Gyerekkorunk kedvenc történetei, meséi köszönnek vissza az Operencia: The Stolen Sun című játékból; mintegy a Magyar Népmesék felturbózott, sötét lelkű kisöccseként.

Magyar fejlesztésű játékról nem könnyű feladat elfogultság nélkül írni. Mindig ott lebeg az ember szeme előtt, hogy „biztos alacsony költségvetésből készült”, vagy hogy „nem könnyű megállni a helyünket a nagy világban, ezért támogatni kell minden kezdeményezést”. Ennek az eszmefuttatásnak a kapcsán eszembe jutott, hogy annak idején nem teljesen voltam elájulva a The Incredible Adventures Of Van Helsing sorozattól sem, pedig egy abszolút tisztességes programról van szó. Ez persze csak egy kiemelt példa; csupán arra szerettem volna rávilágítani, hogy teljesen mindegy, hogy egy független fejlesztésű játék milyen körülmények között készült: mindig a végeredmény számít. Bár ez az állítás sem állja meg a helyét minden esetben. Bizonyára Ti is tudnátok felhozni olyan bűnös élvezet címeket, amelyek hiába nem jók, mégis rengeteget játszotok velük. (Ilyen jelenleg a kapcsolatom a Black Ops 4-gyel.)

Játék közben a szubjektív faktort szinte képtelenség lekapcsolni, és bár igyekeztem izolálni magamat a ténytől, hogy egy hazai fejlesztésű programot nyüstölök, gyakran felülírta az objektív meglátásaimat. Azonban ez a cikk azért jött létre, hogy megpróbálkozzak a nagy feladattal, és remélhetőleg minél inkább pártatlan módon bemutassam nektek az Operencia: The Stolen Sun című, teljesen magyar fejlesztésű játékot.

operencia the stolen sun

Forrás: zenstudios.com

Flipper asztaltól a sötét fantasy világba

Nem baj, ha nem cseng ismerősen a Zen Studios neve, hiszen eddig lényegében csak pinball játékokat készítettek, – ami nem éppen a core játékosok terepe – viszont nem kisebb franchise-oknak gyártottak flipper programokat , mint a Marvel, a Star Wars, vagy a The Walking Dead. Azonban most bővült a repertoár, mégpedig nem mással, mint egy FPS-nézetben játszódó dungeon crawler RPG-vel. Az Operencia mondhatni egyáltalán nem illik a stúdió profiljába, de nem bánom, hogy a flipper-asztalok mögül kikacsintottak ebbe a műfajba is, mert hasonlóan klassz ötletekkel igazán remek játékok készülhetnek a közeljövőben.

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy az Operenciához hasonló alkotások reneszánszukat élik, ezért talán elsőre furcsa lehet a koncepció. És arra is mérget vennék, hogy nem a fiatalabb generáció a célcsoport, hanem talán azok, akik gyerekként lefekvés előtt Szabó Gyula kedves baritonját hallották utoljára a Magyar Népmesékben.

De szerencsére nem kell félni, mert tökéletesen magára talált a magyar mitológia ebben a gyakran szatirikus fantasy-szerepjátékban. És minden adva van ahhoz, hogy cirka 30 órára lekösse figyelmünket Operencia páratlan világa.

operencia stolen sun buso

Forrás: zenstudios.com

Rege a Csodaszarvasról

A játék története gyakorlatilag teljes mértékben a magyar mondakörre épít. Életre szóló kalandunk a tutorialként szolgáló prológust követően kezdődik, amikor a Csodaszarvas megjelenik álmunkban. A célunk a rejtélyes állat felkutatása lesz, illetve szorosan összefüggő sztoriszálként az égről eltűnt Napot kell megkeresnünk lelkes többedmagunkkal.

Kalandozásaink során ezer és ezer nagyszerű és megmosolyogtató easter eggel találkozhatunk, amire nem túlzás azt mondani, hogy csak a magyarok fogják érteni. A külföldi játékosok pedig csak ámulhatnak a lore gazdagságán, de kis túlzással talán nyomokban egy kis Terry Pratchett-et ők is felfedezhetnek. Operencia csodálatos világáról elég sokat megtudhatunk az utunk alatt mellénk szegődött társaink párbeszédei által. De a szerepjátékok elengedhetetlen Journal menüpontja alatt olvasgatva is megismerhetjük a játéktérként szolgáló vidéket. A dialógusok során mindig kaphatunk néhány plusz infót az adott helyszínről is, ahol éppen tartózkodunk. Gyakran társaink segítenek a fejtörőknél is; legalábbis megpróbálnak irányba tenni, a megoldást nem rágják a szánkba.

A velünk tartó szereplők nagyszerűen kiegészítik egymást. Na, nem csak harc közben, hanem úton-útfélen, amikor belekötnek egymásba, beszólogatnak a másiknak, vagy harsányan kommentálják az eseményeket. Nem egyszer sikerült hangosan felnevetnem, amikor társaink a valóban mesébe illő abszurd történéseken megrökönyödve értetlenkednek. Bár a szinkron minősége azért gyakran hagyott némi kívánnivalót maga után, összességében hozta a kötelezőt és nem igazán lehet rá panaszunk.

operencia tomb of attila

Forrás: zenstudios.com

Kreativitásból ötös

A motorháztető alatt Unreal Engine grafikai motor robog, és meg kell hagyni, az Operencia fejlesztői nagyon értik a dolgukat. Nagyon szuper látványvilágot sikerült összehozniuk, de önmagában a szépség nem minden. Szerencsére a designerek kreativitása úgy tűnik több fronton is megállíthatatlannak bizonyult. Mindegyik bejárható régió bámulatosan fest, és egyedi hangulattal rendelkezik. Álmomból felkeltve bármikor fel tudnék eleveníteni egy csomó helyszínt, ami nem sok másik címről mondható el mostanában. Az ötletes és okos színhasználatok miatt mindig azonnal beszippantott a területhez köthető atmoszféra, legyen szó vészjósló erdőről, vízalatti katakombáról, vagy kusza barlangrendszerről.

