Nyolc év, nyolc háború. Vajon tényleg a démonok és az egyéb velejéig romlott lények tehetnek arról, hogy Azeroth mindig hadban áll, vagy valami más oka lehet?

2004-ben jelent meg a World of Warcraft, azóta pedig hét kiegészítő érkezett hozzá. Mindegyikőjükben közös, hogy valami miatt (általában külső behatás) Azeroth népe hadba vonul. Néha a két frakció esik egymásnak, ám sokszor előfordul, hogy egy nagyobb, gonosz hatalom miatt elengedhetetlen az egyesülés. A vége persze mindig az, hogy a világ megmenekül, még ha annak komoly ára is van. De normális az, hogy egy univerzumot ennyi háború súlyt? Oké, ez egy fantasy sztori, és valahogy ki kell szolgálni a fogyasztókat, de ami sok az sok.

A Polygon magazin egy érdekes, bár inkább komolytalan elmélettel állt elő, miszerint a valódi gonoszokat nem a Dungeon-ökben és Raid-ekben kell keresni, hanem sajátjaink között. Mielőtt belemerülnénk a részletekbe, tekintsük meg ezt a grafikont, amely megmutatja, hogy a Azeroth földjein 37 év alatt 16 háború zajlott le, 8 ebből pedig mindössze nyolc év alatt esett meg. Persze a valóságban is rendre csatároznak egymással az emberek, hiszen sajnos ez a világ rendje, de azért ilyen rövid időn belül ennyi és ilyen nagy horderejű háborút még mi sem idéztünk meg.

Kép forrása: polygon.com

Oké ezek nagy része, pontosan 60%-a külső fenyegetés, de ebből is látszik, hogy Azeroth vezetői nem tanulnak. Arról meg ne is beszéljük, hogy a maradék 40% teljes mértékben az ő hibájuk.

Garrosh Hellscream tökéletesen megmutatja nekünk, hogy miről is beszélek. Amúgy sem volt rendben fejben az Ork harcos, de egy-két dolgot elnézhetünk neki, hiszen kétségtelenül népéért tett mindent. Legalább is eleinte. Aztán megbabonázta az Ősi Istenek hatalma és féktelen pusztításba kezdett. Végül legyőzték, ám megszökött, de nem akárhova. Egyenesen a múltba menekült, ahol népét jövőbeli technológiával ruházta fel és elindult Azeroth ellenes hadjáratára. terve durván besült, de ezzel kialakított egy új idővonalat, amivel teljesen összekuszált mindent. Ráadásul mestere és a Horda egykori vezetője Thrall vetett véget életének, csalással. Látjátok, még a legbecsületesebbnek hitt vezető, mindenki zöld Jézusa sem tisztességes. Hát akkor ki lehet az?

Az egyetlen mentsvár a tiszta lelkű harcos, Vol’Jin volt, aki nem sokáig bírta a csúcson. Uralkodása ideje alatt éppen Garrosh második ámokfutása zajlott, szóval ő nem sokat került képbe. Aztán jött a Légió, miután egyből meg is halt, akárcsak a Szövetségesek királya, Varian. Na igen, az emberkirály sem volt az a háborúellenes fajta. Míg apja a békéért és az egységért küzdött, sőt életét is adta érte, addig a fia gondolkodás nélkül harcba vitte népét. Persze, jólelkű volt ő, meg néha igyekezett békésen rendezni a dolgokat, de a Horda iránti gyűlölete sokáig nem hagyta őt nyugodni.

Kép forrása: World of Warcraft

Aztán pedig itt van a fia, Anduin, aki a béke jelképe volt, hiszen politikai tevékenységei sosem voltak erőszakosak. De az élet nem volt vele kegyes és szárnysegédnek egy zsémbes farkast kapott Greymane személyében. Nincs semmi baj az öreg Worgennel, ám annyi sérelem érte már az életben, hogy néha képtelen tisztán gondolkozni. Ja meg kissé rasszista is. Duójuk manapság nem túl kegyes, Anduin egy kis ráhatással ugyanis simán háborúba taszítja az egész Szövetséget.

Persze ha Lady Sylvanas nem lépett volna a Garrosh által kikövezett ösvényre, akkor talán az ifjú király sem durvul be ennyire. Igen, az igazi felbujtót a túloldalon kell keresni, a Battle for Azeroth eseményei ugyanis teljes mértékben az élőhalott hölgy számlájára írhatóak. Hogy miért, az még mindig rejtély egy picit, de őt is főként önös célok vezérlik. Na meg őt sem a legjobb társaság veszi ám körbe. A Goblinok feje, Gallywix igazi zsugori alak, kinek lojalitása erősen megkérdőjelezhető. Viszont remek tanácsokat ad akkor, amikor valami nagyon rosszat kell tenni. Na meg ott a Sylvanas banda többi tagja, akik szimplán elárulják úrnőjüket. A lépés amúgy érthető, hiszen a Warchief nézetei teljesen összeegyeztethetetlenek a Horda elveivel. De mégis, hogy bízzon meg a szegény mezei ember egy olyan kormányban, ahol dúl a belső viszály? Valószínűleg egy kevésbé őrölt vezető és egy bizalmasabb társaság közös munkája nem sodorta volna Azeroth-ot a valaha volt legnagyobb háborúba.

