Öt játékkiadó elfogadta az Európai Bizottság döntését, a Valve azonban harcolni szeretne a versenyjogi vádak ellen.

Az év elején az Európai Bizottság vizsgálatot indított hat játékvállalattal szemben. A Valve, a Bandai Namco, a Capcom, a Focus Home Interactive, a Koch Media és a ZeniMax kapcsán gyanús versenyjogi tényezőket vizsgáltak. Áprilisban az az eredmény született, hogy a régióblokkolók miatt a vásárlók más áron kapnak meg egy-egy terméket, attól függően, hogy hol laknak. Ez megsérti az Európai Unió versenyképességi szabályzatát.

A blokkoló lényege, hogy meghatározza, hogy földrajzilag hol van a felhasználó, aki aztán nem vehet meg termékeket ugyanazon az áron, mint más régiókban. Ezek az üzleti gyakorlatok határok szerint osztották meg a piacot és korlátozták az egyenlő értékesítést a fogyasztók számára. Ez az Európai Bizottság szerint azt eredményezi, hogy a fogyasztók nem élvezhetik az EU egységes digitális piacának (Digital Single Market) előnyeit, hogy mindig mindenhol a legkedvezőbb ajánlatokat érjék el.

Kép forrása: Twitter

„A valódi Digital Single Market piacán az európai fogyasztóknak joga, hogy szabadon vásárolhatnak és játszhatnak videojátékokat, függetlenül attól, hogy hol élnek az EU-ban. A fogyasztókat nem szabad akadályozni abban, hogy a lehető legkedvezőbb ajánlatot érjék el a tagállamokban. A Valve-nak és az öt kiadónak lehetősége van reagálni aggodalmainkra” – mondta Margrethe Vestager bizottsági biztos nyilatkozatában.

A Reuters jelentése szerint a Bandai Namco, a Capcom, a Focus Home Interactive, a Koch Media és a ZeniMax megállapodtak az ügy rendezésében. A megállapodás feltételei nem ismertek, de a Reuters szerint az EU szabályainak köszönhetően a társaságok bírságát tíz százalékkal csökkentették a szabálysértés elismerésért. A Valve azonban úgy döntött, hogy nem fogadja el a vádakat, így most várhatóan meghallgatást kér az Európai Bizottságtól, hogy elmondhassa érveit.

A PC Gamer szerint amennyiben a Valve érveléseit a Bizottság nem fogadja és a rendszert továbbra is jogsértőnek találják, a társaság további bírság megfizetésére kényszerülhet.

×