A szeptember 13-án megjelenő Borderlands 3 apropóján összegyűjtöttem a széria eddigi részeinek történetét. Erősen spoileres írás következik!

Vészesen közeleg a Borderlands 3 megjelenése, ennek alkalmából pedig úgy döntöttem, összegyűjtöm a széria történetét egy összefoglaló cikkben. Az eseményeket kronologikus sorrendben találhatjátok. A sztori darabkáinak összeszedegetésében végigjátszásaimon túl a hivatalos Wikia oldal, egy hasznos Reddit-poszt és egy még hasznosabb YouTube-videó is a segítségemre volt. Ugye mondanom sem kell, hogy a következő bekezdések erősen spoileresek lesznek?

Előzmények

A távoli múltban a galaxist az Eridian faj uralta, akik hihetetlenül magas fejlettséggel rendelkeztek. Pusztulásuk előtt technológiájuk nagy részét páncéltermeikbe, a Vaultokba zárták el, és az általuk létrehozott Őrzők (The Guardians) gondjaira bízták.

Jóval később egy Atlas nevű vállalat rábukkan egy ilyen Vaultra, és ennek köszönhetően rendkívül meggazdagodik. A galaxisban egyfajta aranyláz robban ki, és kalandorok indulnak újabb Vaultok keresésére. A Pandora nevű bolygóval kapcsolatban is felröppen a pletyka, hogy Eridian kincseket rejt, és így rengeteg kutatóintézet és bánya nyílik az Atlas, illetve egy másik cég, a Dahl égisze alatt. A Dahl egyik alkalmazottja, Patricia Tannis bizonyítékot talál egy Vault jelenlétére: egy kulcsot, amelynek darabkáit banditák rabolják el.

Kép forrása: pcgamer.com

A hosszú tél után azonban Pandora állatvilága is előkerült, és ez nem volt jó hír az itt dolgozó tudósoknak és munkásoknak. A veszélyes lények hatására a Dahl visszavonult a bolygóról, az általuk dolgoztatott bűnözők pedig elszabadultak. Kisvártatva az Atlas is kénytelen otthagyni a rendszert Gortys Project névre hallgató, monumentális tervükkel együtt. A Dahl a bolygó holdjáról, az Elpisről is kiszorul, részben annak szétrepedése, részben a fellázadó parancsnok, Zarpadon ezredes miatt.

Borderlands (2009)

Bár Pandora felszíne egy káosz uralta senkiföldjévé vált, Patricia Tannis üzeneteinek köszönhetően mégis számos kalandor, úgynevezett Vault-vadászok bukkannak fel. Egy kis csapat – Brick, Lilith, Roland és Mordecai – a fejükben megszólaló, titokzatos Angel vezetésével kifüstölnek egy csapatnyi banditát, és rábukkannak a Vaultot nyitó kulcs első darabjára. New Haven városában Tannis elmondja nekik, hogy további három várja őket szétszórva a bolygón.

borderlands

Kép forrása: igdb.com

Az első darabot egy Krom nevű bandavezérnél, a másodikat pedig a rakk nevű szárnyas szörnyetegek fészkében találják meg. A dolgukat jelentősen megnehezíti, hogy megjelenik Steele, a Crimson Lance nevű katonai szervezet parancsnoka, aki az összes ősi ereklyét magának követeli. A harmadik darabka megszerzésekor sikerül is keresztűlhúznia a főszereplők számításait: az általuk keresett tárgy ugyanis nincs a Tannis által kijelölt bűnöző birtokában. Mint kiderült, Tannis összejátszott Steele-lel, ezzel pedig a parancsnok birtokába kerül a kulcs összes eleme. Steele hálából bezáratja Tannist, hőseink pedig kiszabadítják. A tőle kapott információkkal indulnak a Vault felé, hogy megelőzzék Steele-t és az embereit.

Odafelé átverekedik magukat az egymással harcoló katonák és Őrzők csapatain, de Steele így is megelőzi őket. Balszerencséjére azonban a Vault nem kincset, hanem egy The Destroyer nevű, hatalmas szörnyeteget rejt, akit a világ védelmében zártak el. A szörny elpusztítja Steele-t, így a Vault-vadászokon a sor, hogy elhárítsák a fenyegetést. Bár a vadászat ezzel együtt sem volt éppen jövedelmező, a Vault kinyitásának mégiscsak voltak pozitív következményei: egy értékes eridium nevű ásvány kezdett felszínre bukkanni. A záró képsorok pedig némi meglepetéssel szolgálnak: a főszereplőket vezető Angel ugyanis a Hyperion (ez egy fegyvergyártó cég, aki az új ásvány miatt érkezett) műholdján keresztül kommunikált velük.

