A World of Warcraft többféle játékosigényt ki tud elégíteni, mivel rengeteg módban játszható. Hogy melyik része alkalmas esportra, azt jelenleg is vizsgálják, miközben a Blizzard versenyei iránt egyre kevesebben érdeklődnek.

A WoW többféle érdeklődésű MMO rajongó kedvence lehet. A masszívan multiplayer játékban PvP, PvE módok, dungeonok és raidek egyaránt elérhetők. Ezeken belül a PvP-t különböző játékmódokra osztották, illetve a PvE is különböző méretű csoportokban élvezhető. Hogy a játék mely eleme hasznosítható leginkább az esportban, annak megtalálása nehéz feladat a Blizzard számára. A versenyek tekintetében jelenleg kétféle játékmód van a fókuszban.

Az egyik az Arena játékmód, ahol a csapatok egymás ellen harcolnak, a másik a PvE raid, ahol a csapatok célja minél előbb befejezni az adott dungeont.

Kép forrása: Variety

A Twitch nézettségi adatai szerint a tavaszi WoW versenyszezon bár erősen indult, a nézőközönség érdeklődése erősen csökkent – írja az EsportObserver. Ez igaz az Arena World Championship-re (AWC) és a Mythic Dungeon International-ra (MDI) is. A versenyek februári és márciusi indulása óta több tízezres számban vesztettek nézőket a platformon. Ez igaz a nézőszámra és a nézett órák számára is.

Kép forrása: Esportobserver

A WoW játékosok jól tudják, hogy a PvP és a PvE közösség erősen megosztja a játékosbázist. Vannak, akik egyiket, vannak akik a másikat szeretik jobban játszani és nézni is. Talán ez lehet az oka annak, hogy az AWC és az MDI iránti érdeklődés is különböző.

Miközben a WoW versenyek teljes mértékben a Blizzard szervezése alatt jönnek létre, nyilvánvaló, hogy a különböző tematikájú versenyek teljesen más nézőközönséget hoznak magukkal. Bár a Blizzard célja minden bizonnyal a különböző érdeklődésű játékosok kiszolgálása volt, valójában kissé segítették a megosztottságot a rajongótáborban. A fentiek alapján tehát gyanús, hogy az érdeklődés csökkenését a Twitch-en ez okozza.

Kép forrása: Wowhead

Talán ez a széttagoltság az oka annak, hogy a WoW esport nem képes olyan magas nézőszámot hozni, mint a League of Legends, Overwatch vagy CS:GO versenyek. Sőt mit több, a WoW legnagyobb nézettségei a Twitch-en nem is a Blizzard által szervezett versenyekből származnak, hanem többek között a WoW Classic béta és a Method féle raidek óriási sikeréből.

Szerinted mi a WoW esport legnagyobb vonzereje?

×