Az Egyesült Királyság Interaktív Szórakoztatók Szövetségének (UKIE) elnöke szerint nem kéne addiktívnak nevezni a játékokat, ugyanis az negatívan hat az iparágra.

Az addikció, vagyis a függőség régóta olyan téma, ami időről időre előkerül a videojátékok kapcsán. Jo Twist, az UKIE vezetője, aki korábban BAFTA díjjal jutalmazta az Epic Games-t, azt mondja: be kéne fejezni a jelző használatát a videojátékokra – írja a GamesIndustry.

„Nagyon bosszant, amikor egy játéktesztben, vagy értékelésénél azt látom: ez a játék addiktív, függőséget okoz. Nem azt látom, hogy a játék jó, nem jó, ügyes fejlesztés, játszani kell vele stb. Oda kell figyelnünk a szó használatára, mert az hatással van azokra, akik nem értik a játékokat” – mondta.

Jo Twist – Kép forrása: Evening Standard

Twist szerint tehát, hogyha az addikció gyakorta használjuk egy játékra, bizony negatív hatással bírhat az iparágra is. Sajnos ugyanis sokan elhiszik, hogy amennyiben egy játéktesztben szerepel az addiktív szó, abban az esetben az adott játéktól törvényszerűen óvakodni kell. Persze a téma nem véletlenül került elő, hiszen csak néhány hónapja történt, hogy a WHO mentális betegségnek nevezi a videojáték függőséget.

Twist szerint a játékok még ma is előítéletek tárgya.

„Az embereknek meg kell érteniük, hogy ebbe az irányba tart a világ. Az emberek így választanak szórakozást: Netfixet néznek, számukra ez már a tévé. Ez pedig csak egy része a kultúránknak” – tette hozzá.

Kép forrása: Tehran Times

A WHO megerősítette, hogy az ICD-11 hivatalosan 2022. január 1-jén lép hatályba, miközben több országban politikai vizsgálat tárgya a lootbox üzleti stratégia.

Vajon milyen helyzetbe kerülnek a jövőben a videojátékok? Lehetséges, hogy mind a közéletben, mind a politikában elfogadott lesz, hogy ma már streaming szolgáltatást nézünk, videojátékokkal játszunk? Bár a mai világ egy része valóban erről szól, hogy ezt ki hogyan ítéli még, egyelőre vita tárgya. Talán a nagy vizsgálódás, törvényjavaslatok és viták végén kialakul majd egy egységes hozzáállás, ami kedvez a gamereknek és a nem gamereknek is. Addig pedig nagy harcok előtt áll az ipar, ugyanakkor tény, hogy a függőség problémájával a politikának és a szervezeteknek is foglalkozniuk kell.

Szerinted is hatással van az iparra, hogy addiktívnak titulálják a játékokat?

×