Kép forrása: steamcommunity.com

A Borderlands kapott kiegészítőket is, azonban ezek nem mindegyike ad hozzá a sorozat történetéhez. A The Zombie Island of Dr. Ned-ben például egy zombi-fertőzés következményeit orvosoljuk, a Mad Moxxi’s Underdome Riot-ban pedig arénaharcokban lehet részünk. A The Secret Armory of General Knoxx már valamivel érdekesebb, hiszen felbukkan Athena, aki egykor a Crimson Lance tagja volt. Az ő segítségével tudjuk aláásni a katonai szervezetet, és elpusztíthatjuk parancsnokukat, Knoxx tábornokot. A Claptrap’s New Robot Revolution-ben pedig egy CL4-TP egység (ők a bolygón található, vicces, guruló robotok) szervez felkelést a többi robot körében, amelyet természetesen levernek, és minden visszaáll a rendes kerékvágásba.

Borderlands: The Pre-Sequel (2014)

A Borderlands: The Pre-Sequel hősei – Athena, Nisha, Wilhelm és Claptrap (kiegészítőkkel együtt Jack hasonmása és Aurelia is helyet kaphat) – egy Hyperion-alkalmazott, Jack segítségére siet, aki egy Helios nevű bázison ragadt, Zarpadon ezredes hadainak ostroma alatt. A csapat kényszerleszállást hajt végre az állomáson, majd Jack kisvártatva elküldi őket az Elpis-re, ahonnan az állomás adását zavarják. Itt találkoznak Janey Springs-szel, akivel elmennek az egykori űrkikötőbe, Concordiába. Itt összefutnak az első rész hőseivel, Lilith-tel, Brick-kel, illetve Moxxi-val, akik segítségével sikerül deaktiválni a zavaró jelet. Ennek köszönhetően Jack is velük tarthat a gyorsutazó-állomáson keresztül.

Kép forrása: microsoft.com

Időközben szembekerülnek a helyi seriffel, majd miután hidegre tették, Jack kieszel egy tervet az elveszett űrállomás visszafoglalására. Egy helyi gyárban készül egy robot-hadsereget létrehozni, amivel kiváltja ugyan megmentői aggályait, de végül keresztülviszi tervét. Visszatérnek a Heliosra, megölik Zarpadont, aki elárulja nekik egy Vault helyszínét.

Jack szépen lassan kifordul magából, beleőrül a hatalmába, így Liltith, Brick és Moxxi otthagyják. Megindul egy versenyfutás a Vaultig, amelyet Jack csapata nyer. Megütköznek a Vault őrével, a Sentinel-lel, de odabent a megérkező Jack csak egy jelet talál, amely egy másik Vault helyzetét mutatja. Lilith ekkor érkezik meg, és a jelen keresztül arcul üti Jacket, aki ennek köszönhetően egy sebhelyet kap az arcára. Ezzel Jack teljesen megőrül és bosszút esküszik, maszkot húz, és Handsome Jack néven Pandora ura lesz, miután megölte a Hyperion elnökét. A főszereplők csaptából Wilhelm és Nisha vele tart, Athena pedig otthagyja őt.

Kép forrása: polygon.com

A Borderlands: The Pre-Sequel is kapott kiegészítőket, de mindössze egy, a Claptastic Voyage rendelkezik „komolyabb” történettel. Itt Claptrap fejében teszünk egy rövid utazást, hogy megtalálhassuk a benne elrejtett H-Source nevű fegyvert. Jack a fegyver segítségével végül elpusztítja az összes Claptrap-egységet, egyetlen kivételével, akit egy Sir Hammerlock nevű vadász szerel meg.

