyi pontot iktathatunk be később, amennyire szükségünk van, előbb azonban muszáj az alapokkal foglalkoznunk. Egyesek azt ajánlják, érdemes az óramutató járásával megegyezően haladni, hogy ne felejtsünk ki egyetlen részletet sem memória palotánk alapjából. Mielőtt információval töltenénk meg a biztonság kedvéért oda-vissza végigjárhatjuk az üres teret.

 

Töltsük meg tartalommal!

A harmadik lépés az információ összegzése, vagyis, hogy mire szeretnénk emlékezni. Ez a tanulási folyamatban jobb, ha minél egyszerűbb, mondjuk egy bevásárlólista. Mire van szükségünk otthon? Tej, kenyér, gabonapehely, leveszöldségek stb. Az sem baj, ha felírjuk egy lapra, így könnyebb hozzá visszanyúlnunk, ha szükséges. Ezután egyesével, vagy kettesével vegyük sorra a lista elemeit és helyezzük el a képüket a memória palotánkban. A humoros vagy szokatlan helyzetek segíthetnek hamarabb megjegyezni őket.

Memory palace sherlock

Kép forrása: Magnetic Memory Method

Ennek megfelelően például képzeljük el, ahogy egy doboz tej belép a lakásba és egy vekni kenyér köszönti farokcsóválva. Ugye, nehéz kiverni ezt az abszurd képet a fejedből? A lista többi elemével ugyanígy kell tennünk. Tovább sétálva láthatjuk, ahogy egy adag gabonapehely ül a nappaliban, vagy egy sárgarépa kavargatja a levest a tűzhelyen. Ezek a szokatlan helyzetek segíthetnek emlékezni a vásárolni való dolgokra. Ha szükséges, képzettársításokkal is kiegészíthetjük őket, mint a levest kavargató répa esetében, ezzel többletinformációt adva a képnek.

 

Ismétlés a tudás atyja

Ha elkészültünk a palotánk feltöltésével, hogy biztosan minden információra emlékezzünk, járjuk végig néhányszor. Biztosabbra mehetünk tudásunkban, ha nemcsak odafelé, de visszafelé is lekövetjük utunkat a memória palotában. Mi az utolsó helyiség és tétel a listán? Mi az utolsó előtti, és így tovább, amíg kifelé menet be nem zárul mögöttünk az ajtó.

Itt is izgalmasabbá tehetjük a dolgokat, ha nemcsak a helyiségekben elhelyezett képeket, hanem az általuk tett mozdulatokat is visszafelé játsszuk, akárcsak egy visszatekert felvételen. Ez a gyakorlat amellett, hogy memória palotánkat is biztosabb lábakra állítja, az agyunkat is kétszeresen dolgoztatja meg.

Egy kis gyakorlással a kezdetben felépített lakás egy egész kastéllyá, az utca pedig egész várossá válhat. Miközben egyre építgetjük emlékező képességünket, úgy egyre fejlődik majd a memóriánk is. A cél, hogy képesek legyünk akkora képzeletbeli teret létrehozni magunknak, amiben akár egy vizsgára, vagy prezentációra való információ is elfér.

Memória palotát építeni tehát nem egyszerű dolog, egy kis képzelőerővel és sok gyakorlással azonban bárkinek sikerülhet.

×