Már írtunk arról, hogy az ötrészes Csernobil sorozat készítői mennyire figyeltek a részletekre. A fiktív szereplőkön kívül persze számos történelmi személy is szerepet kapott.

Azt már láttuk, hogy a készítők milyen alaposan tanulmányozták a csernobili katasztrófát a filmfeldolgozás elkészítése során. Ha ez még nem lenne elég, a készítők arra is nagyon figyeltek, hogy történelmi személyiségek a lehető legjobban hasonlítsanak a valóságban ismert személyhez.

Ez nem csak a karakterek belső tulajdonságaira, hanem külsejére is igaz. Nemrég készült egy fotósorozat, mely nagyon jól szemlélteti a hasonlóságot a színészek és a történelmi személyiségek között.

Jared Harris – Valery Legasov

Harris többször alakított már történelmi személyiséget. Volt már pél. VI György király is. Legasov a csernobili katasztrófa ügyében folyó nyomozást vezető atomtudós volt, aki 1988. április 27-én halt meg.

Stellan Skarsgård – Boris Shcherbina

Skarsgård ismert lehet a Thor és Bosszúállók filmekben is, ahol Dr. Erik Selviget alakította. Boris Shcherbina a szovjet miniszterelnökhelyettes, a katasztrófa ügyében nyomozó bizottság elnöke volt. 1990. augusztus 22-én, hosszú betegeskedés után halt meg.

Jessie Buckley – Lyudmilla Ignatenko, Vasily Ignatenko felesége

Jessie csupán 10 éve szerepel filmekben és sorozatokban, mégis láttuk, milyen zseniális. Lyudmilla Ignatyenko még ma is él, fiával Kijevben laknak. Csernobilról és a férjéről, Vaszilij Ignatyenko tűzoltóról nem igazán szeretnek beszélni.

Paul Ritter – Anatoly Dyatlov

Eldred Worple a Harry Potter és a félvér hercegből mindenkinek ismerős lehet. Az általa alakított Dyatlov helyettes főmérnök volt. Ő volt a felelős a 4-es blokkért a csernobili atomerőműben, amikor a katasztrófa történt. Emiatt 10 év szabadságvesztésre ítélték. 1995. december 13-án szívelégtelenségben hunyt el.

Con O’Neill – Viktor Bryukhanov

Con O’Neill filmes szerepei mellett sikeres színházi színész. Az általa alakított Bryukhanov, az erőmű igazgatója volt,  szintén 10 évre ítélték. 2006-ban még életben volt, és Kijevben élt, azóta nem lehet hallani róla.

Adrian Rawlins – Nikolai Fomin

Ha hiszitek, ha nem a képen látható férfi játszotta James Potter-t, a Harry Potter filmekben. Nikolai Fomin szerepében aligha felismerhető. Fomin szintén főmérnök volt, akit 10 évre ítéltek. Azóta nem lehet róla hallani.

Sam Troughton – Aleksandr Akimov

Troughton a „Ki vagy, Doki?” sztárjának, Patrick Troughtonnak unokája. Karaktere Akimov volt az éjszakai műszakvezető, amikor a katasztrófa bekövetkezett. Két héttel később meghalt az őt ért sugárzás miatt.

Ralph Ineson – Nikolai Tarakanov

Ineson a Trónok Harcában és a Harry Potterben is szerepelt. Tarakanov ma 85 éves, az elmúlt 33 évben a sugárzás okozta betegségben szenved.

David Dencik – Mihail Szergejevics Gorbacsov

Mihail Szergejevics Gorbacsov orosz nemzetiségű szovjet politikus, 1985-től az SZKP főtitkára, majd a Szovjetunió elnöke. 1990-ben a Nobel-békedíjjal tüntették ki. Ma is aktív politikus.

Szerinted is hasonlítanak a színészek a történelmi személyekre?

×