A dél-koreai fogyasztóvédelmi hatóság (KFTC) vizsgálatot indított tíz videojátékkiadó ellen, beleértve a Blizzardot és a Riot Games-t.

Dél-Koreában a fogyasztóvédelmi-és versenyhatóság többek között a tisztességes kereskedelmi szabályozással is foglalkozik. Most a videojátékokra vonatkozó szabályozás kapcsán indítottak vizsgálatot, mely a PC-és mobiljátékokon belüli vásárlásokra vonatkozik, kiskorú felhasználók esetében – írja a Korea Herald. Tíz játékvállalatot vizsgálnak jelenleg, beleértve a Blizzard-ot, a Riot Games-t és a NCSoft-ot.

Az bizottság egyik képviselője elmondta: „egyes játékon belüli vásárlási feltételeket, beleértve a visszatérítések korlátozását, a szülői engedély megkövetelésének elmulasztását, valamint a panasszal élő játékosok „helytelen magatartás” miatti korlátozását, tisztességtelennek tartjuk.”

Érdekesség, hogy a hatóság elmondása szerint bármilyen változás is jön, az nem fogja feltétlenül megmenteni a szülőket.

Kép forrása: consumerreports

„Azt látjuk, hogy a szülők nagyon könnyen visszatéríthetik a játékban elköltött összegeket, ha bizonyítani tudják, hogy kiskorú gyermekük engedély nélkül használta a hitelkártyát. Ha egy kiskorú felhasználó képes megtéveszteni a szülőket, akkor az a gyermekek felelőssége. Ha többet költ, mint az törvényesen megengedett (havonta 62 dollár), akkor felelősségre vonható” – mondta a képviselő.

További aggodalomra ad okot, hogy egyes játékok esetében túl kevés az idő a visszatérítés igénylésére. Az is felmerült, hogy ha valaki ilyen esetek miatt panasszal él, annak korlátozzák a játékhozzáférését. A fogyasztóvédelmi hatóság ezeket tisztességtelennek tartja, de a vizsgálat után minden játékkészítő cégnek lehetősége van változtatni szabályrendszerén. Ha ezt nem teszik meg önként, kényszerítve lesznek.

A hatóság egyébként rendszeresen felülvizsgálja a különböző iparágakra vonatkozó fogyasztói szabályokat, s mint kiderült: a videojátékok esetében most ez nagyon időszerű, különösen a loot box-ok kapcsán világszinten felmerült aggodalmak miatt.

Kép forrása: TheVerge

Belgiumban és Hollandiában például a Rocket League loot box került korlátozásra. A loot box-al a legnagyobb probléma, hogy mivel vásárlás előtt nem fedhető fel annak tartalma, a szerencsejáték határait súrolja, aminek a világon mindenhol szigorú szabályai vannak, különösen a kiskorúakat tekintve.

A dél-koreai hatóság szerint a vizsgálat nem csak belső döntés alapján indult, de figyelembe veszik a fogyasztói bejelentéseket is.

Szerinted is tisztességtelenek a cégek?

×