A Microsoft úgy tűnik további stúdiók felvásárlását tervezi. Most azon gondolkoztak el, hogy egy japán fejlesztőcsapatot hoznának be az Xbox Game Studios zászlaja alá.

Az előző évek tendenciákat folytatva, a Microsoft további stúdiók felvásárlását tervezi. Az elmúlt időszakban szinte minden évben vettek legalább egyet – írja a destructoid.com. A felvásárlások célja, hogy a jövőben minél több exkluzív tartalom szülessen az Microsoft számára. Ezzel próbálják meg megelőzni a Sony sikereit, mely elsősorban elképesztő exkluzív címei miatt ad el PS konzolokat.

Az Microsoft Xbox részlegének igazgatója, Phil Spencer egy E3-as interjúban azt mondta: szeretnének venni egy japán stúdiót.

„Nagyon jó lenne, ha találnánk egy ázsiai stúdiót, leginkább egy japánt. Örülnék, ha lenne egy japán first-party színterünk is. Van ott egy kis csapatunk, de úgy gondolom többre is képesek vagyunk. Nagyon örülünk, hogy a Sega jóvoltából nyugatra is elhoztuk a Fantasy Star Online 2-t, de itt van például az Elden Ring, vagy korábban a Dark Souls. A japán alkotók egyre többet mutatnak magukból” – mondta Phil.

 

A Microsoft nagyon ügyesen felismerte, hogy a japán játékok egyre nagyobb teret nyernek maguknak nyugaton is. Talán kevesen tudják (vagy keveseket érdekel), hogy Japánban jóval több játék jelenik meg hetente, mint nyugaton, ellenben azok sok esetben kizárólag a szigetországban érhetők el. Angol változat is ritka a legtöbb online PRG-ből. Az elmúlt években viszont elindult egy tendencia: a kiadók szeretnének nyugaton is megjelenni, így kampányszerűen hozzák ki címeiket Amerikában és Európában is. Ezt jól láttuk szinte az összes nagy kiadó bemutatóján az idei E3-on. A Microsoft műsorában is több japán játékot mutattak be, bár az is igaz, hogy ezek nem mindegyike Xbox és PC exkluzív. Még akkor sem, ha a Microsoft okosan csak az Xbox és PC logót tette rá a videókra.

Nyilván nagyon örülnének, ha a japán játékok is inkább Xbox-on jelennének meg, mint PlayStation-ön, vagy legalább lenne egy-két exkluzív tartalom. Ez minden bizonnyal kemény feladat lehet, hiszen a szigetországban az Xbox már elvesztette a háborút. 2018-ban csupán 18 ezer konzolt adtak el a régióban. A Platinum Games és a FromSoftware egyébként mindenképp célpontok lehetnek.

A Sony nagyon régóta nem vásárolt új stúdiót, valahogy mindig sikerült elérnie, hogy a partnerségben álló fejlesztők hűségesek legyenek a platformhoz. A Microsoft agresszív viselkedésére azonban reagáltak, így a jövőben szeretnének ők is minél több stúdiót felvásárolni.

Úgy tűnik annak ellenére, hogy a Microsoft és a Sony nemrég partnerséget kötött a felhőalapú játékszolgáltatások fejlesztésének céljából, a konzolháború folytatódik.

Te örülnél több japán címnek Xbox-on?

×