Legközelebb Scarlett Johansson filmjét, a Fekete Özvegyet láthatjuk majd a mozikban a Marvel jóvoltából, jövő májusban. A hátralévő hónapok mindegyikére ajánlunk azonban most egy képregényt, amivel érdemes elütni az időt.

A Marvel Studios az utóbbi több, mint tizenegy évben újraírta a képregényfilmek történetét. Mielőtt azonban hőseik meghódították volna a mozivásznakat, saját füzeteik lapjain váltak rajongók ezreinek kedvencévé. Az MCU létezése alatt megjelent huszonhárom film sem kevés, a Marvel Comics 1939-es megalakulása óta azonban több ezer képregényt adtak ki nyomtatott és már digitális formában is.
Az alábbiakban nagy klasszikusokból és újabb kori társaikból válogattuk ki a rajongók értékelései alapján azokat, amikkel megéri elütni az időt a következő film megjelenéséig. Ezek között nem egy olyan is akad, amit már megfilmesítve is láthattunk valamilyen formában, egyedi történetét azonban nem emelték át egészében a mozivászonra a filmkészítők.

 

Annihilation

A Galaxis őrzői nem lenne Annihilation nélkül. A Marvel 2006-os képregénye óriási lökést adott a kozmikus hősöknek, amikor középpontjába olyan karaktereket helyezett, mint Nova, Quasar és persze maguk az Őrzők. Keith Griffen tollából és Gabriele Dell’Otto illusztrációival az Annihilation formájában egy olyan mini képregényszéria született, aminek hősei egy világméretű katasztrófától mentették meg az univerzumot. Mindezt anélkül, hogy a cég húzóneveiként számon tartott Bosszúállóknak, vagy az X-Mennek bármi köze lett volna hozzá.

Annihilus

Kép forrása: ign.com

Szerepelnek benne ugyanakkor olyan nevek is, akik már nem ismeretlenek a filmrajongók számára sem. A Galaxis őrzői mellett ugyanis feltűnik benne Ronan, a Skrullok, az Ezüst Utazó és még Thanos is.

 

The Coming of Galactus

Már a Bosszúállók: Végtelen háborúval és Végjátékkal kapcsolatban is emlegettek a rajongók egy nagyobb fenyegetést. Nagyobbat, mint az Őrült Titán, Thanos. A legtöbb teória ezzel kapcsolatban pedig Galactus körül mozgott. Végül nem derült ki, hogy az MCU eddigi legnagyobb gonosztevője vajon egy nála is veszélyesebb alaktól akarta-e megmenteni az univerzumot, vagy sem. Galactusról mindenesetre érdemes többet tudni a nevénél.

Galactus

Kép forrása: lrmonline.com

A karakter először a Fantasztikus négyes 48-50. számában jelent meg az Ezüst Utazóval együtt. A Fox 2007-es filmje is ezt a történetszálat szerette volna felvezetni, végül azonban nem sikerült a végére érniük. Ez az a képregény továbbá, ahol a Watcher először szegi meg fogadalmát arról, hogy nem avatkozik bele az univerzum eseményeibe, végül a következő ötven évben mégis többször megteszi.

 

Daredevil: Born Again

Akiknek még fáj a szíve a Netflix által elkaszált sorozatért, az a Born Again képregényekkel vigasztalódhat. A harmadik évad készítői is merítettek ezekből némi ihletet, a rajongók pedig a legjobbak között tartják számon a Fenegyerek történetei közül ezt az öt füzetet. Ez a történet szabályosan darabjaira tépi Daredevilt, csakhogy később egy még erősebb hősként születhessen újjá.

Daredevil: Born Again

Kép forrása: comicbook.com

A Daradevil 227-231-ig tartó sztori, aminek eseményei a 233. füzetig kihatnak, tele van intrikával, szerelemmel, vallási kérdésekkel és persze rengeteg akcióval. Ezen kívül persze feltűnik még benne a Kingpin, Ben Urich és még Amerika Kapitány is, akit a képregények lapjain túl nem sűrűn látni együtt Hell’s Kitchen vak igazságosztójával.