Borderlands 2 (2012)

Jack mészárlások árán szépen lassan Pandora diktátorává vált, és üzeneteivel újabb Vault-vadászokat vonz a bolygóra, akiket aztán megölet. Az őrülettel szemben Lilith és Roland szervezkedésbe kezdenek. A Crimson Lance maradékából megalapítják a Crimson Raiders nevű szervezetet, és megkezdik az ellenállást. Handsome Jack csapatai elől azonban Sanctuary városába szorulnak vissza.

borderlands 2

Kép forrása: microsoft.com

Az új kalandor-csapat tagjai Axton, Maya, Salvador és Zero, akikhez a kiegészítőknek köszönhetően Gaige és Kreig is csatlakozhatnak. A cselekmény egy vonaton indul, amikor is Jack felrobbantja a szerelvényt, hőseinket a pusztába küldve. Itt találkoznak az utolsó Claptrap-pel, aki elvezeti őket Sir Hammelockhoz. Angel velük is felveszi a kapcsolatot, és megígéri, hogy segít nekik Jack legyőzésében. Hammerlock Sanctuary-ba küldi a díszes társaságot, ahol elküldik őket Roland kiszabadítására, akit egy Firehawk nevű bandavezér tart fogva. Kiderül azonban, hogy Firehawk valójában Lilith, és Rolandot egy másik banda tartja fogva. Miután kiszabadítják őt (ezúttal már az újabb rablást követően a Hyperion-robotok fogságából), megtudják, hogy a Hyperion megtalálta egy újabb Vault kulcsát.

A kulcs megszerzésében segítségükre van Mordecai, és a robbantásokért rajongó kisgyerek, Tiny Tina is. A célterületen azonban nem a kulcs fogadja őket, hanem Wilhelm, egy hatalmas robot-testben. Miután őt legyőzték, egy energiamagot találnak, ami Angel állítás szerint megerősíti Sanctuary pajzsait az ostromló ellenséggel szemben. Valójában azonban ezzel sikerül teljesen eltüntetni a pajzsokat, és kiderül, hogy Angel mindvégig Jacknek dolgozott. Lilith, az eridiumnak köszönhetően megnövekedett erejével elteleportálja az egész várost, hőseink pedig kint ragadnak.

Kép forrása: borderlands.fandom.com

Angel elmondja, hogy csak kényszerből segített Jacknek, aki most az ő erejét használja fel, hogy feltöltse energiával a kulcsot. A Vault, amit ki akar nyitni, egy hatalmas szörnyet rejt, a Warriort, aki el fogja pusztítani a bolygót. Angel eligazítja a Vault-vadászokat a saját tartózkodási helyére, egy Hyperion-bázisra. Miután Mordecai és Brick segítségével bejutnak, kiderül, hogy Angel valójában Jack lánya. Angel arra kéri hőseinket, öljék meg őt, hogy ne tölthesse tovább a kulcsot. Amikor azonban meghal, feltűnik Jack, aki lelövi Rolandot, és magával hurcolja Lilith-et, hogy általa fejezze be a töltést.

A főszereplők eljutnak a Vault helyszínére, de túl későn érkeznek, és nem tudják megakadályozni, hogy Jack kinyissa azt. Megküzdenek a Warriorral, és lelövik Jacket is. Lilith kiszabadulva megpróbálja elpusztítani a kulcsot, de véletlenül aktiválja az abba épített térképet, amely számtalan új Vault helyét fedi fel.

Kép forrása: borderlands.fandom.com

A Borderlands 2 összesen öt történetalapú DLC-t kapott, amelyek (egy kivétellel) a megszokottaknak megfelelően nem nagyon viszik előre a cselekmény egészét. A Captain Scarlett and Her Pirate’s Booty egy kalózkincs utáni kutatás története, ahonnan az árulás sem maradhat ki, Scarlett kapitánynak, a megbízhatatlan szövetségesnek köszönhetően. A Mr. Torgue’s Campaign of Carnage-ben ismét egy arénában kell bizonyítani a főszereplőknek, a győztes jutalma pedig egy Vault tartalma. Igaz, a győzelemhez vezető út nem csak az arénán belül folyik, az aktuális bajnok áskálódása miatt. A Sir Hammerlock’s Big Game Hunt a legveszedelmesebb fenevadakkal ereszt össze minket, ennél azonban jóval fontosabb, hogy összefutunk Nakayama professzorral, aki a tudat mesterséges intelligenciává alakítását kutatja. A tudós szolgáltatja a legkönnyebb boss harcot a játékban, hiszen leesik a lépcsőn, és meghal. A Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep pedig egy fantáziavilágban való utazás, miközben Tina megtanulja feldolgozni Roland halálát.

