Kiemelt

Szuperhős játékok, amikkel elég egyszer játszanod, hogy rajongóvá válj

A Marvel játékaiból nemrég már láthattatok egy kis áttekintést, most azonban kibővítettük a látókörünket és a DC képregényhősei mellett több szuperhős játéka is felkerült a listára. A játékosok kedélyeit idén több cég is felborzolta. Míg a Cyberpunk 2077 és a Death Stranding a nagyon várós kategóriából indul, a Marvel Avengers-e inkább negatív visszhangot váltott ki a rajongókból.

Kép forrása: gamerant.com

A Chrystal Dynamics, az Edios Montreal és a Nixxes Software által közösen fejlesztett Avengers-t a legtöbben a karakterek kinézete miatt támadják. Ha megnézzük a Bosszúállók képregényes vagy animált változatait azonban a szereplők külső jellemvonásai lesznek a legkevésbé érdekesek a játékban. Ne rohanjunk azonban ennyire előre. Az új Avengers-ről véleményt formálni még korai lenne, tekintve, hogy jó pár hónapot kell várnunk a megjelenésére. Szerencsére ezen kívül is bőven van felhozatal szuperhős játékokból, csak meg kell találnunk a megfelelőket, amelyek megérik a rájuk fordított időt.

Ahogy a képregényfilmek népszerűsége is egyre nőtt az utóbbi években, úgy szaporodtak meg a főhőseiket középpontjukba állító játékok is. A szuperhős biznisz tehát egy jól jövedelmező ágazat, amiből sokan szeretnének kihasítani egy darabot. Nem hiába helyezte épp ezt új sikersorozata, a The Boys fókuszába az Amazon Prime sem. Jó szuperhős játékot csinálni azonban nem egyszerű, ezt pedig több évtizednyi siker és bukás története támasztja alá.

Vannak olyanok, amikről egyszerűen jobb, ha nem beszélünk. Ilyen például a Superman 64 Nintendo 64-re 1999-ből. A Titus Interactive SA által fejlesztett és kiadott videojáték egyik fő problémája, hogy rettenetesen primitív. A fejlesztők látszólag semmi kreatívat nem vittek a játékmenetbe, így folyamatosan olyan feladatok váltogatják benne egymást, mint a karikákon való átrepülés és az autók emelgetése. Ha mindez nem lenne elég ahhoz, hogy rövid időn belül ráunjunk, szegény kriptonink irányítása sincs a toppon. Superman a legkisebb érintéstől irányt vált és az sem ritka, hogy falakon, vagy épp a talajon átrepülve a játék olyan területeire téved, amelyekről jobb lett volna nem tudni.

Kép forrása: thegamerimages.com

Azért a Marvelt sem kell félteni ezen a téren. Mivel karaktereik képregényes és filmes téren is hatalmas népszerűségnek örvendenek, a videojáték-készítők is évtizedek óta igyekeznek az utolsó filléreket is kisajtolni belőlük. Minél több játék készül azonban, annál nagyobb a hiba lehetősége és bizony rossz Marvel-játékok is akadnak szép számmal.

A 2005-ös Fantastic Four PC-re, Play Station 2-re, Xbox-ra és Gamecube-ra egy izgalmas és sokszínű játék lehetett volna. A készítők azonban látszólag sem a látványba, sem a karakterek irányíthatóságába nem vittek túl sok energiát. Ennek köszönhetően játék közben hamar frusztrálttá válhat az ember, a rossz gameplay-t pedig a történet sem ellensúlyozza. Nem kell azonban ennyire messzire menni, az X-men: Destiny, vagy a Thor: God of Thunder alkotói sem használták ki teljesen a Play Station 3 rendelkezésükre álló lehetőségeit. Most, hogy a mélypontokat már áttekintettük, ideje áttérnünk egy kicsit felemelőbb területre. A kudarcot vallott videojátékok mellett születtek ugyanis kihagyhatatlanok is. Ezek közül szemezgettem most nektek!

Prototype

A Radical Entertainment és az Activision open world videojátékában Alex Mercer fölött vehetjük át az irányítást. A férfi különleges képességei közé tartozik, hogy karjait halálos fegyverekké tudja alakítani. Még így is minden tudására és a játékos kitűnő reflexeire van azonban szükség, hogy átküzdjük magunkat egy furcsa járvány sújtotta Földön.

