Gregory “Mrgregles” Storey gyerekkora óta szenved a Tourette-szindróma kellemetlenségeitől. Segítségére azonban a dobolás streamelése sietett.

Ha Gregory “Mrgregles” Storey közvetítését nézed, biztosan sosem gondoltad volna, hogy Tourette-szindrómában szenved, mely egy ritka neurológiai állapot. A rendellenesség során az elszenvedője önkéntelenül ad ki hangokat, vagy végez kontrollálhatatlan mozgásokat. Ezeket „tic”-eknek nevezzük.

A dobkészlete mögött ücsörgő Storey ritmusra mozog, műsort csinál, és a nézőivel interaktál, ahogyan azt egész eddigi életében tette. Rendszeresen csinál rocksztáros előadásokat Twitchen, melyek könnyűnek tűnhetnek egy külső szemlélődő számára ám, ahogyan ő is fogalmaz, minden koncentrációjára és összeszedettségére szükség van. És itt van a kutya elásva.

Storey 25 éves, átlagosnak kicsit sem mondható srác az Egyesült Királyságból. Három éves volt, amikor kiderült, hogy nincs vele minden rendben, ugyanis a Tourette jelei kezdtek el megmutatkozni rajta, kontrollálhatatlan köhögés formájában. Ötévesen már fizikai jelei is voltak a betegségnek.

„Sokat szenvedtem iskolai zaklatásoktól” – fogalmazott. „Meglepő módon főleg a tanárok és más felnőttek ítéltek el, mert azt hitték csak rossz a magatartásom. Gyakran bezártak a szekrénybe és azt mondták, ilyen viselkedéssel soha semmit sem fogok elérni az életben.” – számolt be egykori gyötrelmeiről a Kotaku-nak.

Hogy bizonyítást nyerjen tévedésük, a sokat gyötört fiúból teljes munkaidős dobtehetség vált. Ám a sikerhez vezető út rögösnek bizonyult. A Tourette igencsak megkeserítette Storey életét, még egy dokumentumfilmben is szerepelt rossz állapota miatt.

Amikor rátalált a dobolásra, az igazi felüdülést jelentett neki. 15 éves korában kezdett el gyakorolni és hamar feltűnt neki, hogy a tünetei enyhülnek vagy teljesen eltűntek, amikor nagyfokú koncentrálásnak vetette alá magát, hogy a ritmikus feladatokkal megbirkózhasson.

 

„Addigra már annyi hangszerrel próbálkoztam – zongora, trombita, gitár. Ez volt az utolsó dobásom.” – mondta. „Úgy emlékszem az első leckéimre, mintha tegnap történtek volna. Még nem is sajátítottam el teljesen az első ütemem lejátszását, mégis a dob mögött ülve tudatosult bennem, hogy a betegségem csillapodni látszik hála annak, hogy a végtagjaim jól koordinált mozgásai mögött komoly koncentráció lapult.”

Elmondta, hogy a dobolás, különösen Twitchen elég kevés teret enged az önkéntelen tikkelésnek.

„Élő közvetítések közben különösen szükségem van a fókuszálásra. A dobolás, beszélgetés, ilyen-olyan dolgok hasznosítják az agyam túlterheltségét és levezetik azt. Úgy értem, a Tourette hasznos mellékhatása, hogy gyorsabban tanulok meg és érek el dolgokat. Ez egy áldás és átok is egyben.”

Amikor Storey először vágott bele a streamelésbe, még nem is sejtette, hogy az egyszer élete sarokkövévé válhat. Először egy kis baráti társasággal közvetítette videojátékozásait, ám hamar rájött, hogy nem igazán jó benne. Egy nap az egyik barátja mutatott neki egy streamert, aki a dobolásnak köszönhette nagy követőtáborát. Akkor döntött úgy, hogy megérne egy próbát.

A fáradalmai kifizetődtek, ugyanis napjainkban Storey a Twitch egyik népszerű előadója. Amellett, hogy komolyan veszi a zenélést, a másik kedvenc elfoglaltsága a bütykölés. Idővel 20 kamerabeállítást rakott össze, melyet chat parancsok révén irányít.

Például a „!bullet” paranccsal egy mátrix-ihlette effekt lép működésbe, ami 12 különálló kamerát működtet a dobos körül. Néha előfordul, hogy Storey bekötött szemmel zenél. A technikában és vizuális effektekben jártas rajongói arra ösztönözték, hogy megpróbálja elérni a legjobb produkciót Twitchen. Két évébe telt, mire összeállította az ehhez szükséges rendszert és igazán büszke magára – különös tekintettel az imént említett mátrixos megoldására.

 

A korábbi hatások sajnos sok utómunkálatot igényeltek és ahogy ő is fogalmazott: „én vagyok az első, aki ezt gyakorolja Twitchen”.

Storey jelenleg a Stream Elements streaming szoftvercéggel működik együtt, ám jövőbeli tervei közt szerepel a Twitch hivatalos partnerévé válni.

A kedvenc része nem a dobolás önmaga, hanem hogy tökéletes összhangot teremtve előadásaival másokat tudjon inspirálni.

„Sokat dolgozom, hogy megmutassam megéri az embernek önmagának lenni és nagyon sokat jelent, amikor valakitől azt hallom vissza, hogy példaképként tekint a munkásságomra. Ilyenkor mindig csak előre nézek és folytatom tovább teljes erőbedobással.”

Remek elöljárója ez annak, amikor a legjobb példákat keressük arra, hogy az emberi kitartásnak köszönhetően nem létezik a lehetetlen.

 

A Bud Light is egyike a cégeknek, aki aktívan kihasználja az épp adott internetes trendeket. Bizonyosan jól keresnek vele.

Július 18-25. között bárki megszerezheti a Playdead nagysikerű indie platformerét.

Egy tucat ember megsérült és többen meghaltak, miután valaki szándékosan felgyújtotta a Kyoto Animation stúdió épületét – írja a The Guardian.

Amit biztosan tudunk, hogy Pénteken többet tudunk majd.

Valakinek feltűnt, hogy a Devil May Cry 5 szereplője V, nagyon hasonlít Kylo Renre, így fénykardot adott neki.

×