Tales From the Borderlands (2014)

Rhys egy tisztviselő a Hyperionnál, aki az előléptetésére vár. Legnagyobb csalódására azonban csak lefokozzák, így úgy dönt, keresztbe tesz új főnökének, Hugo Vasqueznek. Barátai, Vaughn és Yvette segítségével ellop egy raklap pénzt, és úgy dönt, megveszi azt a Vault-kulcsot, amire felettese is pályázik.  Amikor azonban átveszik az ereklyét az August nevű eladótól, kiderül, hogy az hamis, és August barátnője, Sasha, annak testvére, Fionna, és a nevelőapjuk, Felix készítette. A pénz végül egy csapatnyi támadó banditánál köt ki, így Rhys kényszerű szövetségre lép Fionnával és társaival, hogy visszaszerezzék azt.

tales from the borderlands

Kép forrása: microsoft.com

A nyomok egy régi Atlas-raktárhoz vezetik őket, ahol Felix megtalálja és magához ragadja a pénzt, elárulva a többieket. A pénzt tartó táska azonban robbanószerekkel van felszerelve, így odalesz, míg Felix sorsa a döntésünktől függ. A helyszínen egy térképet is találnak. Ekkor Rhys előtt megjelenik Handsome Jack hologramja, aki annak köszönhetően bukkan fel, hogy Rhys korábban magába csatlakoztatott egy Nakayama professzortól elvett pendrive-ot. Jack elmondja, hogy a Gortys Project térképét találták meg, amely egy Vaulthoz irányítja őket.

A csapat egy időre szétszakad. Fionna és Sasha megtudja, hogy Felixnek egy Vallory nevű bűnöző kifizetésére kellett volna a pénz, és összefutnak a segítőkész Scooterrel és a védelmükre rendelt Athenával is. Rhys és Vaughn közben Vasquez elől kénytelen menekülni, aki végül el is kapja az egész bagázst. A fogságban Rhys és Fionna aktiválják a Gortys névre hallgató robotot, majd megszöknek. Itt Vallory várja őket, aki megöli Vasquezt, és csak Athena közbelépése miatt vonul vissza.

Gortys elmondja, hogy egy utazó Vault megtalálása céljából készült, de sohasem kapta meg a szükséges fejlesztéseket. Útban az egyik ilyen felé Vallory foglyul ejti őket, Athenát pedig Brick és Mordecai Lilith elé viszik. Lilith ki szeretné végeztetni, de egy titokzatos idegen (az Eridianok közül) közbelép, hiszen állítása szerint az elkövetkező háborúban minden emberre szükségük lesz. Vallory arra kényszeríti Rhyst és csapatát, hogy szerezzék meg Gortys utolsó fejlesztését egy Hyperion állomásról. Hogy odajussanak, Scooter segítségére van szükségük, aki készít egy űrhajót számukra. Scooter az űrben feláldozza magát, hogy megakadályozza a hajó felrobbanását, így a többiek eljutnak a bázisra.

Kép forrása: mobygames.com

Rhys beöltözik Vasqueznek, Fionna pedig túravezetőként próbál beépülni. Jack hologramja elmondja Rhysnek, hogy tud egy titkos csapóajtót az irodájába, ahol a fejlesztés van. Az irodában, akár Rhys hozzájárulásával, akár anélkül, de Jack bejut a Hyperion rendszereibe, és átveszi az irányítást. Jack egy robotikus testet akar Rhysbe ültetni, és a tudatát fel akarja tölteni a robotba, hogy így újra testet öltsön, Rhys azonban megszökik. Kifelé mind ez őket kísérő gonosztevők, mind Jack az útjukat állja, de előbbieket August, utóbbit Rhys szereli le azáltal, hogy leállítja az űrállomás generátorát. Nagy nehézségek árán mindannyian kijutnak mentőkapszulákban.

Földet érve Jack még megpróbálja átvenni az uralmat Rhys felett, de ő robotikus karját, és döntés szerint a szemét is feláldozva megszabadul tőle. Fionna felfedezi, hogy a fejlesztés, ami közben eljutott Valloryhoz, felhasználásra került, és Gortysnak köszönhetően az utazó Vault is megjelent. A Traveler, a Vault őrzője megöli Valloryt, Gortys pedig elmondja Fionnának, hogy csak az ő elpusztítása űzheti el a Travelert. Fionna végül Sasha segítségével elpusztítja Gortyst, így a Traveler és a Vault eltűnik.

