Magyarországon is egyre többen szeretnek játszani, sőt az esport világa is egyre jobban kinyílik hazánkban. Vajon eredményesek lehetünk az esportban ilyen hozzáállás mellett?

Esportolónak lenni bizonyára egy álom. Remek karrier, pénz, hírnév és elég csak videojátékokkal játszani. Legalábbis ezt gondolhatják azok, akik nem tudják, milyen felelősséggel és munkával jár sportolónak lenni. Hatványozottan igaz ez akkor, amikor egy sportoló az országát képviseli, például egy nemzetközi versenyen. Mindenképp fontos lenne tehát tisztában lenni azzal, hogy az esport -ahogy minden más sport – nem a szakmátlan fiatalok utolsó mentsvára, hanem egy lehetőség belépni a világ egyik legdinamikusabban fejlődő iparába.

Vajon milyen megítélése van a külföldi nagy esport szervezeteknek a magyarokról? Lehetséges-e, hogy már a hazai versenyeink is minősítik, hogy mennyire lehet szerepe az esportban a magyaroknak?

Azt gondoljuk, igen. Minden, amit ma, amit most teszünk, megmutatja hogyan állunk a videojátékokhoz versenyszinten. Bárki bármit szeretne elérni a jövőben, amit a közösség most képvisel, eldöntheti mi lesz a sorsa a magyaroknak.

Ha pedig a fenti felvetés igaz, akkor talán nem fér bele egyetlen kompetitív versenybe sem olyan, mint ami egyes hazai versenyeken előfordul. Ilyen többek között a teamingelés, ami ugyan a legegyszerűbb, de legigazságtalanabb csalás másokkal szemben.

Korábban a TheVR PUBG kupa döntőjében történt hasonló. A solo kupa versenyzői közös Discord szobában társalogtak a verseny alatt. Persze az is lehet, hogy csak a bevásárlólistát beszélték meg, de tulajdonképpen mindegy is. A teamingelés minden formája visszás. TheVR Jani az eset kapcsán azt mondta: „ez az eset és a közösségben a másokkal szembeni tiszteletlen viselkedés megsérti a közösség etikai kódexét.”

https://www.youtube.com/watch?v=PEIM2VK73Kg

A legtöbb verseny a játékosokért, a közösségért jön létre, mégis tudjuk, hogy léteznek olyanok, akik -talán szándékosan- mérgezik azt. Megfejteni ezeket az embereket nem tudjuk, csak értetlenkedni tudunk.

A ROG Komjuniti Csellendzs az Esport Universum szervezésében zajló nyílt kupa, melyben a jelentkezők egymás ellen versenyeznek PlayerUnknows’s Battlegrounds-ban. A versenyszabályzat szerint „nem megfelelő és a magatartási kódex szabályait megszegő magatartásnak minősül az összejátszás (például bármilyen megállapodás legalább két [2] Csapat vagy különböző Csapatban játszó játékosok között egy Játék vagy Meccs végkimenetelének befolyásolására vonatkozóan) is.

Az első és második selejtező a napokban zajlott, ahol a teamingelést realtime lehetett követni például OMGEZJONESY csatornáján. A FusionTV1 közvetítői is egyértelműen látták a szituációt, de sajnos a szervezők csak a kör vége után hoztak döntést. Végül a meccsek újrajátszása mellett döntöttek.

 

A szerencsétlen duo-k sajnos kénytelenek voltak a több duóból álló sereg ellen kiállni. Természetesen esélyük sem volt. A kör vége nem csak káosz lett, de nevetséges is, annak ellenére, hogy ez egy barátságos verseny a közösség tagjai és streamerek közt.

 

Ha megnézzük a PUBG report rendszerét, láthatjuk, hogy teamingelésért is lehet jelenteni játékosokat. Ban tehát még azon játékosoknak is jár ezokból, akik nem versenyeznek.

A kérdés persze az: ki, hogy ítéli meg ezt? Lehetsz olyan véleményen, hogy végül is poén, és nem kell igazán komolyan venni, hisz a srácok csak szórakoztak, vagy szórakoztatni akarták a nézőket. Gondolhatod azt is, hogy a teamingelők magát a versenyt szerették volna szabotálni, vagy másokat is a teamingre buzdítani. Gondolhatod azt is, hogy a teaming semmilyen formában nem megengedhető, főleg nem versenyeken. Én azt mondom: teljesen mindegy ki milyen véleményen van erről. Megtörtént, és ezen már semmi nem változtat. Inkább az a fontos, előfordul e a jövőben?

S ha igen, vajon lesz e hatása a tekintetben, hogy milyen megítélés mellett szerepelünk majd nemzetközi szinten? Vajon a nyilvánosan teamingelő játékosok belegondoltak ebbe? Foglalkoznak egyáltalán a következményekkel? Vállalják a felelősségét mindennek?

Jó lenne erről őket is megkérdezni, szóval szívesen beszélgetünk velük is a témáról. A véleményetekre pedig mindenképpen kíváncsiak vagyunk kommentben. Mit gondoltok a teamingelésről, vagy bármilyen csalásról egy versenyen?

 

×