A Microsoft arra figyelmezteti az embereket, hogy az orosz hekkerek számos internetes kommunikációra használható eszközt támadnak, hogy hozzáférjenek a hálózatokhoz.

Egy blogbejegyzést tett közzé a Microsoft a napokban arról, hogy számos internethasználatra alkalmas, úgynevezett IoT eszköz hekkerek célpontjává válhat, hiszen utat nyithat számos hálózathoz – írja a Thenextweb.

A dolgok internetje (angolul: Internet of Things, rövidítve: IoT) lényegében olyan különböző, egyértelműen azonosítható elektronikai eszközöket jelent, amelyek képesek felismerni valamilyen lényegi információt, és azt egy internet alapú hálózaton egy másik eszközzel kommunikálni. A fogalom más szavakkal hálózatba kötött „intelligens” eszközöket takar. Az intelligens („okos”) eszközök lehetnek háztartási vagy egészségügyi berendezések, irodai eszközök, de akár testünkön viselhető (pl. okosóra) technológiák is.

A Microsoft biztonsági kutatói először áprilisban figyeltek fel a támadásokra, amikor irodai nyomtatók, digitális vevőegységek és VOIP telefonok voltak a célpontok. Mindegyik támadást egy bizonyos Strontium nevű, sokak szerint államilag támogatott orosz hekkercsoportnak tulajdonítanak, melyet sokan a Fancy Bear vagy APT28 néven ismernek.

Kép forrása: Marketing Land

Tavaly az FBI szerint ez a csoport volt felelős azért az internetes fertőzésért, mely 54 országban több mint 500 ezer routert érintett. A csoport valószínűleg egyike volt azoknak, melyek a 2016-os amerikai választások előtt feltörték a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) számítógépes rendszereit. Ez csak néhány példa azon támadások közül, melyeket ennek a csoportnak tulajdonítanak világszerte.

A Microsoft szerint minden esetben a rossz biztonsági rendszer okozza a bajt: például a könnyen kitalálható jelszavak, az eszközök nem frissített rendszerei stb. Persze azért az oroszok sincsenek biztonságban: a múlt hónapban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat egyik fő szerződéses partnerének számítógépes hálózatából 7,5 terabájtnyi érzékeny adatot sikerült ellopniuk hekkereknek – írja az Index.

×