Nem újdonság, hogy egy esport csapat összeméri tudását a mesterséges intelligenciával, de talán egy AI sem volt még ennyire felkészült.

Az OpenAI szoftvere korábban is harcolt már hús-vér Dota 2 játékosokkal. Tavaly a The International 2018-on a brazil paiN Gaming csapata ugyan legyőzte, de ezúttal kiderült: tanult korábbi hibáiból. Majdnem egy évvel később visszatért, hogy revansot vegyen: szembenézett az OG csapatával.

Az OpenAI non-profit szervezetet, mely különleges AI-k fejlesztését tűzte ki célul, 2015-ben alapította Elon Musk és Sam Altman. Az OG tavalyi TI 2018 győzelme után hosszú szünetet tartott, már ami a versenyeket illeti. A Dota Pro Circuit-on jelenleg 27-ek a rangsorban. Tény, hogy ez az AI-t kevésbé érdekli. Április 14-én a profik és az AI összecsaptak San Fransisco-ban. A meccs 1–0-ás győzelmmel ért véget, az OG alul maradt. Az OpenAI nem csak meglepte a világot, de megmutatta, hogy a botok képesek pozíciókat váltani és stratégiákat használni.

Az OpenAI szoftvere lett az első mesterséges intelligencia, amely egy képes volt győzni egy hús-vér csapat ellen élő egyenesben. Ennek persze nem csak történelmi jelentősége van, de új üzleti lehetőséget is jelent az OpenAI számára.

A szoftver egyébként elérhető lesz a nyilvánosság számára is, hogy bárki kipróbálhassa, milyen megküzdeni a mesterséges intelligenciával Dota 2-ben. A regisztráció már nyitott, a mérkőzések április 18-tól 21-ig elérhetők.

×