 

Secret Wars

Na, de nem a 2015-16-os verzió, hanem az eredeti! Jim Shooter 1984-es képregénysorozata összesen tizenkét füzetet ölel fel. Főbb karakterei között a Bosszúállók mellett az X-Men és a Fantasztikus négyes tagjai is szerepelnek a hozzájuk tartozó gonosztevőkkel kiegészülve. Ennek megfelelően feltűnik tehát benne Doctor Doom, Magneto és Beyonder is, a sornak azonban közel sincs még vége.

Secret Wars

Kép forrása: syfy.com

A Marvel első crossover eseményében Beyonder kiemeli világunkból a Föld legnagyobb hőseit és gonosztevőit is, hogy egy gigászi összecsapás formájában mérettessenek meg a Csatalivágon. Az életben maradás és a győzelem érdekében szokatlan szövetségek kötődnek és látványos csatákat láthatunk a hősök között. Az összecsapások sűrűjébe a készítőknek még egy kis sztorit is sikerült csempészniük. A karakterek között ezen kívül feltűnik a fekete, szimbióta-ruhás Pókember, valamint bemutatkozik a második Spider-Woman, Julia Carpenter is.

A sztori szinte azonnal folytatást kapott, eseményei pedig még másik tíz történetre is befolyással voltak. Nem csoda, hogy a Marvel 2015-ben visszatért hozzá egy frissített verzióban.

 

Age of Apocalypse

A 20th Century Fox X-Men filmjei közöl az Apokalipszis kapta a legrosszabb értékelést a rajongóktól. A képregények lapjain azonban ez a Marvel egyik legtöbbre tartott története. Középpontjában Xavier professzor fia, David, más néven Légió áll, akit részletesebben már a Fox azonos című sorozatából ismerhetünk. A férfi abban bízva, hogy valóra válthatja apja álmait, visszautazik az időben, hogy megölje Magneto-t még mielőtt az Xavier ellen fordulhatna.

Age of Apocalypse

Kép forrása: 1.bp.blogspot.com

Ahogy az az időutazással már csak lenni szokott, minden a lehető legrosszabb forgatókönyv szerint sül el, a világ pedig egy fagyott valóság-buborékba kerül. Ha mindez nem lenne elég, a megváltozott történelem egy alternatív idősíkot hoz létre, ahol azelőtt bukkan fel Apokalipszis, hogy az X-Men meg tudná állítani. Azoknak ajánljuk igazán, akik szeretik a posztapokaliptikus sztorikat, vagy kíváncsiak a világra, ahol nem Charles Xavier irányítja az X-ek csapatát.

 

Civil War

Filmes névrokonához hasonlóan a Civil War képregények is azt a kérdést boncolgatják, kinek az oldalán is állunk valójában. Eseményei között van némi átfedés az MCU-s változattal, az ellentétes feleket például itt is Amerika Kapitány és Vasember vezetik. Épp annyi eltérést találhatunk azonban, amennyi hasonlóságot, ezekért pedig igazán megéri elolvasni a képregényt is.

Civil War

Kép forrása: collider.com

Ahogy az Amerika Kapitány 3-ban, úgy itt is minden egy nagy bummal és számos ártatlan áldozattal kezdődik. Csakhogy a történetben a Bosszúállók tagjai mellett az X-Men és más hősök is helyet kapnak, akik a korábbi jogi helyzet miatt nem szerepelhettek a filmben. A bonyodalmakért felelős eseménynek sincs továbbá köze Sokovia-hoz, ennek megfelelően tehát csak apró hasonlóságok vannak a két sztoriban.

Ha az Amazon The Boys című sorozata felkeltette az érdeklődésed aziránt, mit kezdhetne egy-egy kormány a szuperhősök zabolázatlan erejével, akkor a Civil War is tetszeni fog!

