Előző cikkünkben megismerkedtünk a Fortnite adta lehetőségekkel és betáraztunk pár hasznos tanácsot. Viszont a háborút a csatatéren vívják meg, így most bevetjük magunk a harcba!

 

It’s raining man

 Egy hatalmas sziget, száz játékos, egy győztes. Tízezer mérkőzés elejét láthattuk már, de a végét sosem tudhatjuk előre. Mindig ugyan az a lemez: „Hova ugorjunk?”, „ott túl sokan vannak”, „ott meg semmi loot”. Nehéz döntés, bár tény, hogy a meccs egyik legmeghatározóbb pillanata már ezelőtt megtörténik, hogy bárki elsüthetne egy puskát is.

Kiválasztani azt, hogy hol kezdjük a játékot már csak azért is fontos, hiszen sok múlik a landolási helyünkön, hogy a játék hogyan fog számunkra alakulni. Az, hogy mit tudunk kihozni az általunk kapott erőforrásokból, már mellékes.

Kezdőként ajánlatos egy nem túl populáris helyet választani és azt megismerni. A földön heverő fegyverek természetesen véletlenszerűen kerülnek oda, ezért ne bízzunk benne, hogy mindig jó lesz ott a zsákmány. Azonban a ládák, amennyiben van belőlük a területen, mindig ugyan oda fognak spawnolni. A helyüket érdemes megjegyezni. Megeshet, hogy az adott helyen éppen nincs láda, de ha tudjuk, hogy hol keressük, már gyorsabban szedhetünk magunkhoz értékes felszerelést.

Az adott hely materiális helyzetét is fontos megtanulni: mennyi fát, követ/téglát és fémet vagyunk képesek összeszedni és ez mennyi időt vesz igénybe?

Ezek után pedig a második legjelentősebb kérdés: és merre tovább? Fontos szemügyre venni, hogy a közelünkbe hova estek, nehogy az ő rotálásuk a mi békés gyűjtögetésünk megzavarják.

Fortnite, Battle Royale, Epic Games, Victory Royale

Kép forrása: Epic Games

Ha van ellenfél a közelben, a harc elkerülhetetlen. Azonban ne keseredjünk el, ha legyőztek minket, ugorjunk a következő harcba.

Az elején a legalapvetőbb szempontok, ami alapján el kell dönteni, hogy előnyös vagy épp hátrányos helyzetben vagyunk: milyen fegyverünk van? Ha shotgun vagy SMG akkor felejtsük el azt, hogy magaslati pontról, előnyből ugrunk a harcba. Mennyi építőanyagunk van? A hotel felhúzását továbbra sem javaslom az elején, de ha több van mint az ellenfélnek, az még a javunkra válhat egy jól kidolgozott nyomulásnál.

Gyakoroljuk a landolást is, hogy minél gyorsabban érjünk le és kezdhessük meg a terület kisöprését. Minden rossz landolás egy jó lecke lesz számunkra, hiszen ilyenkor felborul a tervünk és meg kell tanulni improvizálni, vagy hamar a menüig küldenek minket.

Ez túl gyors nekem…

A rangsorolt Aréna és a publikus meccsek között a legnagyobb különbség a játékfázisok gyorsaságában rejlik. A tét nélküli mérkőzések során a játékosok merészebbek, így hamarabb is esnek el. Mire a középső fázisba érünk, általában 30-40 ember marad életben a százból, ami kifejezetten kevés. Emiatt fontos, hogy az elején jó lootunk legyen, különben a végére kevésnek bizonyulhat a szürke AR és az 50 shield pont.

Az Aréna meccsekben kétségkívül az óvatosság a fő úr. Senki nem vállal felesleges kockázatot, inkább bővíti a repertoárját. Alaposan megválogatva választanak célpontot – a több túlélő pedig veszélyesebb harcokat is jelent. A lövések még így is vonzzák azokat a keselyű stílusú játékosokat, akik két marakodó ragadozó teteméről szeretnék lecsipegetni a legfinomabb falatokat.

A középső szakaszban mindig érdemes jobb zsákmány után kutatni, valamint megtölteni a tarsolyunk építőanyaggal. Ezek ugyanis kulcsszerepet játszanak a végjátékban. Nem, nem a Bosszúállók: Végjátékban, nem kell aggódni, hogy Thanos ellen egy fa erődből veszik fel a harcot Vasemberék.

A középső szakaszban csak akkor szabad harcolni, ha: felmértük a terepet és tudjuk, hogy a hely keselyűktől mentes, elég gyorsan le tudjuk rendezni a harcot és tisztában vagyunk vele hogy a biztonságos zóna nincs távol.

Fortnite, Battle Royale, Epic Games, Victory Royale

Kép forrása: Epic Games

Az emberek nagy része képes letartani, sőt olykor azzal sem törődnek, ha eljön értük a vihar. Számunkra viszont zavaró lehet, hiszen lényegesen egyszerűbb dolgunk van, ha nem kell nyalogatni a sebünket csak azért, mert valakivel túl hosszúra húzódott a harc. Ahogy korábban is megtettem, most is Sun Tzu-t idézem: „Stratégia, taktika nélkül a leglassabb út a győzelem felé. Taktika, stratégia nélkül a vereség előtti zaj.” Mindig legyen egy stratégiánk, mielőtt taktikai harcokba kerülnénk.

