A Sony szabadalom olyan rendszert ír le, amely megváltoztatja a játékosok mozgását a VR játékokban. Készülhet a PSVR szék?

A Sony nemrégiben szabadalmat nyújtott be olyan giroszkópos szék terveihez, mely képes a VR játékokban az egész test mozgását reprodukálni, szemben az eddigi fejmozgás-érzékeléssel. Az amerikai szabadalmi hivatalhoz benyújtott dokumentumok szerint az eszköz érzékeli a játékos mozgását a virtuális térben, és aszerint mozgatja a széket – írja az allgamers.

A szék elvileg úgy működik, hogy a rendszer felismeri, hogy a felhasználó milyen irányba fordul VR-ban, majd aszerint megváltoztatja a szék helyzetét, hogy valós helyzetet tükrözzön. A giroszkópos szék ezen felül tartalmaz egy arcérzékelőt is, mely abban segít, hogy szinkronba hozza a headseten megjelenő képeket a valóságos testhelyzettel, csökkentve a valós és virtuális tér közti határt.

Kép forrása: pdfaiw.uspto.gov

Ha ez igaz, s lesz valaha giroszkópos VR szék, valószínűleg új élményt ad például az autós, vagy repülős szimulátorokhoz. Miközben a Valve emelte a tétet a VR eszközök piacán az Index-el, úgy tűnik a Sony is fényes jövőt lát a VR játékokban. A VR rendszerek használatának egyik nagy hátránya ma, hogy sokan szédülnek, rosszul lesznek benne. Ennek oka, hogy az egy mozgást érzékel egy 3D-s térben, de a test ezt a mozgást nem követi, nem éli át, így az agy összezavarodik. Ez émelygést, szédülést okoz. Ha a giroszkópos szék megvalósul, talán ebben is segítséget nyújthat.

A Sony PSVR-hoz egyébként lábbal irányítható VR eszközt már kiadtak. Ha a fejlesztések ilyen irányban haladnak tovább, nem is lesz annyira futurista film a Ready Play One, melyben hasonló giroszkópos rendszerben mozognak a játékosok a virtuális valóságban. Ennek következő lépése lesz aztán a teljes agyi VR élmény, melyet a Sword Art Online-ból már ismerhetünk.

Kép forrása: Ready Player One

Persze a VR szék ötlete nem újdonság, számos cég próbálkozik vele, kisebb-nagyobb sikerekkel. A Sony törekvéseire azonban azt hiszem, mind különösen kíváncsiak vagyunk.

Te vennél ilyen széket?

×