Gaming

Ezek a japánok kedvenc játékai a Heisei-korból

A Famitsu Japán leghíresebb videojátékokkal foglalkozó magazinja, mely az évek alatt újság és online magazin birodalommá nőtte ki magát. A Famitsu.com-on nemrég szavazást indítottak, hogy kiderüljön, melyek az elmúlt 30 év legjobb videojátékai?

Miért az elmúlt 30 év? Mert Japánban minden császár uralkodásának külön időszámítása van, illetve neve az adott korszaknak. 2019. május 1-től Japánnak új császára van, így a korábbi Akihito császár alatti Heisei korszak véget ért. Az országban többféleképpen búcsúztatták az elmúlt időszakot: már Heisei sört, sőt Heisei korszakbeli levegőt is lehetett kapni, konzervben.

Balról jobbra Akihito császár, Michiko császárné, Naruhito koronaherceg és a hercegnő Masako. Kép forrása: AP

A Famitsu most azt kutatta, mely játékok voltak a legjobbak a Heisei időszak alatt. A szavazás több mint egy hónapig tartott, és több mint 7100-an szavaztak. Íme az elmúlt 30 év top 10 játéka a japánok szerint.

1. Chrono Trigger

A Chrono Trigger igenis jó játék volt, az egyik legjobb RPG a 90-es években. 1995-ben látott napvilágot és nagyon hamar a japánok egyik kedvence lett. Az már csak hab a tortán, hogy a karakterdizájnért az országban akkor már igen népszerű Dragon Ball alkotója, Akira Toriyama felelt (ahogy a szintén népszerű Dragon Quest sorozatnál is).

2. The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Rögtön a második helyen egy nem is olyan rég megjelent játék, a 2017-es The Legend of Zelda. A Nintendo Switch üdvöskéje olyan jól sikerült, hogy a japánok szerint megérdemli a második helyet a listán. Egy japán kommentelő szerint azért, mert a nyílt világ több lehetőséget adott a játékosoknak, mint valaha.

3. NieR: Automata

A NieR: Automata szintén 2017-ben jelent meg, ráadásul nyugaton is, így még mi is kipróbálhattuk. Aki szereti a tipikusan japán játékokat, nem csalódhat benne, de tényleg összefoglalható ezzel a kifejezéssel: japán játék. Vagy szereti valaki, vagy nem. Nyilván ők szerették annyira, hogy a harmadik legyen a listán.

4. Final Fantasy VII

A Final Fantasy VII lett sokak szerint a legjobb Final Fantasy. Van, aki még ma is visszasírja, s ha kell újrajátssza a klasszikus kalandot. A készítők azóta is a hetedik epizód sikerét próbálják visszahozni, több kevesebb sikerrel. Pontos dátum ugyan még nincs, de hamarosan érkezik a Final Fantasy VII Remake.

5. Okami

Az Okami (hosszú ó-val), a Capcom egyik legérdekesebb PS2-es játéka lett. Különös és misztikus kalandozás a japán mitológia világaiban. Aki szereti a rajzfilmszerű játékokat már csak amiatt próbálja ki, a játék pedig garantáltan magával ragad majd.

6. The Legend of Zelda: Ocarina of Time

Mit ad isten, még egy Zelda a listán. Az 1998-ban megjelent Ocarina of Time szintén maradandót alkotott a japánok számára. A játék ráadásul számos platformon jelent meg, szóval kimaxolták:  Nintendo 64, Wii, Nintendo GameCube, Wii U, iQue Player.

7. Final Fantasy X

A japánok szeretik a Final Fantasy-t, nem véletlen, hogy az utolsó fantáziának rengeteg része van, és több résznek folytatása, illetve felújított változata készült már és készül jelenleg is. A Final Fantasy X is a közkedvelt epizódok közé tartozik, csakúgy mint a VII. Nem véletlen, hogy készült már Final Fantasy X/X-2 HD Remaster is.

