A NASA Mars-kutatásai tovább folytatódnak, most pedig új felfedezésről kaptunk hírt, amiről a vörös bolygó légkörének vizsgálatai során derült fény.

Még az is elképzelhető, hogy a marsi élet nyomaira bukkant a NASA – legalábbis erről adott hírt a The New York Times. A vörös bolygó légkörében eszerint óriási mennyiségű metánt találtak, amit a Földön jelenlegi tudásunk szerint az élőlényeg állítanak elő.

A felfedezést a Curiosity nevű marsjárónak köszönhetjük, ami már korábban is talált metánt a légkörben, de nem ekkora mennyiségben. A legutóbbi mérések alapján 1 milliárd részecskéből 21 metánrészecske fedezhető fel, ami a korábbi 2013-as érték háromszorosa. A NASA egyelőre hivatalos bejelentést nem tett, a New York Times egy NASA tudós e-mailjéből értesült.

Curiosity marsjáró – Kép forrása: NASA

Hogy miként került a metán a légkörbe, arra több elképzelés is született már: lehetséges, hogy a földfelszín alatt élő mikrobák juttatták a légkörbe, de az is lehetséges, hogy a felszíni rétegek mozgásának következtében szabadult fel. Ez alapján még akár az is lehet, hogy a Marson mai is él valamilyen életforma.

Ha így van, a marsjárók a jövőben valószínűleg meg fogják találni.

×