Ismerd meg a valódi Mysteriót! - Képregényes áttekintés Quentin Beck karakteréről

Július 4-én debütál a Marvel legújabb filmje Tom Holland és Jake Gyllenhaal főszereplésével. A két színész és karaktereik is úgy tűnik, jól kijönnek egymással a legújabb Pókemberben, habár képregényes alapja nem nagyon van ennek a nagy barátságnak. Jöjjön egy kis Marvel történeti áttekintés az illúziók királyáról, Mysterióról!

0
 

Július 4-én debütál a Marvel legújabb filmje Tom Holland és Jake Gyllenhaal főszereplésével. A két színész és karaktereik is úgy tűnik, jól kijönnek egymással a legújabb Pókemberben, habár képregényes alapja nem nagyon van ennek a nagy barátságnak. Jöjjön egy kis Marvel történeti áttekintés az illúziók királyáról, Mysterióról!

Megrögzötten az őrületbe akarja kergetni Pókembert

Mysterio, más néven Quentin Beck a Pókember képregények egyik legrégebbi gonosztevője. Először a The Amazing Spider-Man tizenharmadik számában jelent meg, mint az illúziók mestere. Beck rögtön azzal akart hírnevet szerezni magának, hogy Pókembernek kiadva magát egy sor rablásban vett részt. Az ügyes illúziónak köszönhetően még maga Peter sem tudta, nem ő maga követte-e el a bűntényeket álmában, végül azonban sikerült lelepleznie a speciális effektesből gonosztevővé vált Beck-et, akinek az volt a célja, hogy hősként tündökölve állíthassa a törvény elé a behálózott hálószövőt. Mivel Mysterio a képregényekben a Sinister Six tagja, jófiúként való debütálását sok rajongó fogadta kétkedve a Pókember: Idegenben első előzetesében is, főleg a két karakter képregényes múltját tekintve.

 

Mysterio ugyanis nemcsak a szabadságától, de az ép eszétől is megpróbálta már megszabadítani New York barátságos és közkedvelt Pókemberét. Először nem sokkal Gwen Stacy halála után, aki eddig csak a 2012-es Csodálatos Pókemberben kapott nagyobb szerepet a mozivásznon. Azért MCU-beli Peter Parkerünknek is van mit feldolgoznia mentora és példaképe, Tony Stark elvesztése után, ami a hírek szerint nagy szerepet kap majd a filmben. Az illúziók mestereként is gyakran emlegetett Quentin Beck még Póki megmaradt családját sem kímélte. Az 1979-ben megjelent The Amazing Spider-Man 198-200. számában Peter ugyanis három képregényre való időt tölt abban a szent meggyőződésben, hogy May néni halott. Természetesen nem másnak, mint Mysterionak köszönhetően.

Pókember & Mysterio

Más hősöket sem kímél

Jake Gyllenhaal karaktere egyértelműen egy Pókember-gonosztevő, de nemcsak vele került szembe több évtizedes pályafutása során. 1998-99-ig nyolc Daredevil számot szenteltek annak, hogy küzd meg Hell’s Kitchen ördöge az illúziómesterrel. A Kevin Smith és Joe Quesada által készített képregényekben Matt Murdock-nak egy gyereket kell védelmeznie, aki jó eséllyel lehet az Antikrisztus. Itt persze felmerül a kérdés, amit a Deadpool 2-ben és a Végjátékban sem felejtettek el feltenni. Ha tudnád egy gyerekről, hogy a világ pusztulását okozza, vajon jogod lenne ártani neki? Mattnek, aki szintén többször feltűnt korábban Pókember képregényekben itt szerencséje volt és nem kellett erről döntenie, ugyanakkor kemény leckét kapott. Soha ne bízz az érzékeidben, legyenek azok bármennyire is kifinomultak Mysterio közelében!