Az Operencia harcrendszere egy klasszikus körökre osztott csihipuhi. A karaktereink számára kioldott képességek, a szintlépéskor elosztott ability és talent pontok, illetve magunkra aggatott felszereléseink szerencsés együttállása garantálja győzelmünket. Ehhez talán mondanom sem kell, hogy érdemes minden rejtett zugba benézni, minden eldugott ládát kinyitni, és főként átgondoltan cselekedni.

Szerepjáték, hala(n)dóknak

A játék először nagyon kíméletesen bánik velünk, később viszont nem árt felkötni a nadrágszíjat. Olyannyira, hogy egyes esetekben egy-két hibázás után borzasztó könnyedén otthagyhatjuk a fogunkat a csatában. Rengeteg fajta ellenféltípus létezik, különböző gyengeségekkel, ellenállással, erősséggel. Nem árt őket hamar kiismerni, mert amikor több ellenféllel találjuk szembe magunkat, szeretnek elmésen összejátszani, és könnyűszerrel keserítik meg kalandor életünket. Szerencsére viszonylag sűrűn vannak elhelyezve tábortüzek a pályákon, ahol csapatunkkal megpihenhetünk, visszatölthetjük energiánkat, és életerőnket, illetve egyéb hasznos kiegészítőtevékenységet is itt végezhetünk el, mint potion kotyvasztás (roppant kreatív megoldása a játéknak, rébuszok alapján kell összeállítani a megfelelő főzetet), vagy tárgy vásárlás.

Nagyon fontos pontja még a játéknak, hogy temérdek fejtörővel találkozhatunk kalandunk során. Meg merem kockáztatni, hogy láttunk már ezek közül csomó hasonlót más játékokban, és alapvetően nem nagyon szoktam kedvelni a puzzle-részeket, de itt és most nagyon betaláltak vele. Egy-két kivételt leszámítva mindegyik fejtörő parádésan kreatív. Akadnak azért nem túl egyértelmű feladatok is, de azokra is rá lehet jönni, mielőtt úrrá lenne a játékoson az idegtépő frusztráció. A többi puzzle pedig olyan, hogy visz előre a kellemes áramlat és lényegében csak utólag vettem észre, hogy egy fejtörő volt, amit éppen megoldottam.

 

Túl az Operencián

Mit mondhatnék, tényleg elfogultság nélkül az Operenciáról? Mindenképpen próbáljátok ki, ha egy kicsit is kedvelitek az RPG-címeket, mert felejthetetlen élményt nyújt. És nem azért, mert magyar fejlesztés, hanem mert tényleg egy szívvel-lélekkel megalkotott program. Emellett nagyon jól néz ki, és ha kihívásra vágytok, azt ez a játék bőven garantálja. Valóban szívet melengető a rengeteg magyar elnevezés, és a történetbe csempészett népmesei motívumok, melyek hozzáadnak az alkotás fényéhez, de magyar utalások nélkül is teljesen működőképes. A lassan elfeledni látszó mítosz-kultúránk megjelenése számtalanszor csalt mosolyt az arcomra, de hát többek között ettől lett egyedi az Operencia.

Remélem a közeljövőben hallhatunk még hasonlóan nagyszerű fejlesztésekről a Zen Studios háza tájáról, és megkapják az elismerést, ami kijár a csapatnak.

A játékot PC-re az Epic Store-on, és Windows 10 Xbox applikáción keresztül tudjátok beszerezni. A konzolos verziót kizárólag Xbox One-ra az Xbox áruházból lehet behúzni, de érdemes megemlíteni, hogy az Operenciát a Game Pass szolgáltalás is tartalmazza.

Összefoglalás

Hol a kurtafarkú malac túr – Operencia: The Stolen Sun Teszt


Szerzői értékelés

7

Szép, emlékezetes pályadizájn

Remek karakterek

Kellemes fejtörők

Izgalmas történet

Elmés utalások magyar mondákra, mesékre

Néhol kicsit esetlen szinkron

Hirtelen nehezedő játékmenet

Sablonos harcrendszer

Olvasói értékelés

7
Kiemelt ajánlat

Samsung C27RG50FQU

122 990 Ft

Kosárba

122 990 Ft

 • Panel típus: VA (Vertical Alignment)
 • Képernyőátló (col): 27 col
 • Felbontás: 1920 x 1080 pixel
 • Képarány: 16:9
 • Válaszidő: 4 ms
 • Betekintési szög - vizszintes: 178 °
 • Betekintési szög - függőleges: 178 °
 • Fényesség: 300 cd/m²
 • Színek száma: 16.7 M
 • Függőleges frekvencia: 240 Hz
 • Kontrasztarány: 3000:1

×