Július 4-én megérkezett a mozikba a Marvel filmes univerzumának legújabb darabja, egyben a harmadik fázis záró filmje, a Pókember: Idegenben. Semmiképp nem lehet kihagyni!

Figyelem, a cikk spoilereket tartalmazhat!

 

A Pókember: Idegenben a várakozásoknak megfelelően a Bosszúállók: Végjáték után veszi fel a cselekmények folyamát. Peter (Tom Holland) és barátai, valamint a világ többi része is a Végtelen háború eseményei óta eltelt időt, szeretteik elvesztését, majd visszatérését vagy épp halálát igyekszik feldolgozni. Ahogy arra már számítani lehetett, ez a vonal nagyon fontos szerepet kapott a filmben. Az Idegenben így nemcsak főszereplőinek, de nézőinek is segíthetett kicsit, hogy túltegyék magukat a Végjáték veszteségein.

Tony halála látszólag Petert érintette a legrosszabbul a film szereplői közül. Happy egyfajta asszisztenssé avanzsált az ifjú Pókember számára, ebben nyerve nyugalmat. Érdekes, hogyan változott meg kettőjük viszonya a Hazatérés óta, ahol Vasember volt biztonsági főnöke idegesítő nyűgként tekintett új pártfogoltjára. Tony elvesztésével és más filmbéli eseményeknek köszönhetően ő vette át az szülői szerepet May mellett.

Peter Parker like Iron Man

Kép forrása: syfy.com

Ha pedig a te fejedben is megfordult a kérdés, hogy hogyan lehetséges, hogy Peter osztálytársai egyetlen percet sem öregedtek, amikor eltelt öt év, a film az első néhány percben ezt is megmagyarázza. Anélkül, hogy nagyobb spoilereket árulnék el, a Sony-nál úgy döntöttek, nem bonyolítják nagyon túl a dolgokat. Peterrel együtt ugyanis minden közeli barátja, Ned (Jacob Batalon), MJ (Zendaya), Betty (Angourie Rice) és Jason (Jorge Lendeborg Jr.), valamint May néni (Marisa Tomei) is, ahogy a film nevezi, „kipittyentek” az időből Thanos-nak köszönhetően. Ez praktikus megoldás, habár nem a legizgalmasabb. Azért be kell látnunk, Peternek anélkül is volt mivel megküzdenie, hogy még azt is fel kelljen dolgoznia, hogy legjobb barátja, vagy szerelme időközben leérettségizett és elment egyetemre.

MJ - Spider Man Far From Home

Kép forrása: newyorker.com

Jon Watts rendezőnek, valamint Chris McKenna és Eric Sommers forgatókönyvíróknak a rengeteg lelkizés mellett is sikerült fenntartania a Pókember: Hazatérésből ismert könnyed, humoros légkört a filmben. Ez részben Nednek, részben az osztálykirándulásra utazó két tanárnak köszönhető, akik rendesen kilógnak a Z-generációs tömegből. A humor egyik forrását az ő technikai szerencsétlenkedésük és babonáik adják, az életüket már online élő fiatalok mellett. Azért őket sem kímélték a készítők és Flash képében szép kis görbe tükröt állítottak az Instagram-generáció elé.

Ha pedig már idáig eljutottunk, akkor ideje nagyobb figyelmet szentelni Holland mellett a film másik főszereplőjének, Jake Gyllenhaalnak, és az általa életre keltett Mysteriónak. Korábban már írtunk egy cikket arról, milyen is a valódi Mysterio és átnéztük a karakter képregényes eredetét, de nemcsak mi fogadtuk kétkedve Quentin Beck hősként való feltűnését. A Stan Lee és Steve Ditko által alkotott szereplők kapcsolata a Marvel képregényekben közel sem ilyen baráti, mint a filmben. Nem csoda, ha nézőként is egyre csak azt várjuk, mikor mutatja már ki végre a foga fehérjét a másik világból származó Mysterio. Erre azonban sokáig várhatunk.