Kép forrása: shacknews.com

Rhyst és Fionnát is foglyul ejti egy titokzatos idegen, akiről kiderül, hogy robot-barátjuk, Loader Bot. Miután a csapat újra összegyűlik, Loader Bot tanácsára újraépítik Gortyst, hogy így elpusztíthassák a Travelert. A terv szerint Fionna és Sasha belülről telepít robbanószert a szörnyetegbe, míg Gortys hatalmas ágyújával lő rá. Sasha feláldozza magát, és hátramarad, ezzel biztosítva a bombák felrobbanását, így a Tarveler elpusztul. Szerencséjére Felix ráhagyott egy órát, amely most meggyógyítja őt, ezzel pedig a csapat öröme teljes lehet. Végül Rhys és Fionna behatol a Vaultba, ahol egy ládát találnak. Azt megérintve pedig egy ismeretlen helyre teleportálnak…

Borderlands 2: Commander Lilith & the Fight For Sanctuary (2019)

A Crimson Raiders vezető nélkül marad, amikor Lilith nem hajlandó magára ölteni a vezető szerepét. A krízist azonban külső támadók zavarják meg: egy mérgező gáz fertőzi meg Sanctuary lakóit, így Lilithnek és társainak menekülnie kell. A társaság Vaughn segítségével kap egy új, ideiglenes bázist, amíg az ellenséges Hector Sanctuaryban rendezkedik be.

Kép forrása: microsoft.com

Kiderül, hogy egy Cassius nevű tudós készítette Hector számára a növényszerű kinövéseket okozó gázt, aki el is vállalja az ellenszer elkészítését. Azonban a hozzá vezető páncélozott ajtót csak úgy törhetik át, hogy Brick segítségével eljutnak a Heliosra, és az űrállomás ágyújával törik át az akadályt. Amikor bejutnak Cassius laboratóriumába, rájönnek, hogy a tudós is fertőzötté vált. Miután (saját kérésére) megszabadítják szenvedéseitől, az ő, és Mordecai szintén fertőzött vére segítségével előállítják az ellenszert. Sanctuaryba visszaérve megküzdenek Hectorral, aki megfertőzi saját magát, és egy hatalmas szörnnyé válik. Hiába győzik le azonban, Hector nem pusztul el, magába olvasztja az ellopott Vault-kulcsot, és azzal is fenyeget, hogy egész Pandorát fertőzötté teszi. Lilith végül csak úgy fékezheti meg, hogy egész Sanctuaryt elpusztítja, Hectorral együtt, a kulcs pedig eltűnik. Lilith végül magára vállalja a vezető szerepét, mindenkit újabb Vaultok felkutatására, és a kulcs keresésére bíztat. Talán néhány tehetséges újonc rátalál a térképet rejtő ereklyére, de hogy így van-e, az csak a 3. részben derül ki.

Remélem, megfelelő áttekintést tudtam adni a Borderlands-széria történetéhez, még ha minden részletre nem is tértem ki. Én már nagyon várom a harmadik részt. És Ti?

Kiemelt ajánlat

Endgame Gear XM1

16 090 Ft

Kosárba

16 090 Ft

Az XM-1 tervezésében aktívan részt vettek, az e-sport élvonalához tartozó veteránok is, így biztosak lehetünk benne, hogy nem csupán az ultrakönnyű felépítés, és a nagy sebességű adatfeldolgozás lesz segítségére a kezdő és... tovább »

16 090 Ft

Kosárba

A termékhez nem tartozik rövid leírás.

Az új Lunar New Year skinek között kép apró érdekességre figyeltek fel az Overwatch játékosok. Sombra fegyvere és Lúcio szalagja is folyamatosan változik.

Ahogy mindig, most is ingyen skin jár a Rainbow Six: Siege-ben az aktuális esemény alkalmából. A Road to S.I. Event és Battle Pass jutalomra hívjuk fel a figyelmet.

Egy Instagram filter használatával Budapest metróhálózatának 3D-s vizualizációja látható, amennyiben a hivatalos Metro logót szkenneljük.

×