Kilenc év várakozás után végre mozikba került a Toy Story 4. De vajon megfelelt az elvárásoknak? Egyáltalán a trilógia lezárása után szükség volt a folytatásra?

Kortalan darabok

Talán a kor teszi, de mostanában elég jól elszórakozok az animációs filmeken. Noha ezen alkotások jellemzően gyerekeknek szólnak, mindig akad némi tanulság a felnőttek számára is. És mert csomószor találkozni meghökkentő jelenetekkel, amiket egyértelműen nem a tizennyolc alatti korosztálynak szántak. Ilyenek voltak például az elmúlt évek LEGO filmjei (LEGO Movie, LEGO Batman), amelyek hiába a kisebbeket célozták, mindig tetten érhető volt, melyik generációt akarják még bevonni. Erről gondoskodott számtalan olyan kikacsintás, amit esélytelen, hogy a gyerkőcök megértenének.

Valahol a Toy Story-sorozat is ilyen kettősséggel bír. Nem annyira erősen, mint a fentebb példázott LEGO Movie, mindinkább a történetek tanulsága és drámaisága az, ami a felnőttek szívét jobban meglágyíthatja (vagy megviselheti).

Gyerekkorom talán legjobban kedvelt animációs filmje volt az 1995-ös Toy Story – Játékháború. Minden benne volt, ami miatt egy generáció szerette: imádnivaló karakterek, igazi tanulság, szellemes humor, és szívmelengető történet. Felnőtt fejjel megnézve pedig ott lapulnak a valós érzelmek, és az egész alkotásnak új mélységet lehet adni pusztán azáltal, hogy idősebb fejjel ül le elé a néző. A második és harmadik rész szerintem nem volt annyira emlékezetes, mint az első, de a maguk módján azok is megállták, illetve megállják a helyüket a mai napig.

És most, kilenc év várakozás után végre mozikba került a Toy Story 4. De vajon megfelelt az elvárásoknak? Egyáltalán a trilógia lezárása után szükség volt a folytatásra?

Toy Story 4 Villi

Forrás: internet

Egyszer mind felnövünk

A Toy Story 4 nem kimondottan folytatás, simán lehet önálló egészként is kezelni. De szerencsére nincs okunk panaszra, mert így is képes újat mutatni, és sikerül neki újra elvarázsolni gyerkőcöt és felnőttet egyaránt.

Az új Toy Story ezúttal valóban nem feltétlenül és nem csak a kisebbeknek szól. Mármint, félreértés ne essék, ez egy aranyos animációs film az egész családnak. És talán ez lesz a kulcsszó: család (de nem a Vin Dieseles értelemben). Akik a ’95-ös első rész idején voltak gyerekek, tinédzserek, már jó eséllyel szülők, és most ők hozták el a moziba szórakozni a család apraját. Ők már nosztalgiával vegyes kellemes érzéssel nézhetik, hogy amit egyszer ők is átéltek, ezúttal az ő gyermekükön van a sor. Visszakanyarodva a bekezdés elejéhez, a lényeg csupán annyi, hogy a Toy Story mindenkinek szól, és mindenkinek tanulsággal szolgálhat. De főleg azoknak a felnőtteknek, szülőknek adhatja a legtöbb pluszt, akik az első rész idején voltak gyerekek, és most újra végig nézhetik milyen is volt gyereknek lenni.

Oké, ennyi szentimentalizmus talán elég is lesz – nem készültem zsebkendővel.

toy story 4 woody bo

Forrás: syfy.com

Régi-új cimborák

A történet szerint Woody Andy után új gyerekhez kerül, név szerint Bonniehoz. A kislány egy ideig nagyon kedveli a cowboy figurát, egy idő után viszont annak rendje és módja szerint megunja és elhanyagolja. Woody közbenjárásával Bonnie megalkot magának egy egyszerű, ám annál gügyébb játékot. A Villi névre keresztelt kanálvillából és egyéb kacatból összetákolt „játék” mindig a szemétbe vágyik, és Woody válik a pesztrájává; ez persze azt is jelenti, hogy Villinek meg kell értenie, hogy most már játék, akinek az a dolga, hogy boldoggá tegye gazdáját.

