Tízezer forint tőszomszédságában mutatkozik be az RGB-fényekben uszó XPG Emix H20 headset és az XPG Infarex R10 egéralátét.

ADATA XPG Emix H20 headset

A mostani duplateszt első tárgya az ADATA játékosoknak szánt, XPG Emix H20 névre hallgató, belépőszintű headsetje, ami a 11-13 000 forintos árszegmensbe érkezett. A doboz külleme nincs túlspilázva, ahogy a tartalma sem: semmiféle extrát nem kapunk, csak a fejhallgató található a bendőjében.

kép forrása: leet.hu

Az EMIX H20-as leginkább műanyagból van (nincs benne fémhuzalos merevítés sem) és a műbőr párnázással ellátott fejpántja 8-8 fokozatban állítható, hogy a felhasználók zöme megtalálja a számára kényelmes állást. Nyilván ez a kényelem dolog egy meglehetősen szubjektív témakör, de a magam részéről díjaztam volna, ha kicsit lazább a pánt, mert kissé szorította a halántékomat a drága és folyamatosan éreztem, hogy viselem (bár az is igaz, hogy ez az érzet idővel csökkent volna valamelyest, ahogy bejáratódik a cucc); nem egy SteelSeries Siberia a lelkem szöttye, az biztos – de nem is kerül annyiba.

kép forrása: leet.hu

Ugyanez a helyzet az enyhén ovális, szintén (puha) műbőr párnázást kapott kagylókkal; ha nagyobbfajta füled van – mint nekem -, nem biztos, hogy szívesen tartanád magadon napestig a H20-ast, arról nem beszélve, hogy valamilyen jobb minőségű szövet alkalmazása talán szerencsésebb lett volna, hiszen a kánikulában könnyen ránkizzadhat a ketyere, ami hosszútávon nem túl komfortos érzés. Az mindenesetre piros pontot érdemel, hogy a füleket fedő részek 90 fokban elforgathatók, így a szállítás során némi könnyebbséget tapasztalhatunk, mikor a tatyóba lapátoljuk holmijainkat.

kép forrása: leet.hu

A hangok megszólaltatása a virtuális 7.1 surroundot támogató, 50 mm-es driverek feladata. Az impedancia 32 Ohm, a visszaadható frekvenciák tartománya 20 és 20 000 Hz között leledzik, de ezeket az értékeket szokták vakon ráírni a dobozokra a gyártók, ha nem kívánnak túlontúl belemászni a részletekbe – mi se időzzünk el ezen túl sokat.

kép forrása: leet.hu

A külső amúgy nem túl izgalmas, ezért a gyártó némi RGB-s fényjátékkal dobta fel a füleket takaró rész külső felületét. Némi üröm az örömben, hogy ezt a fotonzáport semmiféle módon nem tudjuk szabályozni, csak a színspektrumot váltogatja – mindössze ki- és bekapcsolni lehet a 2,2 méter hosszúságú, harisnyás vezetéken elhelyezkedő, olcsó plasztikból megformált kontroller segítségével. A bal oldalon található, lehajtható mikrofon szára szilikongumiból készült, ezért visszafogott keretek között tetszés szerinti irányba hajlítgatható. Sajnos mikor visszahelyezzük alapállásba, nem némul el automatikusan, ehhez ismételten a négygombos, dedikált vezérlőt kell használnunk. Zárójelben jegyzem meg, hogy ezzel tudjuk még a hangerőt is állítani.

kép forrása: leet.hu

A számítógéphez való csatlakoztatás nem a jó öreg, 3,5 mm-es jack dugasszal, hanem egy Plug USB apával történik (mellékelt szoftver nincs, teljesen Plug and Play a sztori). Ennek vannak jól érzékelhető hátrányai; egyrészről a kompatibilis eszközök halmaza jócskán szűkül, másrészről pontosan ugyanúgy fog szólni az alaplapra integrált hangkodekkel, mint egy 100 000 forintos hangkártyával, tekintve, hogy az apparátus saját chippel rendelkezik a célra.

