Egy régi nagy kedvenc kedvenc bukkant fel, alaposan megújulva és még csak sokba sem kerül.

A Token Druid egy igazi veterán pakli, a játék eleje óta kézenfekvő a szinergia a sok spell, erős buffok és a ramp mechanizmus között. Az utóbbi biztosította hogy elegendő manánk legyen ahhoz, hogy 1-2 kör alatt félelmetes boardot építsünk. A Token archetípusok ezekből építkeznek, ám a közelmúlt nerfjei, a Sárkány Évének eljövetele és a Rise of Shadows új lapjai révén az egész paklitípus alapjaiban alakult át. Napjaink Token Druidája határozottan agresszív játékot folytat, korán szerez területet olyan olcsó lényekkel, mint az Acornbearer és a Dreamway Guardians, és bár megtartott olyan korábbi alap lapokat mint a Whispering Woods és a Soul of the Forest, ezeket inkább kombóként használja, hogy kitartó board controlt építhessen.

A Pakli

Ebből is látszik, hogy a cél hogy folyamatosan tartsunk valamit az asztalon, ehhez pedig az előző kiegészítőben felépített Treant szinergiák mellett remek új anyag a The Forest’s Aid, amivel a Twinspell mechanizmus miatt kétszer is kipakolhatunk 5 darab Treant-et, ami 10 mana value 8 manáért, ráadásul remek buff alanyok.

Az egyértelmű folyamatos nyomás mellett a Mulchmuncher-ek is remek threatet jelentenek, valamint a pakli remekül szinergizál az új ingyenes legendary lappal, Archmage Vargoth-al is.

Természetesen az internet számos variációt hozott erre a paklira, mi most egy budget verziót nézünk meg, amiből Vargoth mellett az egyetlen legendary, Flobbidinous Floop könnyedén kivehető, kis változtatásokkal pedig remekül játszható módosítások vannak az új Druid legendary, Keeper Stalladris használatára, vagy Leeroy Jenkins lethal-potenciáljára.

Az itt érintett pakli az új metában nevetséges 5000 körüli Dust költséggel rendelkezik (ebből ugye lejön Archmage Vargoth, akit megkaptunk ingyóba), ez főleg annak köszönhető, hogy önmagukban a lapok nem kiemelkedőek, ezek összjátéka miatt tudunk hatékonyabbak lenni az aggro pakliknál, control ellen pedig a már említett The Forest’s Aid teszi hatékonnyá a késői játékunkat.

Természetesen megmaradt finishernek a Savage Roar, amit a Power of the Wild és a Blessing of the Ancients egészít ki, ha ezekre nincs felkészülve az ellenfél, remek esélyekkel indulunk.

Helye a Metában

Elöl. Mint fentebb említettem, a Token Druid jelentős mechanikai és logikai változáson esett át, ám ennek hatására nemhogy romlott volna a hatékonysága, de egy abszolút Legend képes készlet lett belőle. Ennek egyik jelentős oka, hogy remekül teljesít a jelenleg nagyot futó deckek ellen (amelyek lényegében szinte mind Warrior Deckek) és a szintén delelőjét élő Thief Rogue ellen is tud sikereket felmutatni. A meta-counter viszont alapjaiban kevés lenne, tény hogy egy hatékony és a semmiből is fordítani képes pakliről beszélünk.

Bár külön a lapok a saját értékükön nem számítanak erősnek, és jelentős részük az új kiegészítőben érkezett, a Druid kombózási potenciálja és a klasszikus Token finisher lapjai miatt nincs is szükség a kiemelkedő value-ra, ami közvetlenül kihat a pakli anyagigényére, ami a népszerűség másik oka.

Egyenlőre kevés olyan deck van amin nem tud átjutni, a jelenlegi meta paklik közül ez a Control Shaman, de a nagyon gyors aggro deckek is veszélyt jelenthetnek rá, valamint a hangsúlyos board presence miatt a meta alakulása esetén elképzelhetőek könnyű megoldások rá, amiket a jelenleg regnáló paklik blokkolnak épp.

Mindenesetre kijelenthető, hogy egy közepesen bonyolult játszhatóságú, viszont kis árért nagy nyerési arányt mutató deckről beszélünk.

Tech Subs

Az itt linkelt pakli mellőz néhány olyan alap lapot, mint páldául a Wrath, amik a korai játékban erős tempo swingeket hozhatnak elsősorban aggro deckek ellen, viszont cserébe olyan tech lapokkal mint a Witchwood Apple és Flobbidinous Floop, még hatékonyabb az olyan match-upokban amikben eleve előnyben van, ennek oka ezeknek a pakliknak a gyakorisága ladderen.

Pont ezek változtatások az okai annak, hogy amennyiben sok gyors pakli jön velünk szembe, célszerű a két Witchwood Apple-t két Wrath-ra cserélni, lassabb control orientált deckek ellen pedig a Treant szinergiát érdemes püfölni egy vagy két Treespeaker hozzáadásával. Ugyanezen összjáték miatt utóbbiakat én a Microtech Controller(ek)re cserélném.

Mulligan

Gyors, kis lényekkel operáló pakliként itt is van egy keménymag, akiket mindenképpen célszerű kézben tartani kezdéskor. Az Acornbearer értelemszerűen remek választás, és a Dreamway Guardians is jól mitigálja a Hero Power használata miatt esetlegesen bekapott korai sebzést. Ezek mellett a korai tempo fontossága miatt, képessége kihasználhatóságától függetlenül célszerű megtartani a Dendrologist-ot is.

Ha van 1-2 manás lapunk, a Landscaping is jó választás lehet, különösen a Coin birtokában. Apropó Coin: elsősorban ennek birtokában, de lassabb meccsek esetében amúgy is meg lehet tartani a Whispering Woods-ot, hiszen remek boardot lehet vele építeni, főleg a Soul of the Forest kombóval, de Archmage Vargoth is maradhat ha nem készülünk nagyon gyors meccsre, hiszen ebben a pakliban különösen hatékony lehet board építés szempontjából, révén rengeteg summon/buff spellel dolgozunk.

Különleges esetek például a Paladin, akinek sok kis lénye miatt a Swipe-ot megtarthatjuk, valamint a ramp lapok hiánya ellenére a pillanatnyi meta sajátosságai miatt Warrior ellen nem rossz kézben a The Forest’s Aid sem. Ha becseréltünk egy vagy két Wrath-et, akkor ezeket potenciális aggro elleni meccseken szintén őrizzük meg.

Decklist és kép a Tempostorm-ról:

Kép forrása: tempostorm.com

Kód:

AAECAZICAtaZA/X8Ag7OlAPVgwPKnAP3A8HzAsOUA9/7AoyAA+YF/QJA1+8C05wDv/0CAA==

 

×