A Microsoft társalapítója, Bill Gates nemrégiben egy interjúban beszélt arról, mi a volt az a döntés, ami odáig vezetett, hogy nem a Microsoft mobilrendszere lett a legnépszerűbb a piacon.

Bill Gates a Village Globalnak adott nemrégiben interjút, ahol azt mondta: a legnagyobb hiba, amit elkövetett valaha, hogy a Microsoft nem olyan lett, mint az Android – írja a The Verge.

 

„A szoftverek világában, különösen a platformok esetében a győztes mindent visz. Azt gondolom, hogy a valaha elkövetett legnagyobb hibám az volt, hogy a Microsoft nem az lett a mobilvilágban, ami most az Android. Az Android ma a szabványos nem-apple mobilplatform. Természetes lett volna, hogy a Microsoft mindent visz, de nem így lett” – mondta Gates.

A Google 2005-ben 50 millió dollárért vásárolta meg az Androidot, a korábbi vezérigazgató, Eric Schmidt pedig elismerte, hogy a Google elsődleges célja a Microsoft korai Windows Mobile-jának legyőzése volt.

„Abban az időben nagyon aggódtunk, hogy a Microsoft mobilstratégiája sikeres lesz” – mondta Schmidt 2012-ben. Az Android végül legyőzte a Windows Mobile-t és a Windows Phone-t, így a mobilvilágban a Windows megfelelőjévé vált.

Érdekesség, hogy akkoriban a Microsoft vezetői úgy gondolták, hogy az érintőképernyős telefonok nem fogják meghódítani a világot, mert azok nem rendelkeznek fizikai billentyűzettel. Később a vállalat mindent újrakezdett a Windows Phone-al, de nehezen rúgtak már labdába.

Az Android első napjai – Kép forrása: The Verge

Ezekben a döntésekben Gates már csak mint tanácsadó vehetett részt, hiszen már 2000-ben lemondott a vezérigazgató posztról. A Microsoft ennek ellenére ma is vezető cég, hiszen az Office és a Windows rendkívül elterjedt. Gates szerint a vállalat ma a legnagyobb lenne, ha a mobilpiacot is uralná, de hát „ez van”.

×