A swattolás egy nagyon veszélyes „tréfa”, ami könnyen emberéletekbe is kerülhet. Az Egyesült Államokban jelenleg 20 évnyi szabadságvesztés jár érte.

A „swattolás” egy friss fogalom, amely az amerikai különleges alakulat SWAT rövidítésből származik. Azt jelenti, hogy az interneten keresztül valakire hamis vádakkal küldenek rá egy rendőri alakulatot. Jellemzően a rosszakaró hozzájut az adott személy címéhez, majd a rendőrségi számot felhívva anonim bejelentést tesz, hogy az adott címen drogot árulnak vagy embereket tartanak fogva. A rendőrség ezért kénytelen profi alakulatot a címre küldeni, akik állig felfegyverkezve rátörnek az illetőre.

Ez persze iszonyatosan veszélyes, mivel egy rossz mozdulat emberi életekbe kerülhet. Mindezt élő adásban végig nézni kifejezetten ijesztő. Ez történt tegnap a Fortnite világbajnokság győztesével, Bugha-val is. Neki szerencséje volt, a géptől kellett csak felállnia, mivel az egyik rendőrtiszt a körzetéből tudta, hogy internetes karrierje miatt hamis vádakra szállnak majd ki.

Watch Creative w/ Carose from Bugha on www.twitch.tv

 

Ezen a klipen már visszajött Bugha, aki csak 10 percet volt távol és elmagyarázta, hogy pontosan mi is történt:

Watch Creative w/ Carose from Bugha on www.twitch.tv

 

2017-ben már történt egy haláleset egy ilyen hívás miatt, egy 1,5 dolláros fogadás miatt, Tyler Raj Barris más néven „SWAuTistic” kihívta haragosára a rendőrséget, akik a helyszínen egy a vitában részt nem vevő lakost lelőttek az intézkedés során. Tyler 20 év börtönt kapott, miután beismert 46 ilyen hívást.

×