Ha mindig is érdekelt külső szemmel az IT-cégek világa, és szeretnél betekintést nyerni egy valódi startup vagy egy gigavállalat reálisan ábrázolt mindennapjaiba, akkor a Szilícium-völgy nem biztos, hogy a legjobb megoldás. De legalább próbálkozik.

Isten hozott az IT-cégek világában

Polgári állásomat tekintve webfejlesztő vagyok, így szerencsére (vagy nem szerencsére) szakmai szemüveggel tudtam nézni a főszereplő Richard Hendricks (Thomas Middleditch) és csapatának öt évadán át tartó szerencsétlenkedéseit. De végül ez most ártott, vagy használt a Szilícium-völgy megítélését illetően?

A Szilícium-völgy (Silicon Valley) egy vígjáték-sorozat, amit lényegebén a Beavis & Butthead illetve a Texas királyai című rajziflmszériák készítői (Mike Judge, Dave Krinsky, John Altschuler) hoztak tető alá. Az obszcén hangvételt elnézve nem is csoda, hogy ezek az arcok dolgoztak ezen a szérián. Merthogy a Szilícium-völgy egy egészen életszagú, azonban rendkívül trágár műsor, ami nem fél úgy viselkedni, mint ahogy hús-vér emberek szoktak például egy-egy stresszes helyzet során.

Maga a Szilícium-völgy nem feltétlenül nyújt valós képet az IT-szektorrol, de meglepően sokszor egészen akkurátus tud lenni. Talán olyankor nem jön össze, amikor a szakmai tanácsadók éppen ebédszüneten voltak és a forgatókönyvírók szabad kezet kaptak. Gyakran egészen árnyalt képet kaphat a néző arról, hogyan is zajlik le egy applikáció fejlesztése, vagy arról, hogyan működik egy nagyvállalat. Ahogy azt is remekül mutatja be, milyen egy nézeteltérés a csapat tagjai között, de ha közös a cél, akkor érdemes felülkerekedni a személyes preferenciákon.

A sorozat a címéből is ügyesen kitalálhatóan a világ legnagyobb tech-körzetében, a San Francisco-i Szilícium-völgyben játszódik, ami elsősorban az itt gyártott szilíciumalapú mikrochipekről híres. Mostanság inkább az informatikusok, techguruk hazai terepére, vagy a startup cégek melegágyára asszociálhatunk róla.

szilícium-völgy sorozat

Forrás: internet

A tapló és a startup

A történetről dióhéjban annyit érdemes elmesélni, hogy Richard az ex-Hooli dolgozó és kvázi startup csapata, a PiedPiper egy Elrich Bachman (T.J. Miller) nevű nagyszájú (voltaképpen mi is az ő foglalkozása?) fickó programozónevelő inkubátorában megírnak egy korszerű tömörítési eljárást, amivel elég szép karriert csinálhatnának maguknak. Időközben kiderül, hogy az algoritmus, amit megalkottak sokkal forradalmibb, mint elsőre gondolták. A Hooli „gonosz” nagyvállalati fejese Gavin Belson (Matt Ross) minden erejével azon van, hogy megalkossa ugyanazt az eljárást, vagy megszerezze Richardtól és sajátjaként adhassa közre egy új operációsrendszerbe integrálva. Ez nagyjából talán az első két évad történéseit fedi le, a következő háromban Richardék bajlódásait láthatjuk, és hogy hogyan próbálják megállni helyüket az üzleti életben.

