Összegyűjtöttük nektek hazánk esport történelmének legkiemelkedőbb alakjait és az általuk elért nem mindennapi eredményeket.

A magyar esportolók többsége ugyan nem tudott maradandót alkotni nemzetközi színtéren, néhányan közülük azonban történelmi eredménnyel gazdagították hazánk hírnevét. Vannak itt veterán CS játékosok, autóversenyzők, DreamHack és WCG bajnokok is. Olyan játékosokat gyűjtöttünk ma össze, akikre büszkén emlékezhetünk vissza évek múltán is.

 

shiddy – ESL Counter-Strike CL Season 1 győztes

Kezdjük a sort egy kevésbé ismert CS 1.6 játékossal. A csak félig magyar profi Jerome Tóth 2005-ben érte el első és egyben legnagyobb sikerét a Team64 tagjaként. Az ESL első szezonjának megnyerése mellett kilencszer szereztek dobogós helyezést a német bajnokságban, a győzelem azonban sosem jött össze.

Később az n!faculty-hoz igazolt, akikkel még a 2008-as Miage Lan-t tudta megnyerni Franciaországban.

Kép forrása: flickr.com

Az alábbi videón láthatjátok, hogy nem egy mindennapi játékosról van szó.

 

Bereznay Dániel – F1 Esports Series második helyezett

2018-ban Bereznay Dániel közel 66 000 versenyző közül került be a legjobb szimulátoros Formula 1-es pilóták szűk elitjébe, miután továbbjutott a selejtezőből. Minden fordulóból csupán a legjobb három helyezett került be azok közé, akik közül a profi csapatok végül kiválasztották pilótáikat. Danit az a megtiszteltetés érte, hogy a mezőny legerősebb csapata, a Mercedes egyedüliként igazolta le őt.

Csapattársa a Brendon Leight világbajnoki címvédő lett, nagy volt hát az esély arra, hogy Dani a következő kiírásban kiemelkedő eredményt fog elérni. Ő úgy fogalmazott, hogy a top 5-be való bejutás mindenképpen fontos cél, az annál rosszabb helyezés csalódás okozna számára.

Végül a Mercedes bizalma beigazolódott a magyar játékos iránt, aki messze túlteljesítette az elvárásokat. Csapattársát ugyan csak néhány verseny erejéig tudta megelőzni, hiszen a világbajnok ismét Leigth lett. Bereznay Dániel azonban a második helyen végzett a pontversenyben, csapatával pedig megszerezte a konstruktőri világbajnoki címet, méghozzá hatalmas fölénnyel.

Kép forrása: f1esports.com

Dani a 2018-as siker után azonban nem maradt a csapatban, de a Veloce esport továbbra is támogatja őt álmainak elérésében. A versenyzés mellett rengeteget tanul, így nem csak a játékra fordítja idejét, ám kitartásának hála nemrég az Alfa Romeo igazolta őt le. Ezzel ismét visszatérhet a ligába, ahol ugyan gyengébb csapattal, de ismét harcba szállhat a legjobbak ellen.

Lesz is esélye odacsapni a top csapatoknak, hiszen Dani pár napja ismét bizonyította rátermettségét azáltal, hogy beállítások nélkül futott világrekordnak számító kört a kínai versenypályán. A videón megnézhetitek a tökéletes kört, ráadásul Dani kommentárjával.

 

Gabinho – A V4 FIFA versenyének győztese és az AFC Ajax játékosa

A még mindig tizenéves Szirtesi Gábor alig két éve foglalkozik komolyabban a játékkal, ám tavaly a V4 Future Sports Festival FIFA versenyének megnyerésével egyből felhívta magára a figyelmet. Ezzel az eredménnyel bejutott a FUT eWorld Cup rájátszásába, ahol a bravúr sajnos nem sikerült, de így is szerepelhetett a legnagyobb profik ellen, ami hatalmas megtiszteltetés lehet bárki számára.

Gabinho idén is előrukkolt egy bravúrral, ugyanis a Ziggo eBattle Finals megnyerése után az AFC Ajax esport részlegének igazolt játékosává vált. Majdnem 9000 résztvevőt utasított maga mögé ezzel a diadallal. A még mindig csak 18 éves FIFA játékos ezzel hazánk egyik legsikeresebb esportolójává lett. Ha így halad tovább, akkor sikerekben gazdag jövő vár rá.