 

A látványvilág a 2009-es színvonalnak megfelelő, a felejthetetlen élményről pedig a játék hátborzongató légköre mellett sztorija is gondoskodik. 2012-es folytatásának már nem sikerült ugyanazt a színvonalt hoznia, mint elődjének, azóta pedig nem sűrűn hallani a harmadik részről. A Prototype-nak mindenesetre érdemes egy esélyt adni, ha egy izgalmas történetre és egy jó open world játékra vágysz.

X-men Origins: Wolverine

Míg a Fox azonos címen megjelent mozifilmje nem aratott átütő sikert, addig a Raven Software és az Activision közös projektje máig a legjobb szuperhős játékok közé tartozik. Ennek egyik oka, hogy a Wolverine olyan távolságokba volt képes elmenni, ahová a film meg sem próbált. Kedvenc X-manünk adamantium karmait és gyógyulási képességét így maximálisan kihasználhatjuk.

Kép forrása: getwallpapers.com

A fejlesztők amellett, hogy egy véres és brutális videojátékot készítettek, a legapróbb részletekre is odafigyeltek. Így például valós időben figyelhetjük meg, ahogy Logan sebei különleges képességének köszönhetően begyógyítják magukat és jellegzetes képregényes mozdulatai is feltűnnek a képernyőn.

Deadpool

A 2013-as Deadpool a második Marvel és a harmadik Activision játék a listán, de több dolog miatt is megérdemli, hogy felkerüljön rá. Míg a gameplay maga kevés érdekességet tartalmaz, addig Wade Wilson karaktere már annál izgalmasabb. A Deadpool népszerűségének egyik fő oka, hogy rendkívül vicces, ezt pedig annak köszönheti, hogy a High Moon Studios fejlesztői nagyon eltalálták a karaktert.

A Marvel szabad szájú, negyedik falat áttörő hőse egy az egyben jelenik meg a képernyőkön az activision játékában. Azt sem hagyhatjuk azonban figyelmen kívül, hogy ez volt az a játék, ami megadta az utolsó lökést Ryan Reynolds számára, hogy kiharcolja a Fox-tól azt a Deadpoolt, akit ma ismerünk. Már csak ezért is érdemes vetni rá egy pillantást.

Injustice 2

Mondjunk is bármit a Warner Brothers DC filmes univerzumáról, az Injustice játékokkal sikerült telibe találniuk. A NetherRealm Studios és a WB Games közös munkájából született 2013-as Injustice: Gods Among Us-ban és a négy évvel később megjelent Injustice 2-ben mi is szuperhősökké vagy gonosztevőkké válhatunk. Az egyszerű harcolós játék a multiverzumaival lebilincselő sztorit is kapott. Miközben pedig várjuk, hogy újabb részletek derüljenek ki az igazságról, az Igazság Ligája és számos más DC hős képességeit is kipróbálva küzdhetjük végig magunkat a történeten.

Kép forrása: ga2.com

2017-ben nem hiába nyerte meg az Injustice 2 a Legjobb harcolós játéknak járó The Game Awardot. A NetherRealmnak sikerült egy olyan folytatást készítenie az első részhez, aminek megjelenése után máris az újabbat követelték a rajongók. Az Injustice 3 megjelenésével kapcsolatban, bár már két év is eltelt az előző játék piacra dobása óta, egyelőre nincs sok infó. Ha azt vesszük tekintetbe, hogy az első és második rész között is négy évnek kellett eltelnie azonban nem kizárt, hogy néhány éven belül újabb folytatást kaphatunk a DC hőseinek történetéből.

Marvel’s Spider-Man

A tavalyi év egyik legnépszerűbb videojátéka lett a Marvel Spider-Manje. Az Insomniac és a SIE közös projektje zseniálisan ötvöz magában mindent, amit az open world játékokban szeretünk. Miközben felfedezzük New York szűk kis utcáit, bár nem haladunk a fő sztorival, még sincs időnk unatkozni. Minden második utcasarkon újabb kihívásba botolhatunk, de igazából azt is percekig képesek vagyunk elnézni, ahogy Spidey Manhattan épületei között hálóhintázik.

