Csillagászok a közelmúltban két Föld-szerű bolygót fedeztek fel, amelyek elvileg nagyjából olyan messze keringenek csillagjuk körül, mit a Föld a nap körül.

Ha minden igaz a lakható zónában kering egy csillag körül két Föld-szerű bolygó is – állítja egy új tanulmány. A két bolygó a Teegarden csillag körül kering, mely egy M-típusó törpe az Aries csillagképben. Kb. 12,5 fényévre van a mi naprendszerünktől – írja a geek.com.

Kép forrása: Twitter

Az Astronomy & Astrophysics folyóiratban megjelent tanulmány szerint a B és C néven ismert bolygók a „lakható zónában” keringenek a Teegarden körül. A most felfedezett két égitest a tizedik és tizenegyedik, melyet az elmúlt években fedeztek fel egy globális együttműködés során, mely idegen világokat keres.

A 2003-ban felfedezett vörös törpe tömege egy kicsit kisebb, mint a mi napunké, a felszíni hőmérséklete közel 4900 fahrenheit. A csillagászok három éve figyelik a csillagot, hogy lássák, keringenek-e körülötte bolygók. A két felfedezett bolygó mellett azt is megállapították, hogy a csillag stabil és semmilyen módon nem veszélyezteti az élet lehetőségét a bolygókon.

Kép forrása: Twitter

Ugyanakkor egyelőre nem tudni biztosan, hogy a Teegarden két bolygója sziklás vagy vízben gazdag környezetnek ad otthont. A tudósoknak folytatják a bolygók keringési és forgási sebességének tanulmányozását.

Az ilyen kutatások előrehaladtával nem csak egyre jobban megismerjük galaxisunkat, de egyre nagyobb az esélye egy olyan bolygó felfedezésének, ahol van élet, vagy alkalmas az életre.

×