Abszolút tetszett, hogy az évadok cselekményének van egy klassz íve, és a részek konzekvensen követik egymást. Szépen eljutunk a kis hobbyprojekt szintjétől addig, hogy végtelen erőforrással rendelkező mamutvállalatok szállnak a srácok nyakára. Közben pedig befektetőkkel kell tárgyalniuk és épkézláb platformot kell létrehozniuk. A cég egyre csak bővül, így újabb kihívásokkal kell szembenézniük. Mindeközben a sorozat készítői gondoskodnak arról, hogy öblösöket röhögjünk. A Szilícium-völgy a kifejezetten jó vígjátékok közé tartozik. Persze megvannak a kor zsánerére jellemző tulajdonságai, mint a túltolt trágárság; vagy a végtelenül kínos, ciki képsorok, de ettől függetlenül szinte mindegyik epizód egységesen szórakoztató. Mellette hagy némi teret a minimális drámának, illetve nem veszti el a hangsúlyt a történet fontossága sem.

piedpiper szilícium völgy

Forrás: imdb.com

Pszichózisban nincs hiány

A karakterek rendkívül sokszínűek és jól működik közöttük a kémia. Ott van például a sátánista zseni Gilfoyle (Martin Starr) és az egocentrikus pakisztáni Dinesh (Kumail Nanjiani) furcsa barátsága, Elrich nagypofájú megjelenése, vagy Jared (Zach Woods) visszahúzódó, mégis rejtélyes és szociopata karaktere. Nem beszélve Richard pánikbetegségéről, ami tökéletesen szemlélteti az introvertált programozót, akinek felelősségteljes pozícióban kell tetszelegni. A szereplők folyamatosan fejlődnek, mindig újabb oldalukat ismerhetjük meg. Jellemük sosem marad egybites, vagy forgatókönyvszagú, és talán ez a sorozat legerősebb pontja. A remek színészi munkával megtámogatott szereplők úgy hajigálják a humorbombákat, mintha muszáj lenne. Mindeközben van miért drukkolnunk és nem fullad végtelen unalomba, vagy önismétlésbe a cselekmény. A karakterek valódinak hatnak: tudjuk őket kedvelni, szánni, vagy éppen utálni.

Az elmúlt öt évad során számtalan érdekes felvetéssel is találkozhattunk – persze humoros tálalásban -, amelyek a technika rohamléptű fejlődésével jogosan merülhetnek fel. Ott vannak a nagyvállalatok térhódításai, és az ázsiai gyárak, amelyek fillérekért gyártják ezen cégek termékeit. De beszélhetnénk a blockchainről, kriptovalutákról, vagy a már-már sci-fi történetekbe illő decentralizált internetről, vagy a nem is annyira távolinak tűnő mesterséges intelligencia térnyeréséről.

A Szilícium-völgy mindeddig öt évadot produkált, és várhatóan hatodikkal fog véget érni. A befejező szezonról még nincs konkrét infó, de vagy idén év végén, vagy pedig 2020-ban láthatjuk a PiedPiper történetének lezárását.

 

Összefoglalás

Techzsenik egyesüljetek! – Szilícium-völgy Sorozatajánló


Szerzői értékelés

8

A Szilícium-völgy még ha nem is teljesen reális bemutatása jelen korunk tech-cégeinek, egy roppant szórakoztató vígjátéksorozat. Mindenesetre, ha érdekel az informatika, vagy Te is az IT-szektorban dolgozol, érdemes lehet adni neki egy esélyt.

Szuper karakterek

Évadokon átívelő jellemfejlődés

Remekül vezetett cselekmény

Sziporkázó humor

Hiánypótló téma

Néha alapvető tévedések szerepelnek az IT-világról

Évadonként egy-két túltolt epizód

Gyakran szerepelnek szekunder szégyent kiváltó jelenetek

Olvasói értékelés

0
Kiemelt ajánlat

Samsung C27RG50FQU

122 990 Ft

Kosárba

122 990 Ft

 • Panel típus: VA (Vertical Alignment)
 • Képernyőátló (col): 27 col
 • Felbontás: 1920 x 1080 pixel
 • Képarány: 16:9
 • Válaszidő: 4 ms
 • Betekintési szög - vizszintes: 178 °
 • Betekintési szög - függőleges: 178 °
 • Fényesség: 300 cd/m²
 • Színek száma: 16.7 M
 • Függőleges frekvencia: 240 Hz
 • Kontrasztarány: 3000:1

×