A hétvégén rendezték a Fortnite: Battle Royale első világbajnokságát. A meccseket három kategóriában, három napig tartották, íme az eredmények.

Az Epic Games által kiadott Fortnite: Battle Royale két éve robbant be a köztudatba. Az akkoriban egyeduralkodó PUBG-vel ellentétben ingyenes volt és rajzfilmesített, vérmentes világát minden korosztály élvezhette. A játék ráadásul minden platformon elérhető volt, így nem osztotta meg a játékosokat.

A cím hatalmasra nőtte ki magát csupán két év alatt és nemrég átlépte a 250 millió regisztrált játékost. Ezt eddig megközelíteni se tudta még senki. Az Epic Games azzal próbálja meg végleg megvetni a lábát a szcénán belül, hogy játékukból esport címet csinálnak. Az első világbajnokság, az előző hétvégén zajlott le.

kép forrása: youtube.com/fortnite

A versenyzők otthonról nevezhettek, mindenki a saját gépéről vett részt a selejtezőkben és a bejutottak közül sokan esport csapatok támogatása nélkül szerepeltek a döntőben. A helyszín végül a New York-i Arthur Ashe Stadium-ra esett, aminek 23 ezer ülőhelyére minden jegy elkelt. A világbajnokság összdíjazása elérte a 30 millió dollárt és a bejutásért már fejenként 50 ezer dollár vihetett haza minden játékos.

A bajnokság két fő eseménye a Solo és Duo verseny volt, ahol a legjobb játékosok mérhették össze erejüket. Összesen 18 játékos volt csak, aki bejutott mindkét kategóriába. Az Epic Games nem spórolt sehol, a tudósítás kis hibákon kívül magas színvonalú és könnyen követhető volt. A tudósítók jó munkát végeztek és érthetővé tették a gyors vágások ellenére is, hogy pontosan mit látunk akkor is, amikor épp rengeteg összecsapás történt.

A köztes kis viccesnek szánt interjúk és sztár megjelenések kifejezetten kínosak voltak, de nehéz is kielégíteni egy ilyen tág életkorú nézőközönséget. A stadion közepén kör alakban helyezték el a száz játékost, akik a nézők felé ültek egy két szintes platformon.

 

A Creative bajnokságokot tartották az első napon. A csapatokat a videojátékhoz köthető sztárok vezették fel, mint Ninja, Cizzorz vagy Danyancat. A pályán mindenki saját várából kezdhetett, majd a harc egy középső fém szigeten zajlott. A sziget többszintes platformjain elfoglalható pontok találhatók, ezek védelmével érhettek el a csapatok ponton. A pálya kialakítása izgalmasra sikerült, a meccs pedig tele volt harccal és káosszal, a komikus jelleg ellenére a győztesek egy arany lámát és 1 millió dollárt vihettek haza.

 

A további pályákon, a játékosok törmelékként menekültek vadászok elől vagy ugrálva és gravitációs gránátokkal próbáltak érmeket szerezni. Így a bajnokság első napja kifejezetten szórakoztató volt. Győztesként a Cizzorz által irányított Fish Fam csapata került ki.

kép forrása: fortniteintel.com

A Duo és Solo napokat már nagyobb érdeklődés övezte a Twitch.tv statisztikái szerint. Átlag 1 149 662 néző nézte az adást. A játékosok 6 meccsben mérték össze erejüket és a pontokat öléssekkel és helyezéssel gyűjtötték össze. A pontozás szerint minden ölés 1 pont, a meccs utolsó 15 játékosa között lenni 3, legjobb 10-ben lenni 5 pont, az 5 legjobban lenni 7 és győzni 10 pont volt.

A Duo versenyen komoly meglepetést szerzett a győztes, mivel nem egy, a nagy esport organizációk által támogatott favorit hozta el a kupát. Az első meccsekben még mindenki Mongraal-t, Benjyfishy-t, Megga-t és Dubs-t figyelte, hiszen az ő korábbi szerepléseik fenomenálisak voltak. A fordulat a negyedik meccsen jött, amikor az eddig a táblán sem szereplő Aqua és Nyhrox győzelmet aratott. Az ötödik meccsben volt az igazi üdvrivalgás, amikor a páros ismét meccset nyert és ezzel elorozta a vezetést a Zaf és Zayt duótól.

kép forrása: edition.cnn.com

A bajnokság másik fénypontja volt, amikor XXiF-et és társát Ronaldo-t ölték, amikor is a  nézők többsége ezt üdvrivalgással köszönte meg. A két játékost ugyanis bannolták a selejtezők első két hetében, mivel barátaikkal összebeszélve szereztek maguknak pontokat a kvalifikációhoz. Ennek ellenére csak két hét eltiltást kaptak az Epic Games-től, így később kijutottak a világbajnokságra. Ez és a játékosok hozzáállása közellenséggé tett őket.

https://www.youtube.com/watch?v=SXd05rpptzE

 

Az utolsó meccs végén Rojo és Wolfiez vette át a második helyet, ami azért meglepő, mert Wolfiez kontrolleres játékos, ezért célzását beépített program segíti, hogy egyáltalán lépést tarthasson a PC-n játszó versenyzőkkel. Habár Aqua és Nyhrox már nem nyert több játszmát, dupla győzelmük pontjai miatt ők vitték el az első helynek járó kupát.

A Solo versenyt sem nagy név nyerte, bár meglepőnek sem nevezhetjük, hisz rögtön a bajnokság első meccsén ő jött ki győztesen. Bugha a 16 éves amerikai játékos a The Sentinels csapat tagja, domináns stílusával 9 eliminációval nyerte a bajnokság első meccsét, amivel a ranglista élére került.

 

A további 5 körben, habár nem tudta megismételni a bravúrt mindvégig megtartotta magas pontszámát. Habár 3 millió dollár tétje volt a meccseknek, kiesés után könnyedén és mosollyal tapsolta meg ellenfeleit. Persze mindezt a ranglista első helyéről talán tényleg nyugodtan tehette. Bugha utolsó meccsén még egy lámát is összeszedett, a későbbi interjúban azt mondta, innen már tudta, hogy meglesz a végső győzelem.

A döntőben több játékos is kifejezetten jól teljesített, King agresszív játékstílusával úgy tűnt meg tudja szorongatni Bugha-t, de sajnos a második meccsen pont nélkül halt meg, így egyből elvesztette trónbitorló pozícióját. A nézők kedvence Tfu, fel se került a legjobb 10 közé az utolsó meccsen, összehozott pár pontot, de akkor ez már nem segített rajta.

Psalm aki a második helyért járó 1,8 milló dollár zsebelte be, végig a nyomában volt Bugha-nak, de alacsony ölésszáma miatt utolérni sajnos nem tudta. A 4. helyen végző Kreo is birokra kelhetett volna a győzelemért, de a játékos már nem akart mindent kockára tenni az utolsó meccsek folyamán, így beérte a csekély 1 millió dolláros nyereményével.

kép forrása: sportingnews.com/

 

A Fortnite: Battle Royale első világbajnoksága komoly dráma nélkül zajlott le és a kupát a tehetséges játékosok vihették haza.

A meccsek egy része még mindig küzd a pontrendszerből adódó, kempelés nehézségeivel, habár az Epic Games próbálta ezt ellensúlyozni ezt a gravitációs gránátokkal és a storm surge-el, ami mindig a legkevésbé aktív játékost sebzi, ha azonban még nézhetőbb és szórakoztatóbb közvetítést szeretnének, van még mit átalakítani a játékon.

Ti néztétek a Fortnite első világbajnokságát?

×