Mysterio Gyllenhaal

Kép forrása: gannett-cdn.com

Gyllenhaal nagyszerűen hozza az új hős figuráját, akit nemcsak családjától, de otthonától is megfosztottak az Elementálok. Thanos-nak köszönhetően jutott át a mi világunkba. Petertől egy kész kis leckét is kapunk arról, hogy ez hogyan lehetséges, majd az is kiderül, hogy a 833-as Földről érkezett. Egy darabig még hiszünk is neki, hiszen nemhiába ő az illúziók mestere. Beck ügyesen irányítja az eseményeket és csavar mindenkit az ujja köré, Petertől kezdve a folyton gyanakvó Nick Fury-ig.

Köszönhetően neki és az Elementáloknak a film bővelkedik akciójelenetekben is. Szinte nem telik el tíz perc két európai város lerombolása között. Egyedül a végső csata várat magára kicsit hosszabb időn át, de még ezalatt sem kell unatkoznunk. A speciális effektes csapat, ahogy azt már megszokhattuk a Marvel filmeknél, most is kitett magáért. Nem egy, hanem rögtön két óriási illúziócsatát is láthatunk a filmben, ezzel nyerve egy kis betekintést Mysterio valódi képességeibe.

Mysterio powers

Kép forrása: comicvine.com

Peter végül összetörten, kiszolgáltatva találja magát a világ végén. Nem beszélhetnénk azonban igazi Pókemberről, ha nem állna fel mindig, ahányszor csak elveszít egy csatát. Most sem történik ez másként, és minden erejét beleadva indul végül az utolsó összecsapásra, ami kétség kívül egy rendkívül látványos és izgalmas pontja a filmnek, mégsem a legérdekesebb. Ez ugyanis a stáblista utáni jelenetekben következik majd be, amiből kettő is van. Egy a film vége főcíme, egy pedig a teljes stáblista után. Mindkettőt érdemes megnézni.

Pókember és barátainak élete a következő filmekben érdekes, de nem képregényes példa nélküli fordulatot vesznek majd. A kérdés az, hogy Peter hogyan birkózik majd meg vele. Fury-ról pedig kiderül, hogy van nagyobb dolog is, ami miatt fájhat a feje, mint a Földet pusztító Elementálok, vagy a multiverzum lehetősége.

Fury & Happy

Kép forrása: bustle.com

Az MCU negyedik fázisának első tagja a jövőre érkező Fekete Özvegy lesz, amiből sok dologra várhatóan nem derül majd fény a folytatással kapcsolatban. Ezt követi azonban a hírek szerint az Eternals, amihez már elkezdődött a szereplőválogatás is, majd a Doctor Strange 2, a Fekete Párduc 2, a Shang-Chi és a Galaxis őrzői 3 is.

Összefoglalás

Innentől válnak csak izgalmassá a dolgok – Pókember: Idegenben kritika

A Pókember: Idegenben szépen viszi tovább a Végjáték cselekményszálát és enged bepillantást egy Vasember nélküli világba. Mentora elvesztését látszólag Peter éli meg a legrosszabbul, a film mégsem megy el túl depresszív irányba. A készítőknek jól sikerült ötvözniük a Hazatérés könnyed hangulatát a film mélyebb, pszichológiai vonalával, mindeközben pedig még a látványvilágot sem hanyagolták el. Összességében a Pókember: Idegenben méltó lezárása a Marvel Filmes Univerzum első három fázisának, az úgynevezett Infinity Sagának és felvezetője a 2020-tól várható folytatásnak.


Szerzői értékelés

9

Remek színészi munka

Látványos akciójelenetek

Rejtett utalások és referenciák

Lezárás a rajongók számára a Végjáték után

Egyszerűsített történetmesélés

Erőltetett szerelmi szál

 

Olvasói értékelés

0

×