 

A látványvilágot izgalmas történetvezetés egészíti ki, amiben olyan képregényes karaktereket ismerhetünk meg, akik eddig a filmekben nem, vagy csak alig kaptak szerepet. Közben döntéseink befolyásolják a sztori végkimenetelét és ennek megfelelően vagy megmentjük a világot, vagy megmentünk valakit, aki számunkra fontos, ezzel több ezer embert ítélve pusztulásra. Egy szó, mint száz, a Spider-Man okkal vívta ki magának a tavalyi év egyik legnépszerűbb játékának járó címet, pedig Peter Parker egyik korábbi Pókemberre sem hasonlít igazán.

Batman: Arkham City

A Batman: Arkham játékokkal hasonló a helyzet, mint az Injustice-szal. Bármelyiket választjuk is, szinte nem lőhetünk mellé. A Rocksteady Studios és a WB Games 2009-ben kezdte meg a közös munkát a Batman: Arkham Asylummal. Ezt követte 2011-ben az Arkham City, majd 2013-ban az Arkham Origins, végül 2015-ben az Arkham Knight is. Ezek közül az első három kollekció formájában is megvásárolható már, így kedvünkre válogathatunk, melyikkel szeretnénk épp játszani.

Kép forrása: gamechannel.hu

Batman játék lévén a Sötét Lovag képregényekből már jól ismert gonosztevőivel kell bennük szembenéznünk. A fő ellenfelünk sok történethez hasonlóan Gotham hírhedt bohóca, Joker. A kiszámíthatóság és az unalomig ismételt összecsapások elkerülését a csatlósaiként is emlegetett gonosztevők felvonultatásával sikerült megoldaniuk a készítőknek. Joker mellett tehát feltűnik még többek között Scarecrow, Killer Croc és Harley Quinn is, csak hogy néhány nevet említsek.

A rajongóknak külön csemege az Arkham-széria, így az Arkham City is, Batman hangját ugyanis Kevin Conroy kölcsönzi, míg Jokert az animációs sorozatban is megszólaltató Mark Hamill kelti életre. A különböző ellenfeleket különböző harcmódokkal lehet legyőzni, szinte nem is találni olyat, ami kétszer ugyanúgy beválna. Részben ennek, részben pedig a legapróbb összetevőkig részletesen megtervezett pályáknak köszönhetően az Arkham City sosem válik unalmassá.

Kép forrása: vox.com

Azoknak, akiknek ez mégsem lenne elég, jó alternatíva lehet az Arkham Knight, ami 2015-ben jelent meg már Play Station 4-re. A története egy évvel az Arkham City-é után játszódik egy nagyon dühös Scarecrow-val a középpontban, aki Gotham alvilágának legjavát válogatja össze, hogy elpusztíthassa Batmant. Neki köszönhetően csaphatunk tehát össze Pingvinnel, Két Arccal és Harley Quinnel is.

Összességében tehát, amilyen nehéz jó szuperhős játékot találni, annál édesebb, ha végül mégis sikerül. Mivel a lista saját élmények és tapasztalatok alapján készült, nem éreztem szükségét annak, hogy rangsoroljam. Ha sorrendet kellene felállítanod közöttük, te hogyan döntenél?

LEETeszteltük

Korábbi cikkek

Megvan a Google kereséseknél a „tárolt változat?” – Megszűntették

2024.02.03. - Bizonyára te is gyakran használod a Google keresőt, hogy megtaláld a legmegfelelőbb oldalakat.…

6 óra telt el azóta...

Felejtsd el a Pokémonokat, már tölthető a Palworld Digimon mod

2024.02.03. - Nos, talán már hallottál arról, hogy a Palworld rajongók nem voltak elégedettek azzal,…

6 óra telt el azóta...

„Manipulálta a PlayStation 5”, ezért hajtott be a Mekibe

2024.02.03. - Azt már számtalan kutatás bizonyította, hogy bizony a videojátékoknak van hatása az elménkre,…

6 óra telt el azóta...

7 film, amiből döbbenetesen nagy botrány lett

Bódi Dániel 2023. 08. 02. - A filmkészítők élete sem játék és mese, főleg akkor…

8 óra telt el azóta...

Gyakori Gamer kérdések – Íme a leghülyébb vásárlói kérdések játékokról

Gábor János 2022.12.29. - A világháló messze legszórakoztatóbb tartalmai közé tartoznak a hülye kérdések, amelyek…

9 óra telt el azóta...

Ilyen a tökéletes nő és férfi a 3 legnagyobb képgeneráló AI szerint

Gábor János 2023.07.04. - Nem sok kétséget hagy a Bulimia Project kutatásának eredménye arról, hogy…

10 óra telt el azóta...