A Joe Hill népszerű regényéből adaptált NOS4A2 sorozat továbbviszi a Stephen King-féle örökséget a fojtogató drámával, a karakterek pszichológiájával, és a horrorral övezett thrillerrel.

A címadó könyvet ugyan még nem olvastam, de a sorozat első évada után annyira azért kíváncsi vagyok, hogy a történések miként alakultak az eredeti műben. Tehát minden Joe Hill rajongótól elnézést kérek és úgy írok most a NOS4A2 című sorozatról, hogy nem olvastam az adaptált regényt.

 

Vár Karácsonyország

A NOS4A2 történetét tekintve simán lehetne egy karácsonyi horror is. Charlie Manx (Zachary Quinto), a rejtélyes Rolls Royce Wraith még rejtélyesebb sofőrje azért járja az utakat, hogy megmenekítse az ártatlan gyermekeket gonosz szüleiktől, és hogy a Karácsonyország nevű még ennél is rejtélyesebb helyre vigye őket. A sztoriban ott a csavar, hogy Charlie ezt a megmentős dolgot kicsit túltolja: gyakorlatilag bármelyik családra rá lehet aggatni a „bűnös”, vagy „gonosz” jelzőt, legalábbis az ő olvasatában szinte biztosan. Aztán pedig valami fura vámpír-szerű lényekké változnak a gyerekek, szóval ha eddig azt hittétek Charlie a jótevő lélek a sorozatban, akkor van egy rossz hírem.

A széria főhőse Victoria MqQueen (Asleigh Cummings) , a poros kisvárosban élő tini, aki egy rettenetesen toxikus családi légkörben tengeti napjait. Anyja korán esett teherbe, így még tinédzserként fogalma sem volt, milyen lesz gyereket nevelni. Hamar lehorgonyzott férje mellett, nem tudott tovább tanulni, sem pedig bármilyen álmát megvalósítani. Vic apja pedig egy háborút megjárt poszttraumás stresszszindrómás alkoholista, aki szavakkal folyamatosan bizonygatja, mennyire szereti lányát, ebből azonban tettekben nem sok mindent látunk visszaköszönni.

Vic szeretne kitörni ebből a helyzetből, és a várost is egyre csak kínszenvedésnek éli meg. Egyetemre akar járni, és végtére is: valaki szeretne lenni. Barátai ugyan támogatják, de szülei mintha folyamatosan és direkt kigáncsolnák, bármit is csinál.

nos4a2 wraith

Forrás: imdb.com

Családban marad

A NOS4A2 egyik, tetemes szála a fojtogató légkörű família, amiből a kitörés szinte csak egy vágyálom maradhat. Vic, hogy távol legyen lényegében bármitől és bárkitől, kedvenc időtöltésének él, és fel-alá motorozik. Így talál rá különleges képességére, amivel a rövidebb út nevű misztikus hídon keresztül rövid idő alatt eljuthat bárhová, amit igazán meg akar találni.

Ezt a képességet azonban a hirtelen öregedő Charlie Manx nem nézi jó szemmel, és minden erejével azon van, hogy elkapja Vicet. Persze fő munkájával sem áll le, hiszen gyerekekre van szüksége Karácsonyországba. Hogy begyűjtse őket „rettenetes” szüleiktől, egy Bing Partridge (Ólafur Darri Ólafsson) nevű melákot alkalmaz, aki Vic sulijában a mindenes, és kezdetben elég jó barátja is a lánynak. Később azonban sötét titkok derülnek ki a jószívű óriásról, amitől már nem lesz annyira bájos, mint amikor először találkozhattunk vele az iskola folyosóján.

A NOS4A2 drámaiságával és a szereplők pszichóziasival nem vacakol. Van itt minden: családon belüli erőszak, alkoholizmus (a King család nem tágít ettől a témától), kitörési vágy az alsóbb társadalmi helyzetből, gyilkosság, abuzált gyerkőc, aki a rezidens rosszfiú segédje lesz, és még sok egyéb.

nos4a2 vic mqueen

Forrás: imdb.com

Ingatag színvonal

Egyéb téren viszont néha a B-kategóriát súrolja a sorozat. Elég sok üresjárattal bír és hossza, illetve vontatottsága miatt a tempó is hullámzó. Néha alig akart eltelni a közel egyórás játékidő, máskor meg kevésnek is bizonyult. A színészek egyébként abszolút rendben voltak, de Zachary Quinto kiemelendő, mint a Wraith sofőrje. Meg sem erőltette magát, mégis alakításával lesöpört mindenkit, és őszintén szólva nem tudom miért. Talán, mert van egy olyan karizmája és cinkos félmosolya, amivel lazán maga alá parancsol mindenkit, aki egy jelenetben tartózkodik vele. De a Vicet alakító Cummings is méltó a főszerepre. A mellékkarakterek meg hozzák a kötelezőt, közülük a méla Binget játszó Ólafsson az, aki remekül hozza a karaktert. Azonban óva intelek titeket a szinkronos változattól, mert hihetetlenül kínos és esetlen az esetek legnagyobb részében. Szóval, ha tehetitek, akkor eredeti nyelven nézzétek a sorozatot.

nos4a2 quinto

Forrás: imdb.com

A NOS4A2 története és cselekménye jól működik együtt, a felszín alatt kapirgálva rengeteg értékes rögre bukkanhatunk. Kissé bújtatva, sosem kimondva ez egy vámpíros história, de hálistennek nem az unalomig elhasznált klisékből építkezik. Minden mindennek a metaforája, néhol talán túl sokat is kap belőlük a néző. Ha levesszük róla a néhol B-kategóriás sallangot, akkor mélyen egy rettentő erős drámát kapunk, ahogy azt a King famíliától már megszokhattuk. A sorozatban a rejtélyekből pontosan annyi derül ki, amennyire szüksége lehet a nézőnek, a többit ki-ki döntse el magában. Nem jó, ha valami megszakítja a misztikumot, és mindent készen kapunk, hiszen akkor mi maradna a fantáziára? Az ismeretlentől való félelemre? Charlie Manx egy borzasztóan érdekes karakter, igazi mélységekkel, amiket nem demisztifikált az első évad, és remélem a folytatásban sem fog minden lepel lehullni szerepéről.

Összefoglalás

Gyertek Karácsonyországba – NOS4A2 Sorozatajánló


Szerzői értékelés

7

A NOS4A2 drámaiságával és a szereplők pszichóziasival nem vacakol. A története és cselekménye jól működik együtt, a felszín alatt kapirgálva rengeteg értékes rögre bukkanhatunk.

Remekül helytálló színészek

Érdekes történet

Jól kibontott karakterközpontú cselekmény

Nem lövik le a rejtélyt

Sok üresjárat

Felesleges jelenetek, párbeszédek

Hullámzó tempó

 

Olvasói értékelés

0

A termékhez nem tartozik leírás.

3 990 Ft

Kosárba

A termékhez nem tartozik rövid leírás.

Bár nem egy hosszú videó, de kiválóan jellemzi a videojáték-karakterek mozgását. A paródia igen népszerű lett a Twitteren.

Gyászol a filmes és a videojátékos világ. Elhunyt az egyik legkiemelkedőbb zeneszerző, az olasz Ennio Morricone. Több nagy sikerű videojátékba is készített zenét.

Ben Yedder twitteren reagált az új TOTSSF lapjára, ez alapján pedig biztosra vehetjük, hogy pontosan tudja, mennyire nem szeretik a játékosok a FUT lapjait.

×