Bármi is történik: soha, de SOHA NE gyógyítsd magad fedezék nélkül. A játékban ezért van ennyi materiál, hogy azt használd. Ne fukarkodj, ha szükséged van ellátásra, építs egy kis bódét és tedd azt biztonságban. Ellenfél épületébe is csak óvatosan tegyük ezt. Egy elhagyatott hely is tartogathat kellemetlen meglepetéseket.

Ha folyamatosan mozgásban vagy, megnő a túlélési esélyed. Persze ha tudod, hogy vannak körülötted, érdemes guggolva közlekedni, a kisebb zajkibocsájtás valamint a hitbox csökkentése érdekében.

„A győzelem a problémákban rejlő lehetőségek kiaknázásából születik” – Sun Tzu

Aréna módban a végjáték teljesen másképp néz ki, mint egy sima meccsen. Mivel előbbiben még a legbátrabbak is visszább vesznek, és nem mind a két végén égetik a gyertyát. Ennek következtében a szűkebb körökre is maradhat 25-30 ember, ami ilyen területi méreteknél nyilvánvalóan nagy tömeget jelent.

Ilyenkor kell a legmegfelelőbb döntéseket meghozni, hiszen a lét a tét, no meg a győzelem. Ha valakire rá akarunk lőni, jó ha tudjuk: nincs visszaút.

Jobb ha hozzászokunk a végső szakasz kaotikusságához, hiszen ebből lehet a legtöbbet tanulni. Ezer könyv és guide után is csak azt tudnám tapasztalni, hogy játsszunk, játsszunk és játsszunk, mert annál több tapasztalatot semmi sem ad, mint amikor magunk élhetjük át ezt a káoszt. Mindig más, s mégis kicsit ugyan az.

Először csendben meglapul a mozognia kell, hisz jön a vihar és rendesen megtépázza nagy tömeg, pár hangosabb egyén indítja be a lavinát. Feldördülnek a puskák és elindulnak a harcok. Aki nem képes hamar befejezni, annak az életünk. Emellett, a körön kívül ragadt ellenségnél könnyebb préda nincs is, és ez így ránk is igaz. Kevesebb életerővel rendelkeznek, gyógyulniuk kell; olyan tényezők, melyek bőven megnehezítik az utolsó nagy csatát. Kerüljük el, hogy mi legyünk az a személy aki még a nagy hajrában is a sebeit kötözi, mert elkapta a zóna pusztító ereje.

Fortnite, Battle Royale, Epic Games, Victory Royale

Kép forrása: Fortnite: Battle Royale

Ahogy megindul a csorda, úgy lesz egyre hangosabb is. Több léptet hallunk magunk körül s a popcorn gép is beindul, azaz a fegyverek szűntelen ropogása fogja felváltani a csendet. Minél kisebb lesz a kör, annál kevesebb FPS-re számíthatunk, hiszen az építmények száma rohamosan megnövekszik. Ilyenkor jár jól az, akinek elegendő anyaga van, és kordában tudja tartani azt, hogy ki mit editálhat a saját épületében. Ugyanis ha sikerül kiütni a falat, és elég gyorsak vagyunk, a sajátunkat helyezhetjük oda, így hatalmas előnyre tehetünk szert a vetélytársakkal szemben.

Ha a középső, vagy a végső játék során elhalálozunk, nem érdemes azonnal visszatérni a főmenübe: nézzük meg, hogy aki megölt minket, mit csinált másképp mint mi. Próbáljunk tanulni a saját és az ellenfeleink hibáiból és erősségeiből.

Ha nem jön össze a Victory Royale ne csüggedjünk, hiszen a legfontosabb az, hogy élvezzük a játékot!

Összegezzük tehát, mi a legfontosabb, a pályán:

Jó landolás: Ha nem vagyunk képesek ügyesen leérkezni, legyen B tervünk, mert szükség lesz rá.

Loot, loot: Tanuljuk meg a ládák helyét, ismerjük meg a térképet. Bár az folyamatosan változik szezonról szezonra, ha csak pár új helyet kell bemagolnunk, már könnyebb lesz reflexből megtalálni az értékes tartalmakat rejtő csomagokat.

Tudd mi folyik körülötted: van a közelben enemy? Jön egy airdrop? A füled és a szemed a két legerősebb szövetségesed, hagyatkozz rájuk nyugodtan.

Rotálj: Mozogj, iparkodj. Jön a vihar, tudd melyik harcba érdemes belekezdeni és ez milyen következményekkel járhat. A győztes harc jobb lootot ígérhet.

Építs: Nem érdemes a végére tartogatni mindent. Tanuld meg, hogyan kell építeni, és a tapasztalatid által azt is, hogy mikor érdemes. Emellett ne feledkezz meg Edit-ről sem!

 És persze a győzelemhez vezető úton, érezd pokolian jól magad!

 

A Bud Light is egyike a cégeknek, aki aktívan kihasználja az épp adott internetes trendeket. Bizonyosan jól keresnek vele.

Július 18-25. között bárki megszerezheti a Playdead nagysikerű indie platformerét.

Egy tucat ember megsérült és többen meghaltak, miután valaki szándékosan felgyújtotta a Kyoto Animation stúdió épületét – írja a The Guardian.

Amit biztosan tudunk, hogy Pénteken többet tudunk majd.

Valakinek feltűnt, hogy a Devil May Cry 5 szereplője V, nagyon hasonlít Kylo Renre, így fénykardot adott neki.

×