A kislány borzasztóan ragaszkodik újdonsült barátjához, így a cowboy és a játékcsapat mindent megtesz a fura szerzet védelme érdekében. Azonban, amikor Bonnie és szülei családi kirándulásra indulnak, Villi elkallódik és természetesen Woody indul majd megmentésére. Úton-útfélen régi ismerős után kutatnak egy dohos régiségboltban, de helyette a film kvázi antagonistájával, Gabby Gabby-vel akadnak össze; és a lánybaba iszonyatosan félelmetes hasbeszélőbáb seregével (többször elég komolyan rám hozták a frászt, brrr). Innen persze hőseink folyamatosan csöbörből vödörbe kerülnek, de a kaland során megismerhetjük az összes szereplő motivációját és nézőpontjukat az adott kérdéses témákkal kapcsolatban, mint az elhanyagoltság, vagy a függetlenség.

A film során megismerhetünk egy csomó elveszett játékot, és kedves ismerőssel is találkozhatunk, de a hangsúly végig Woody-n van. A régi részek játékai közül egyedül Buzz Lightyear kap némileg több szerepet, a többiek egész egyszerűen hanyagolva voltak, vagy legfeljebb 1-1 mondat erejéig hallhattunk valami szellemeset tőlük. Cserébe elég sokat foglalkozik a film a gyermeki lélek világával, és az újonnan bemutatott szereplők egyszerűen zseniálisak.

toy story 4 kritika

Forrás: internet

Családdal kötelező

A Toy Story 4 egy kellemes nyári kikapcsolódás, tele szívvel és lélekkel. Az animációk gyönyörűek, a dalok bájosak, a történet pedig a szériához méltón nagyszerű és tanulságos.

Hogy van olyan jó, mint az első rész? Nagyon nehéz megítélni. Nyilván gyerekfejjel már nem tudok gondolkozni, és az első rész forradalmian jó volt a maga idejében – és persze még most is megállja a helyét. A negyedik rész üzenete simán örökérvényű, így el tudom képzelni, hogy pár év múlva ugyanolyan örömmel tudom újranézni. És ha lesz nekem is gyermekem, tuti, hogy maratont fogunk tartani mind a négy részből. Szükségszerűnek nem mondanám ezt a folytatást, de a készítők elérték, hogy másfél órára újra gyerek lehessek. Minden túlzás nélkül a Toy Story 4 hozza az összes többi rész lelkét, ami miatt mindenkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani.

A filmre visszatértek az eredeti szinkronhangok, de további sztárparádéra is számíthatnak azok, akik eredeti nyelven tudják megnézni. Én sajnos-nem sajnos magyar szinkronnal láttam, így nem tudok nyilatkozni efelől, de szerintem nem okozhat csalódást Tom Hanks, Tim Allen, Annie Potts, Jordan Peele, vagy Keanu Reeves eredetiben. A magyar szinkron egyébként nagyon szuper, tudomásom szerint itt is visszatért minden fontosabb szereplő hangja, szóval nincs mitől tartani, gyerünk a moziba!

Összefoglalás

Megelevenedett gyerekkor – Toy Story 4 Filmajánló


Szerzői értékelés

9

A lezárt trilógia után nem feltétlenül volt létszükség a folytatás, azonban a Pixarnál ezúttal sem hibáztak. A Toy Story 4 egy igazi szívvel-lélekkel készült alkotás, ami kicsiket és nagyokat egyaránt képes szórakoztatni. Ha idén egy animációs filmet szándékoztok megnézni, akkor ez legyen az.

Aprólékos, gyönyörű animációk

Gördülékeny cselekmény

Nem nézi hülyének/dedósnak a nézőt

Tanulságos történet

A karakterek emberibbek, mint gondolnánk

A főgonosz nem egysíkú rongybaba

A régi karakterek keveset szerepeltek

 

Olvasói értékelés

0
Kiemelt ajánlat

Samsung C27RG50FQU

122 990 Ft

Kosárba

122 990 Ft

 • Panel típus: VA (Vertical Alignment)
 • Képernyőátló (col): 27 col
 • Felbontás: 1920 x 1080 pixel
 • Képarány: 16:9
 • Válaszidő: 4 ms
 • Betekintési szög - vizszintes: 178 °
 • Betekintési szög - függőleges: 178 °
 • Fényesség: 300 cd/m²
 • Színek száma: 16.7 M
 • Függőleges frekvencia: 240 Hz
 • Kontrasztarány: 3000:1

×