A túloldalon is hasonló helyzet lehet, ahol Anduin inkább bábként, sem mint valódi vezetőként funkcionál. Ott van mellette a már fent említett manipulatív, de amúgy néha jófej Greymane, egy mechában csücsülő zseni, pár varázsló, meg egy csomó több száz esztendős bölcs. Nehogy már komolyan elhiggye valaki, hogy a 18 éves srác teljes kontrollal rendelkezik!

Szóval mindkét oldalon inkompetensnek mondható bagázs irányít, ám nem az a fő probléma, hogy nem értenek a vezetéshez, inkább az, hogy nincsenek kibékülve egymással. Biztosak lehetünk benne, hogy Alli oldalon leváltanák páran az ifjú királyt, míg a Hordánál ez meg nem is kérdés.

Kép forrása: artstation.com

Na de ha visszamegyünk az időben kicsit, akkor is találunk pár hasonló sztorit. A már említett Thrall sem volt mindig ura a helyzetnek, úgyhogy inkább le is passzolta a Warchief rangot. Rendbe rakta ugyan népét és gondoskodott róluk, de a Kataklizma idején gyönyörűen megidézte a már halottnak hitt Ragnaros-t, aztán pedig egykori tanítványával is aljas módon végzett. Ha már Cataclysm, ugorjunk vissza egy nagyobbat, vagy tízezer évet, ahol már megint az Ősi Istenek hatása miatt az egyik legnagyobb védelmező sárkány, Neltharion is bekattant. Emiatt majdnem kétszer is elpusztult Azeroth, ám a hétköznapi hősök mindig megakadályozták ebben. Őt követte lila társa Malygos, akit az őrületbe kergetett fajának kipusztulása. Vele is közkatonák végeztek.

Az a fránya külső behatás a legtöbb esetben valóban jelen van, de csupán a befolyásolt személyek kapzsisága miatt ilyen sikeres a dolog. Gul’dan vajon elfogadta volna Kil’Jaeden ajánlatát, ha nem lett volna olyan mohó? Azshara belement volna a Légió által ajánlott üzletbe, vagy elfogadta volna N’Zoth segítségét, ha nem akart volna a világ ura lenni?

Mások meg csak szimplán gyengék, hiszen a hősszerelmes Illidan is inkább magába fordult és elment gonoszkodni. Meg a Légió vezetője Sargeras is engedett a depressziónak és végül fejébe vette, hogy eltörli az univerzumot.

Mi a tanulság? Talán lehetne az, hogy a WoW világának legnagyobb zsugásai a Légió és az Ősi Istenek, hiszen mindenkit rászednek. De mi van akkor ha azt mondom, hogy a felelős vezetők csupán gyengék és engedtek a csábításnak? Mi van akkor, ha nem érdekli őket semmi más, csak saját sorsuk? Minderre nem mondhatjuk azt, hogy teljesen igaz lenne, hiszen nem kevésszer bizonyították már az ellenkezőjét, de sajnos rengeteg a kivétel, főleg az elmúlt időszakban.

Kép forrása: artstation.com

A Polygon írása szerint a fejesek egyszerűen nincsenek vele tisztában, hogy miként vezessenek egy kormányt. Alapvető hiányosságaik vannak, amelyeket rögtön pótolniuk kell, vagy világuk talán végleg elpusztul. Nem kellenek ide démonok és fura csápos lények, elég ha valaki elveszti a kontrolt és a saját feje után megy. Most is ez történik éppen, hiszen Azeroth eddigi legnagyobb csatája egy forrófejű nőszemély miatt alakult ki. Az már más dolog, hogy a többiek ez ellen semmit sem tudnak tenni. Inkább félve nézik őt, meg elárulják, míg a másik oldal ajtóstul nekiront.

Az írás bár nyomokban tartalmaz iróniát, érdemes elgondolkozni egy-két részleten. Remélem mire ezen különleges konspiráció végére értél, még nem haragítottalak magamra és megérted, hogy kedvenc hőseid sem teljesen tökéletesek.

Kiemelt ajánlat

Samsung C27RG50FQU

122 990 Ft

Kosárba

122 990 Ft

 • Panel típus: VA (Vertical Alignment)
 • Képernyőátló (col): 27 col
 • Felbontás: 1920 x 1080 pixel
 • Képarány: 16:9
 • Válaszidő: 4 ms
 • Betekintési szög - vizszintes: 178 °
 • Betekintési szög - függőleges: 178 °
 • Fényesség: 300 cd/m²
 • Színek száma: 16.7 M
 • Függőleges frekvencia: 240 Hz
 • Kontrasztarány: 3000:1

×