Kép forrása: Facebook

Vizicsacsi – EU LCS Playoff résztvevő

A legjobb magyar LoL játékosként ismert Kiss Tamás, vagyis Csacsi nem csak hazánkban kiemelkedő játékos, a nemzetközi színtéren is a legjobb toplaner-ek közt emlegetik. 2014-ben a Unicorns of Love csapatával bejutottak az EU LCS-be, ez más magyarnak még sosem sikerült és azóta sem tudta senki leutánozni Csacsi teljesítményét.

A bejutás után az IEM San José versenyét meglepő módon megnyerték, majd az LCS rájátszásába is bejutottak. Majdnem a világbajnokságon való részvétel is meglett, ám a rossz tavaszi szezon miatt az igazi bravúr végül nem jött össze.

Kép forrása: dotesports.com

2017-ben a Schalke 04 csapatába igazolt, ám ott nem jöttek be számításai. Egy évet húzott le a német csapatban, majd a Splyce leszerződtette le. A csapattal jelenleg a LEC-ben szerepelnek és akár még a rájátszás is összejöhet számukra. Bár Vizicsacsi sosem nyert még komolyabb kupát, nagy esélye van arra, hogy ez a jövőben megtörténjen.

 

Fusen – Heroes of Newerth világbajnok

Kevés ember számára lehet ismerős Fusen neveés azt is kétlem, hogy a játékot sokkal többen ismernék. pedig illene tudni egy-két dolgot erről a fiatalemberről, hiszen világbajnoki címmel büszkélkedhet.

A Heroes of Newerth egy MOBA cím, melyben főleg ázsiai játékosok vitézkednek. Azonban volt rá példa, hogy a keleti országok dominanciája megtört, például 2015-ben. Történt ugyanis, hogy a Bad Monkey Gaming játékosaként induló Fusen, polgári nevén Flick Róbert nyerte a HoN Tour Season 3 World Finals-t. Ezzel a sikerrel világbajnoki címet és nem kis elismerést szerzett magának.

Fusen egyébként több kisebb versenyen is részt vett, ahol szinte mindig megkaparintotta a dobogós helyezések egyikét.

Fusen a jobb szélen – Kép forrása: greatness.se

Raisy – Quake Champions Dreamhack győztes és vb résztvevő

Van ám profi Quake Champions játékosunk is Raisy személyében. Élete első komolyabb megmérettetése a Dreamhack Denver duel versenye volt, amit meg is nyert. Aztán pedig a világbajnokságra is kijutott, ahol a legjobb 16 között végzett. Tavaly egy kisebb olasz tornán első helyezést ért el, de ami különlegessé teszi ezt a srácot az, hogy nem csak egy játékot űz profi szinten.

Már Warcraft 3 játékosként is szerepelt komolyabb szinten, régebben pedig Counter-Strike-al kereste kenyerét NOFEAR néven.

Kép forrása: Facebook

 

Kodiak – Többszörös WCG Counter-Strike résztvevő

A kétezres évek elején kis hazánkban a KO nevű csapat a semmiből lett az ország legjobb CS csapata, melynek tagja volt Kodiak is. 2001-ben elsőként nyerték meg a WGC (World Cyber Games) kvalifikációját és így eljutottak Koreába. A verseny nem sikerült túl fényesen, nyert meccs nélkül tértek haza.

A KO nem, de Kodiak jövőre is részt vett a WGC-n a Face of Power tagjaként. A szintén Koreában rendezett versenyen ezúttal sem sikerült a továbbjutás, azonban a két csapatot is legyőztek, köztük az akkor világelső Team 3D-t.

2005-ben Kodiak Counter-Strike Source-ra váltott és az Ancients csapatkapitánya lett. Ismét elsőként végeztek a WCG selejtezőn, így mehettek a szingapúri eseményre. Ott pedig össze is jött egy eddig nem látott siker, hiszen a magyar csapat bekerült a legjobb nyolc közé. Később az EB-re is meghívást kaptak, ahol elődöntőt játszhattak. Legyőzőjük az akkori idők egyik legerősebb csapata, a Team Pentagram volt.

