Hawkinsban ezúttal nemcsak a szörnyek, de a nyár és a hormonok is tombolnak. A Stranger Things alkotói ezúttal is odatették magukat, csupa izgalmat tartogat a folytatás.

Ezúttal 1985 nyarán, nagyjából a második évad eseményei után fél évvel térünk vissza Hawkinsba. A korábban megismert kis csapat Eleven (Millie Bobby Brown), Max (Sadie Sink), Mike (Finn Wolfhard), Dustin (Gaten Matarazzo), Lucas (Caleb McLaughlin) és persze Will (Noah Schnapp) igyekeznek kiélvezni a nyári szünet minden percét, miután már kétszer is megmentették a világot. A hőség mellett pedig a hormonok is tombolnak.

Az előző évadban több kapcsolat is kialakult a fiatalok között, ami rendesen megváltoztatta a csapat dinamikáját a harmadik szezonban. Mike és Eleven szinte elválaszthatatlanok, de Lucasnak is inkább Max körül járnak a gondolatai a gyermeteg játékok helyett. Még a nyári táborból hazatérő Dustin is beújított magának egy barátnőt, habár történetét a tökéletes lányról társai egy kicsit kétkedve fogadják. A kis kamaszkor problémái mellett a hangsúly egyre inkább eltolódik az egész napos Dungeons & Dragons játék felől a női agy megfejtésének irányába.

Will Mike Lucas

Kép forrása: newsweek.com

Ez Will-t érinti a legérzékenyebben, hiszen ő szenvedte meg leginkább az előző két évad eseményeit. Azt be kell látnunk, hogy egy másik dimenzióba zárva, majd kísértve egy telepatikus lény által nem könnyű kiélvezni a gyerekkor örömeit. Elevennel szemben így ő még nagyon nem áll készen arra, hogy a felnőtté válás útjára lépjen, ezt pedig nem fél barátai tudtára hozni. A másik kívülálló a nyári táborból hazatérő Dustin, aki úgy érzi, barátai teljesen kizárták soraikból, így a fagylaltban, vagyis inkább a fagylaltozóban keres menedéket.

És itt indul útjára a cselekmény egyik vezérvonala Steve-vel (Joe Keery), Dustinnal és Robinnal (Maya Hawke), akik egy titokzatos orosz rádióbeszélgetésnek lesznek fültanúi. A csapat ezután persze nyomozásba kezd, abban bízva, hogy amerikai hősökké válhatnak, ha felfedik az orosz összeesküvést. A hidegháború ebben az időszakban ugyan kevésbé tombolt, mint pár évvel korábban, de a helyzet még mindig eléggé feszült volt a két ország között. Arra azonban egyikük sem számított, mit fognak majd felfedezni Hawkins alatt.

Steve és Dustin

Kép forrása: Holywood Reporter

Nem ők az egyetlenek, akik külön nyomozást folytatnak a harmadik évadban. A cselekmény ezúttal is több szálon fut és ironikus módon épp a fő csapat csatlakozik be utoljára az események folyamába. Nancy (Natalia Dyer) és Jonathan (Charlie Heaton) jár a legforróbb nyomon, habár kezdetben nem is sejtik, hogy egy idős nő zavarodott bejelentésének bármi köze lehet az Upside Down világához. Joyce (Winona Ryder) és Hopper (David Harbour) szintén újabb csapatot alkotnak és az események újabb oldalát igyekeznek felderíteni.

Bár nem önszántából, de hozzájuk csatlakozik egy szerethető orosz tudós, valamint a nyelvi akadályok leküzdése érdekében egy kelletlenkedő tolmács is. Négyen érdekes, de hatékony kis csapatot alkotnak. Ők felelnek továbbá az epizódok egyik fő humorforrásáért is, miközben a kis kamaszoknál megy a párkapcsolati dráma.

Joyce és Hopper

Kép forrása: ndtv.com

Ebben az évadban mivel főszereplőink egyre idősebbek lesznek, fokozottan nagy szerepet kapott a felnőtté válás és az önmegismerés kérdése. Míg Will attól szenvedett, hogy barátai a lányok miatt elhanyagolják, Eleven és Max között szoros barátság alakult ki. Néha azért kicsit úgy éreztem, hogy az írók a két lány esetében csak dobálóztak a sablonos életbölcsességekkel az erős nőkről, de valójában ezeknek nem volt igazán súlyuk. Easter Egg-nek kevesek voltak, a cselekményt pedig nem lendítették előre semmivel, inkább szépen szerte foszlottak, miközben átvette a helyüket valami izgalmasabb dolog.

Eleven és Max

Kép forrása: Forbes

Az Upside Downból szabadult szörny természetesen ebben az évadban sem maradhatott el. A speciális effektes csapat így ezúttal is megcsillogtathatta a tudását, habár nem kockáztattak sokat. Az új lényt jól megvilágítva sosem láthattuk, az állandó félhomály pedig nemcsak hozzátett a borzongató érzéshez, de az esetleges hibákat is elfedte. Érdekes volt látni azt is, ahogy az összeállt csapat már nemcsak El képességeire hagyatkozva nézett szembe az új fenyegetéssel. Mindenki megtalálta a saját helyét és legjobb tudásához híven igyekezett életben maradni.

A végső összecsapás után azért még elég sok kérdés maradt bennem, ahogy valószínűleg a nézők többségében is. Miután a harmadik évad nézettségi rekordot döntött a Netflixen, ahhoz kétség sem fér, hogy érkezik belőle a folytatás és a készítők a lezárással is ezt vezették már fel. A kérdés már csak az, hogy a megváltozott körülményekkel hogyan küzdenek majd meg a csapat tagjai?

 

 

Összefoglalás

Stranger Things 3. évad kritika

Összességében a Stranger Things harmadik évadának is sikerült egy izgalmas, több szálon futó sztorival szolgálnia, ami hű maradt elődjeihez. A készítők szépen megtalálták az egyensúlyt a felnőtté válás témája és az újabb természetfeletti fenyegetés leküzdésének problémája között. Mégis hiányérzete támadhat az embernek a finálé után. Számos kérdés maradt megválaszolatlanul, egyes elemekkel pedig láthatóan biztosra mentek és egy kis kockázatvállalás helyett komoly logikai bakik fölött hunytak szemet.


Szerzői értékelés

8

Izgalmas történetvezetés

Több szálon futó cselekmény

Egyensúly a coming of age és horror elemek között

Retro nosztalgia

Logikai bakik

El mindent telepátiával old meg

Nincs kockázatvállalás sem a CGI, sem a történetvezetés terén

Az utolsó rész végkifejlete kiszámítható

Olvasói értékelés

8

×