 

The Night Gwen Stacy Died

Pókember igen érdekes helyzetbe került a Sony és a Disney nemrég felbomlott szerződésének köszönhetően. Tom Holland Peter Parkere előtt megnyíltak ugyan a lehetőségek, azt viszont, hogy ezek sikert vagy bukást hoznak-e a karakternek csak következő önálló filmje döntheti majd el. Elődeit tekintve az egyiknek nagyobb esélye van, mielőtt temetni kezdenénk azonban az új Pókembert, térjünk vissza egy régebbihez!

Death of Gwen Stacy

Kép forrása: http://mouse.latercera.com

Gwen Stacy karaktere már Sam Raimi harmadik filmjében is feltűnt, nagyobb hangsúlyt azonban a Csodálatos Pókember filmekben kapott. Az Andrew Garfield és Emma Stone főszereplésével készült részekben nagy szerep jutott kettejük kapcsolatának, a másodikban pedig Gwen Stacy halálára is sor került. Sajnos azt sosem láthattuk igazán, hogyan birkózott meg a helyzettel Pókember, az Amazing Spider-Man 121-122. száma azonban minden kérdésünket megválaszolja.

 

Dark Phoenix Saga

Jean Grey sztorija ismét az X-Men széria egyik jobb sorsot érdemelt története. A Sophie Turner és Jessica Chastain főszereplésével készült Sötét Főnix új oldalról közelítette volna meg a karakter eredetét, azonban úgy tűnik, hogy a Fox túl nagyot markolt a projekttel és a film végül csak hat pontot ért el a tízből az IMDb felhasználói szerint. A kudarc mindenesetre nem a képregény hibája volt.

Dark Phoenix Thor

Kép forrása: wallpaperflare.com

Chris Clairemont és John Byrne történeteit valódi mesterműként tartják számon a Marvel-rajongók. Az írók amellett, hogy megfelelő időt szenteltek a Főnix történetének kibontakozására, hagytak helyet a többi X-Men karakter számára is a lapokon. Cyclops és Wolverine hősiesen harcolnak náluk jóval erősebb ellenfelekkel, Jean Grey pedig nem látott szintekre süllyed őrületében. A Marvel képregények egyik legjobb történetszála a Dark Phoenix Saga, ami magába foglalja az X-Men 101-108-ig, majd a 129-138-ig terjedő füzeteit.

 

Infinity Gauntlet

A Marvel filmjeihez hasonlóan az Infinity Gauntlet középpontjában is Thanos és a Végtelen Kövek állnak. Láthatjuk, hogyan gyűjti össze mind a hatot és helyezi őket a kesztyűjébe, hogy kiirtsa az univerzum népességét. Itt is hasonlóan “nemes” indíték mozgatja, ám a tökéletes egyensúly megteremtése helyett, a szeretett nő szívének elnyerése célja. A hölgy ebben az esetben nem más, mint maga a Halál.

Infinity Gauntlet

Kép forrása: imgur.com

Küldetésével, hogy eltörölje a létezésből minden élőlény felét sikerrel is jár. Az X-Men nagy része, Daredevil, a Fantasztikus négyes és a Bosszúállók egy csettintésével tűntek el. A másik fele csak a maradék földi és azon túli hősök összefogásával maradhatott életben. Az Őrült Titán sztorija az Infinity Gauntletben ráadásul közel sem ér véget, habár ez adta az inspirációt a Végtelen háború és a Végjáték elkészítéséhez. A történet folytatódik az Infinity War, az Infinity Crusade és a jó öreg Infinity formájában is.

Magyarországon őshazájukhoz képest még viszonylag alacsony a képregények népszerűsége. A Marvelnek köszönhetően az utóbbi években azonban itthon is növekvő igény van ezekre a történetekre. A képregényboltokban és újságárusoknál még nem túl nagy a választék, az online áruházak viszont tömegével kínálják a különböző hősök kalandjait nyomtatott és digitális formában is.

×