Ha valakinek kétsége lett volna afelől, hogy a Google a Stadia szolgáltatással komolyan be akar lépni a játékiparba, a most következő hírek mindenkit meggyőzhetnek.

A Stadia konferencián kiderült, hogy a CD Projekt RED fejlesztőinek nagyon várt Cyberpunk 2077 című játéka megjelenik Stadia-ra, megengedve a játékosoknak, hogy felhőalapú szolgáltatáson keresztül lépjenek be Night City világába – írja az Allgamers.

Annak érdekében, hogy a Cyberpunk 2077 szép grafikával és nagy képfrissítéssel fusson, valószínűleg sok PC és konzol izzadni fog, ugyanakkor a Stadia szolgáltatáson belül 4K 60 fps-t biztosítanak, ami nem is annyira rossz. A konferencián ezen kívül bemutattak jó pár indie címet is: többek között a Darksiders Genesist, az Orcs Must Die 3-at, a Destroy All Humans 3-at, a Farming Simulator 19-et és még sok mást. Az igazi meglepetés azonban a Cyberpunk mellett a Mortal Kombat 11 és a Samurai Shodown volt.

 

A felhőalapú szolgáltatás számára egy verekedős játék nagy kihívást jelent. Egy Farming Simulator esetében a néhány száz milliszekundum késleltetésnek nincs nagy jelentősége, a verekedős játékoknál azonban más a helyzet. Bizony nagyon pici idő is eldöntheti a meccset. Különösen a Samura Shodown olyan játék, mely villámgyors műveletekre épít, szóval emiatt azért sok kritikus aggódik.

Ha a rendszer késleltetési problémákba ütközik majd, hasonlóan járhatnak a FPS játékok is, mint a Doom vagy a Destiny 2. A Google azonban bízik abban, hogy ez senkit nem tántorít majd el és hogy a késés észrevehetetlen lesz.

Hogy a szolgáltatás ténylegesen hogyan működik majd, arról nincs tényleges bizonyíték, azonban nem kell nagy technikai ismeret ahhoz, hogy tudjuk: az internetes szolgáltatások kapcsolata minden háztartásban más, és nagyban függ a berendezések elhelyezkedésétől. Persze tapasztalat híján meg kell várnunk, míg elindul a szolgáltatás. Az viszont tehát már most biztos, hogy lenyűgöző címekkel készülnek.

Az élő közvetítés hozzászólásait figyelembe véve a közönség nagy része egyelőre nincs meggyőzve, az viszont, hogy több cég (pl. a Microsoft) is invesztál a felhőalapú játékszolgáltatásba, talán bizakodásra adhat okot. A puding próbája az evés. Amíg a Stadia rendszert nem próbáljuk ki, addig nehéz lesz elhinnünk, hogy valóban jól működik.

Szerinted minden játék szuperül fut majd a Google Stadia rendszeren?

×