A mikroalgák fotoszintetizáló képessége nagyban javíthatja az űrmissziók során használt létfenntartó rendszerek hatékonyságát.

A Nemzetközi Űrállomáson egy újszerű, alga-hajtotta bioreaktort kezdenek tesztelni az ott szolgálatot teljesítő asztronauták, hogy megvizsgálják annak hosszú űrmissziókra való alkalmasságát. Az erőforrás egy fotobioreaktor, ami nagy előrelépést jelent a zárt létfenntartó rendszerek fejlesztésében és egy napon talán biztosíthatja az űrhajósok túlélését a Földről indított ellátmányok nélkül is. A Német Űrközpont (DLR) szerint ez egy különösen fontos kérdés a leendő, Holddal és Marssal kapcsolatos, elnyújtott (akár planetáris) missziók vonatkozásában, hiszen az ezekhez szükséges készleteket űrhajóink (jelenleg legalábbis) egyszerűen nem képesek megmozgatni.

Kép forrása: en.wikipedia.org

A fotobioreaktor május 6-án egy SpaceX Dragon teherszállító hajó rakterében érkezett meg az ISS-re, hogy aztán kezdetét vehesse a kísérlet, melynek során a fedélzeten tenyésztett, mikroszkópikus fotoszintetizáló algák (Chlorella vulgaris) oxigénné és fogyasztható, magas proteintartalmú biomasszává alakítják a legénység által kilélegzett szén-dioxidot. Ezzel két probléma is megoldódna egy csapásra, hiszen a megújuló levegőforrás mellett a kozmonauták számára érkező élelmiszer utánpótlások mennyisége is jelentősen csökkenne: a kutatók úgy vélik, hogy az ételek nagyjából 30 százalékát lehet kiváltani az új módszerrel.

Kép forrása: www.space.com

A reaktor az állomáson még 2018-ban beüzemelt fiziko-kémiai levegő újrahasznosító redszerrel (ACLS) karöltve fog együtt dolgozni. Az ACLS egyébként kivonja a kabin atmoszférájából a szén-dioxid egy részét, majd a vízmolekulák szétszakításából nyert hidrogén segítségével metánná és vízzé alakítja azt, elektrolízis révén pedig ebből a vízből aztán oxigént gyárt.

 

SW

×