Használat közben vegyes gondolataim támadtak a szerkezettel kapcsolatban. Persze – ismervén az árcédulát – hangzás terén nem vártam túl sokat az ADATA termékétől, de egy picit még így is lebiggyedt a szám széle. Mivel főleg játékosoknak tervezték a holmit, a hangképet egyértelműen a mélyek és a basszus uralja, míg a közép- és a magas tartomány elég tompán szól, némi dobozhangot kölcsönözve az élménynek. Online puffogtatás alatt ez nagyjából rendben van és bár az Emix nem ér fel a (megintcsak) SteelSeries Siberia már-már wallhack kategóriás zajlokalizációs készségével, azért a kifizetett pénzmag fényében voltaképpen adekvátnak mondható. A magas- és középtartomány fojtott volta miatt nem túl lehengerlő a zenehallgatásos szeánsz, viszont filmekhez már egy fokkal jobb az XPG fióka – különösen a beszéd visszaadásánál. A majdnem fele ennyibe (7-8000 forintba) kerülő, AKG fülpárnákkal kompatibilis Superlux HD681 B-m köröket ver rá hangzásban, de ahhoz külön kell mikrofon (és a pánt szorítóereje miatt szerintem némileg kényelmetlebb is az ADATA-nál).

kép forrása: leet.hu

Pozitívum, hogy bár a térérzet hagy maga után kívánnivalót, a külvilág neszeinek elszigetelése egészen korrekt. A mikrofon sem hozza le az égről a csillagokat, de alapvetően rendben van, bár hallhatóan mélyít a hangodon és a zajszűrése sem a legjobb; kell majd kicsit játszadozni a mic gainnel, hogy felbőszült klántársaid nyomására kiebrudald a mechanikus klaviatúrád kapcsolóinak szerenádját a műsorból.

Kényelem szempontjából sem voltam hasraesve a H20-tól (szerencsére a kb. 305 grammos tömege révén legalább nem nehéz), de ez önmagában ne legyen számodra eltántorító faktor: ahány ember, annyiféle ideális ergonómia létezik (csakúgy, mint például az egereknél – vagy bármiegyéb perifériánál). Ha egy mód van rá, mindenképpen próbáld fel vásárlás előtt, mert könnyen lehet, hogy neked maga lesz a megtestesült komfort.

ADATA XPG Infarex R10 egérpad

A másik ADATA periféria az XPG Infarex R10 névre hallgató, karcálló plasztikból (pontosabban PVC-ből) készült egérpad. Mostanában nem túl gyakran találkozom épkézláb, alternatív anyagból fabrikált alátéttel, így kellemes változatosságot hozott mindennapjaimba a drága.

kép forrása: leet.hu

Méretét tekintve 350 x 250 mm-es a kifejezetten finom mintázattal rendelkező felület, miközben a cókmók vastagsága is megáll ~3,6 mm-nél; ez a szélesség és magasság a kifejezetten alacsony egérérzékenységet használók kivételével az emberek többségének bőven elegendő lesz. Az egyhangú látványt a jobb alsó sarokban egy „felvillanyozható” XPG logó, fent középen, a narancssárga, eloxált alumínium lapocska alatt pedig egy ujjlenyomat minta dobja fel egy kicsit. Ez utóbbi amúgy egy érintésérzékeny terület, melynek segítségével a géphez USB csatlakozóval (mely egy 1,7 m hosszúságú, harisnyázott vezeték végén fityeg) hozzákapcsolható R10-es fő szexepiljének számító, RGB fényorgonával megáldott keret világítási módozatai közt válthatunk: összesen 7 szín, 2 szivárny effekt és egy lassan, fokozatosan színt váltó mód áll a rendelkezésünkre.

kép forrása: leet.hu

A fényerő szabályozására ugyan nincs mód, de ez nem jelent különösebb problémát, mivel a LED-ek se nem túl haloványak, se nem túl fényesek; szerintem a gyártónak pont sikerült eltalálni egy ízléses szintet, ami még egy sötét szobában sem vonja el a figyelmet a monitoron zajló eseményekről. A pad alján (a sarkokon és középen) öt csúszásgátló gumitappancs figyel, melyek remekül ellátják feladatukat; az eszköz stabilan tartja helyét az asztallapon.

kép forrása: leet.hu

A magam részéről a szövet/fibertek megoldásokat kedvelem leginkább, de örömmel tapasztaltam, hogy az XPG üdvöskéje műanyag voltának ellenére kifejezetten halk és nem produkálja azt az idegesítő, csürüszkölő hangot, amivel sokunkat ki lehet kergetni a világból – persze ehhez jó minőségű teflontalpak is szükségeltetnek a patkányra. A gyors söprögetést és a lassú, precíziós mozgást is gond nélkül közvetítette a PC irányába, így tulajdonképpen nem tudok rosszat mondani róla. Az egyedüli kérdéses faktor a tartósság, s bár a manapság uralkodó viszonyokat ismerve úgy vélem, hogy nem lesz olyan hosszú időtartamról szó, mint a híres fUnc 1030-as szériánál, X-Ray Thundereknél, netán a SteelSeries SS-nél, az biztos, hogy ezügyben még túlságosan korai nyilatkozni.