Kép forrása: Facebook

Kodiak profi karrierje 2015-ben ért véget, azóta streamerként és a Honvéd Esport akadémia CS:GO edzőjeként tevékenykedik. Nem áll messze tőle a videókészítés sem, nem mindennapi megmozdulásait profi effektekkel teszi szórakoztatóbbá.

 

Exigo – WCG Hearthstone győztes

Exigo már a kezdetek óta a legjobb magyar mesekártyások közé tartozik és ez az évek alatt nem nagyon változott. Első nagyobb sikere a Zagreb Gaming Arena HS versenyén való szereplés volt, ahol Európa legjobbjai ellen bizonyíthatta tudását. Nem kis meglepetésre az elődöntőig menetelt, ráadásul a már visszavonult legenda, Lifecoach ellen győzni is tudott. A végső akadály a mai napig profinak számító Rdu jelentette.

Nagyobb sikert ért el azonban pár nappal ezelőtt, amikor is a WCG Hearthstone versenyének első helyét szerezte meg. Igazából már az is kisebb meglepetés volt, hogy kijutott az eseményre, annak megnyerése pedig egyszerűen hihetetlen diadal.

Kép forrása: Leet

A magyar játékos egyébként többször is részt vett HCT selejtezőkön, ám továbbjutnia egyszer sem sikerült.

 

PenhaDani – DreamHack Summer Hearthstone második helyezett

Egy másik Hearthstone játékost is meg kell említenünk, hiszen a magyar HS csapat kapitánya is kiemelkedik a hazai közegből, ráadásul komolyabb eredményekkel is büszkélkedhet.

Közülük a legnagyobb egyértelműen a 2018-as dreamHack Summer második helyének megszerzése. Menetelése során a világ legjobb játékosait utasította maga mögé, többek között azt a Muzzy-t, aki akkor az amerikai régió legjobbjának számított.

Emellett szerepelt néhány HCT versenyen is, ám legjobb helyezése 21. lett, Olaszországban. Ezek mellett egy ESL SEC második hellyel és egy Summer Mansion részvétellel is büszkélkedhet.

 

DeadFox – Profi CS:GO játékos

Bár DeadFox egyik csapatával sem ért el történelmi sikert, listánkról mégsem maradhatott le. Karrierje 2015-ben indult be igazán, amikor még magyar csapatokkal uralta a hazai mezőnyt. Természetesen ez nemcsak az ő érdeme, de egy évvel később már külföldön játszhatott először az Escape Gaming, majd a Hellraisers színeiben.

Az utóbbi felállással rengeteg DreamHack-en vettek részt, ahol a egyszer a második hely is összejött. Persze becsúszott egy-két győzelem is párszor, legtöbbször selejtezőkön. 2018-ban a CIS Minor Londont megnyerték, akárcsak a Bets.net Masters első szezonját. A V4-en is tiszteletüket tették, ahol az elődöntőben a végső győztes mousesports ellen kaptak ki.

DeadFox jelenleg inaktív tagja a csapatnak, de bármikor újra bekerülhet a kezdőbe.

Kép forrása: imgur.com

 

Ők lennének hát azok, akik kis hazánk legnagyobb esport sikereiben kiemelkedő szerepet játszottak. Az ágazat ha lassan is, de fejlődik itthon is, szóval megvan az esély arra, hogy ez a lista a későbbiekben tovább bővüljön.

Kiemelt ajánlat

Endgame Gear XM1

16 090 Ft

Kosárba

16 090 Ft

Az XM-1 tervezésében aktívan részt vettek, az e-sport élvonalához tartozó veteránok is, így biztosak lehetünk benne, hogy nem csupán az ultrakönnyű felépítés, és a nagy sebességű adatfeldolgozás lesz segítségére a kezdő és... tovább »

16 090 Ft

Kosárba

A termékhez nem tartozik rövid leírás.

Az új Lunar New Year skinek között kép apró érdekességre figyeltek fel az Overwatch játékosok. Sombra fegyvere és Lúcio szalagja is folyamatosan változik.

Ahogy mindig, most is ingyen skin jár a Rainbow Six: Siege-ben az aktuális esemény alkalmából. A Road to S.I. Event és Battle Pass jutalomra hívjuk fel a figyelmet.

Egy Instagram filter használatával Budapest metróhálózatának 3D-s vizualizációja látható, amennyiben a hivatalos Metro logót szkenneljük.

×