8. Pokemon Red/Green/Blue/Yellow

Az 1996-os Pokémon Red és Pokémon Blue a Pokémon videojáték-sorozat első részei voltak. A játékok megjelentetése egy több milliárd dolláros eladású franchise kezdetét jelentették. Világszerte több millió példány kelt el, és 2009-ben a játékok bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a „Legjobban eladott RPG Game Boy konzolra”, és „Minden idők legtöbb példányban elkelt RPG játéka”.

9. Dragon Quest V

No tessék, az első helyezett Chrono Trigger kapcsán említettem a Dragon Quest-et, s íme itt van a listán. Az 1992-es Dragon Quest 5, ahogy az összes Dragon Quest úgy néz ki, mintha a szereplők a Dragon Ball világából léptek volna ki. A karakterdizájn mellett viszont a hihetetlen hosszú történet, a különleges játékmenet, a lenyűgöző és az akkor a műfajon belül újdonságnak számító animáció volt az, ami megragadta a játékosokat.

10. Xenogears

Az 1998-ban megjelent RPG tökéletesen illeszkedik a szintén listára került Final Fantasy, Dragon Quest vonalba. Rajzfilmszerű, de mégis 3D-s grafika jellemezte, élvezetes történettel és világgal.

 

A listából kiderül, hogy a japánok nagyon szerették az RPG műfajt az elmúlt 30 évben. Megvallom őszintén meg tudom érteni: a 90-es években én is hosszú hónapokat tudtam eltölteni japán RPG-k játszásával. Megismerni a történetet, elérni a 99-es szintet, legyőzni a főgonoszt: akkoriban ezek különleges kihívások voltak. Ma akár egy-két délután alatt végig lehet játszani egy friss játékot, akkoriban viszont valóban heteket, hónapokat ültünk egy-egy kaland előtt. Ráadásul ezek a játékok még arra is rá tudtak venni, hogy mindig újrajátsszuk őket. Bár az is igaz, hogy az emlékek idővel megszépülnek.

Bár a listára pont nem került rá, de a szavazás során sokan voksoltak többek között a Devil May Cry 5-re, a Yakuza-ra, a Judgement-re, a Demon’s Souls-ra, a Bloodburne-re és a Sekiro-ra is.

Te mely játékokat tennéd a saját top 10-es listádra az elmúlt 30 évből?

DV

Korábbi cikkek

3 kiváló program, amikkel tesztelheted videokártyád teljesítményét és hőmérsékletét

RP 2022. 07. 11. - A nagy nyári melegek miatt bizony gondok akadhatnak az alapjáraton…

1 perc telt el azóta...

Ehhez pofa kell: lophatja a Chrome-os adataidat az Edge – így csinálja

Gábor János 2024.02.04. - Visszataszító húzással lopkodhatja össze az adataidat más böngészőkből az Edge, és…

38 perc telt el azóta...

Fekete özveggyel maratta meg magát egy gyerek, hátha Pókember lesz

Gábor János 2023.08.04. - Egy kis Pókember-rajongónak egy folyó mellett játszva jutott eszébe az a…

1 óra telt el azóta...

Itt ez az ultrarealisztikus horrorjáték, aminek a demóján is összefosod magad

Bódi Dániel 2023.08.03. - "Figyelem! Ez a játék nagyfokú pszichológiai terrorral és ijesztgetéssel jár, szívbetegeknek…

2 óra telt el azóta...

Megvan a Google kereséseknél a „tárolt változat?” – Megszűntették

2024.02.03. - Bizonyára te is gyakran használod a Google keresőt, hogy megtaláld a legmegfelelőbb oldalakat.…

21 óra telt el azóta...

Felejtsd el a Pokémonokat, már tölthető a Palworld Digimon mod

2024.02.03. - Nos, talán már hallottál arról, hogy a Palworld rajongók nem voltak elégedettek azzal,…

21 óra telt el azóta...