kép forrása: leet.hu

Egy apró zavaró tényezővel azért csak találkoztam a közösen eltölttöt napok folyamán: ha nem használsz mouse bungeet (vagy jóféle wireless patkányt), a rágcsálód kábele bele-beleakadhat a pad felső szegmensén trónoló fémlapba. Ezt szerencsére könnyű megkerülni, hiszen csak a madzagot kell rögzíteni vagy az R10-est portré állásba forgatni. Ha izzadós vagy, esetleg az is okozhat némi kellemetlenséget a nyári melegben a felület anyaga miatt, de ez benne van a pakliban – ahogy az is, hogy huzamosabb, megszakítás nélküli használat esetén (megintcsak az anyagából kifolyólag) nem feltétlenül a kényelem mintaképe a cucc.

kép forrása: leet.hu

Összességében egy gusztusosan festő, korrekt méretekkel és tappancsokkal megáldott egérpadot ismertem meg az Infarex R10 „személyében”, és mivel az ára is megáll 10 000 magyar valuta tájékán, azt kell mondjam, érdemes lehet rávetned egy pillantást a következő bevásárló körutad alkalmával, ha a merev alátéteket kedveled.

 

SW

Összefoglalás

Megfizethető ADATA XPG fejhallgatót és egérpadot a népnek!

ADATA XPG Emix H20 headset:
----------------------------------------
Hangszórók: 50 mm, virtuális 7.1 térhangzás
Frekvencia tartomány: 20-20 000 Hz
Impedancia: 32 Ω
Hangnyomás: 106 dB
Mikrofon: igen, felhajtható
Kontroller: igen, négygombos
Kábel: 2,2 m, harisnyázott
RGB: igen, színspektrum, csak ki- és bekapcsolható
Csatlakozó: USB
Fizikai méretek: 212 x 85 x 205 mm
Tömeg: 305 gramm
Garancia: 2 év
Ár: kb. 12 000 forint

ADATA XPG Infarex R10 egérpad:
------------------------------------------
Anyaga: PVC (műanyag)
Méretek: 350 x 250 x 3,6 mm
Tömeg: kb. 800 gramm
RGB: igen, 7 szín és 2 szivárvány effekt
Kábel: 1,7 m hosszú, harisnyázott USB kábel
Garancia: 1 év
Ár: kb. 10 000 forint


Szerzői értékelés

5

Az XPG Emix H20-as gamer fejes minden tekintetben a belépőszintet képviseli, és ez nem csak az árában, de a szolgáltatásaiban is tükröződik. Ha nem vársz csodát és kényelmesnek találod a viselését, megpróbálkozhatsz vele, hiszen játékokban tulajdonképpen nem volt vészes a performansza. Az XPG Infarex R10-es műanyag egérpad pozitív benyomást hagyott maga után. Ha szereted a plasztik alátéteket, mindenképpen megérdemel egy próbát, hiszen nem csak épkézláb méretekkel (és finom mintázatú felülettel) rendelkezik, de határozottan gusztusosra sikeredett rajta az RGB is és az árcédula sincsen túlságosan elszállva. Tartósságról sajnos még nem lehet érdemben nyilatkozni, ezt majd az idő eldönti. Az 5 pontos szerzői értékelés a headsetre vonatkozik, az egérpad simán megérdemel egy jó 8-ast.

PRO:

(headset) olcsó

(headset) hangsúlyos mélyek

(headset) 90 fokban elforgatható fülrész

(headset) négygombos kontroller a vezetéken

(headset) hajlítható szárral rendelkező mikrofon

(headset) az ambiens zajok egészen jó kirekesztése

 

(egérpad) decens méretű felület

(egérpad) kellően vékony

(egérpad) ízléses RGB implementáció

(egérpad) remek csúszásgátló talpak

(egérpad) jó ár

_______________________________________________________

KONTRA:

(headset) tompa, elfojtott közép- és magas tartomány

(headset) a mikrofon zajszűrése nem a legjobb

(headset) kényelmi szempontból lehetne jobb; próbáld ki, ha tudod

(headset) műbőr fülpárnák

(headset) USB csatlakozó

 

(egérpad) többórás gépmaratonok alkalmával nem a kényelem mintaképe (ez igaz minden más, nem textilből készült padra is)

(egérpad) a felső rész közepén lévő fémlapba bele-beleakadhat az egér kábele, ha az nincs megfelelően rögzítve

 

Olvasói értékelés

0

×