Sokan kritizálják az Epic Games Store stratégiáját, mivel számos PC játék exkluzív lett az áruházban, mely nem rendelkezik olyan funkciókkal, mint például a Steam. Tim Sweeney megosztotta gondolatait.

Az elmúlt időszakban az egyik leggyakrabban emlegetett téma a videojáték-iparban az Epic Store harca a konkurenciával, valamint a játékok exkluzivitása. Az Epic Games sajátos üzletpolitikát folytat, amivel meggyőzi a kiadókat és a fejlesztőket. Tim Sweeney, a vállalat alapítója mesélt kicsit arról, hogy miért is nyomulnak ilyen keményen – írja a gamesradar.

Egy Twitter bejegyzésben Sweeney arról írt, hogy az Epic szerint az exkluzív stratégia az egyetlen út, mely meg tudja változtatni a szokásos 70-30% bevételmegosztási szabványt. Utóbbi szerint 70% jár a fejlesztőnek/kiadónak, és 30% a bolté. Az Epic Store esetében azonban más trendek uralkodnak. Ők csupán 12%-ot kérnek, a fennmaradó 88% a kiadót/fejlesztőt illeti meg. Ez elméletileg vonzó ajánlat, ezen felül ráadásul az Epic külön fizet azért, ha egy cím exkluzív lesz az Epic Store-ban.

„Hisszük, hogy a kizárólagosság az egyetlen stratégia, ami megváltoztatja a 70/30 felállást, ami nagy hatással van az egész játékiparra” – mondta Sweeney. Annak ellenére, hogy az Epic törekvése néhány Steam felhasználó körében igen népszerűtlenné teszi a céget, az exkluzív jogok felvásárlása folytatódik.

Kép forrása: Epic Games

Sweeney szerint a 30%-kos részesedés nagyban ronthatja a kiadók játékbevételeit, ami katasztrofális helyzetet is előidézhet. Ha a Steam után az Epic Store lesz a második legnépszerűbb platform, vagy mindez valahogy megváltoztatja a Steam stratégiáját is, úgy gyaníthatóan új befektetések történhetnének a játékiparban, vagy legalábbis csökkennének a költségek. Ha csak egy kicsivel több bevételt érnek el a kiadók/fejlesztők, az újabb nagyszerű beruházásokat szülhet. A fejlesztők így sokkal inkább a termelésre fordíthatják a pénzt, és kevésbé az adózásra.

Sweeney hozzátette ugyanakkor, hogy természetesen sok kihívás áll még előttük. Az Epic Store legújabb exkluzív játéka a Shenmue III, ami miatt már szintén volt rajongói felháborodás.

Te egyetértesz az Epic Games stratégiájával?

×