Az utóbbi évek egyik legsikeresebb képregény-adaptációjának alapjául szolgáló Old Man Loganben is kulcsszerepet játszott a karakter. A Mark Millar és Steve McNiven által készített 2008-2009-es sztoriból kiderül, hogy Logan miért nem hajlandó használni többé adamantium karmait. A képregény egy disztópikus világban játszódik, ami tele van halott hősökkel, miután a gonosztevők összesített erővel átvették fölötte az irányítást. Egy flashback-ből derül ki azonban az igazság, ami az X-mansion hősies csatájával kezdődik. Farkas minden erejét bevetve aprítja a társai életére törő gonosztevőket és csak miután mindenkivel végzett, lebben fel a szeméről a fátyol és látja meg, hogy végig barátaival harcolt. Ez Mysterio egyik legkegyetlenebb trükkje és jól bemutatja, mennyire veszélyes is lehet ez a karakter.

Logan & Mysterio

Farkas ezután sem menekülhetett múltja elől sokáig. 2018-ban a Dead Man Loganben ugyanis folytatták a tíz éve megkezdett történetszálat, melynek főgonosza szintén Mysterio lett.

Elképzelhetetlen nélküle a multiverzum?

A karakter egyik legutóbbi képregényes feltűnésében a multiverzumnak is nagy szerep jutott. Quentin Beck ugyanis visszatért, hogy még egyszer megtréfálja Pókember érzékeit a 2013-as Spider-Men című füzetekben. A miniszériában a klasszikus Pókember történetek hőse, Peter Parker és az Ultimate Spider-Manből ismert Miles Morales fog össze, hogy közös erővel győzzék le Beck-et. Morales azóta feltűnt a több díjat nyert Pókember: Irány a Pókverzumban és a Spider-Man című PS4 játékban is. Ami érdekesebb, hogy említést tettek róla a Pókember: Hazatérésben is. Itt nagybátyját, Aaron Davist a Childish Gambino néven is ismert Donald Glover alakította. Glover karaktere kétszer is feltűnik a filmben, először, amikor Keselyű embereivel akar üzletelni és végül Pókember menti meg, majd ő adja a tippet Peternek, ami aztán a kompon történt eseményekhez vezet. Itt említi meg az unokaöccsét is, akiből hasonlóan az eredetihez egy radioaktív pók csípése miatt válik Pókember Peter Parker halála után.

Az már hivatalos, hogy a multiverzum nemcsak helyet, de nagy szerepet is kap majd a Pókember: Idegenben sztorijában. Szerencsére azonban arról még nem esett szó, hogy máris lecserélnék Tom Holland fiatal hálószövőjét egy még fiatalabbra. A jelek szerint viszont a Marvelnél számolnak a lehetőséggel, a Pókverzum sikereit figyelembe véve pedig nem is hiába. Mysterio ezen kívül jó összekötőkapocs lehetne kettejük között, a karakter ugyanis nemcsak az eredeti Sinister Six alapító tagja, de a dimenziók közötti utazás sem idegen teljesen a számára. A Spider-Men című öt részes különkiadásban például kiderül, hogy Peter és Miles nemcsak egy-egy Mysterióval kell, hogy megküzdjön, ellenfelük ugyanis ugyanaz a személy. Az Ultimate Mysteriónak nevezett 2.0-ás változatról kiderül, hogy csak egy burok, amit Beck kedvére használhat, ezzel egyszerre két univerzum Pókemberét terrorizálva.

https://www.instagram.com/p/BrBLFmJgDEM/

 

Képregényes múltját tekintve érdekes, hogy a Marvel legújabb filmjében látszólag a jók oldalán tűnik majd fel, de nem példa nélküli. Beck korábban is próbált már a jófiú szerepében tetszelegni, csakhogy cselszövésére végül fény derült, így valami hasonlóra számíthatunk majd most is. Jake Gyllenhaal közösségi oldalán még viccelődött is vele, hogy mekkora sokk érte, amikor kiderült, hogy nem ő lesz a film hőse. Arra, hogy kiderüljenek végre karakterének igazi szándékai már csak a Pókember: Idegenben július 4-ei premierjéig kell várni.

 

×