Címkék: , , ,
0

Logitech G203 Prodigy

LEETeszteltük

Mit várhatunk egy 8000 forintos egértől? Lehet-e kompetitív gaming-re is használni? Megéri az árát?

Mit várhatunk egy 8000 forintos egértől? Lehet-e kompetitív gaming-re is használni? Megéri az árát?

A Logitech G203 Prodigy-t eredetileg az ázsiai piacra szánt G102 néven futott, viszont a nagy érdeklődésre való tekintettel Európába is behozták, de itt már a G203-as néven futott.

Logitech G203 Prodigy

Kép forrása: Logitech

Az ára ellenére egy egész jó szenzort kapott, a Mercury STM32L100 típusú optikai szenzort. 6 programozható gombbal rendelkezik, illetve egy kicsit vastagabb gumírozott görgővel, amik nem jellemzők egy egyszerű irodai egérre. Hiába a letisztult forma, látható ezen az egéren, hogy többre hivatott, mint böngészésre, Word-ben és Excel-ben navigálásra.

Az egér oldalán elhelyezett 2 gomb gondosan van elhelyezve, így elkerülve azt, hogy véletlenül lenyomjuk. Sajnos ez az összehasonlításként használt Razer Taipan-ról már nem mondható el, mert ott rendszeresen belefutottam abba a hibába, hogy véletlenül lenyomtam a hüvelykujjamhoz közelebbi oldalsó gombját.

Logitech G203 Prodigy

Kép forrása: Logitech

A Logitech Prodigy G203 egy ízig-vérig budget (pénztárcabarát) egér azoknak, akik minden pénzüket videokártyájukra, vagy egyéb más drága PC komponensre költötték. A G203 ereje a 8000 forint körüli árában, illetve a széles DPI tartományában rejlik, ami 200-tól egész 8000-ig terjed. Ezeket az értékeket illesztőprogramjából 5 különböző profilra oszthatjuk szét, amik között a görgő mögött elhelyezkedő gombbal tudunk lépkedni. Paint-ben az írásteszt alatt 800 és 1700 DPI-os értékeken volt a lehető legpontosabb, de rendkívül pontos maradt az egér még az 5000-es és a 8000-es DPI értékek mellett is.

DPI, test, paint

Apex Legends-el kezdtem az egér nyúzását, ahol már az első pár meccs után elég nagy meglepetést okozott számomra. Mint, említettem összehasonlításként egy Razer Taipan-t használok, amit egyébként 27.000 forintért vesztegetnek abban a néhány boltban, ahol még egyáltalán kapható. Minél több órát játszottam az Apex-el, annál jobban megkedveltem az egér robbanékonyságát és határozottan pontos célzását, amivel egy idő után már jöttek is a „You are the Champion” feliratok. Ezeket a pozitív tulajdonságait nézve egyre jobban megkedveltem a G203-at, főleg mert egy 10.000 forint alatti termékkel van dolgunk. Természetesen egy normális egérpad sem árt alá, ami esetemben egy Steelseries QcK-t jelent, ami manapság egy belépőszintű gamer egérpadnak számít.

Szerény személyem szerint a legrelevánsabb tesztelési metódus az FPS játékokban való célzást illetően a Quake Champions Instagib módja. Ha valahol nagyon számít egy egér gyorsasága és pontossága, akkor az ez a műfaj. Bizony itt is pozitív meglepetés ért a Razer Taipanhoz képest. Ebben az is közrejátszott, hogy a Taipan-hoz képest egy 10 grammal könnyebb egérrel van dolgunk a G203 személyében, ami nem tűnhet soknak, de egy ennyire pörgős FPS-nél bizony ez is számít. Így tesz ki az egér 85 grammot, ami egy nagyon jó arany középút.

Ami nem tetszett benne, hogy ha izzad az ember tenyere, akkor bizony csúszóssá válhat az egér felülete. A jobb és a bal oldali gomb hangja egyeseknek túl hangos lehet, de ez maximum egy halk irodai környezetben lehet zavaró, nem pedig egy rázós FPS csatában. 4000 DPI fölötti beállításánál már kezd ugrálni a célkereszt. Nem hiába, még a ma is egy csomó pro gamer 400 és 800 DPI környékén használja az egerét.

Az egér értékét tovább növeli az egyszerű és átlátható szoftveres támogatás, ahol vagy az egér beépített memóriáját használjuk a beállításaink tárolására, vagy a számítógépen tárolt játékprofilokat. Így választhatunk mindenhol érvényes globális beállítások, vagy a játékonként külön egyedire szabott profilok között. Ilyen árkategóriájú egereknél egyébként egyáltalán nem jellemző a fedélzeti memória. Ennek segítségével a beállításainkat egyik gépről a másikra könnyen átvihetjük anélkül, hogy ehhez például egy felhőalapú adatbázisból kelljen a beállításainkat lehívni.
Lásd Razer Taipan – Razer Synapse 2.0 szoftver, ahol az account-unkkal bejelentkezve tudunk hozzáférni a beállításainkhoz.

5 DPI érzékenységet is beállíthatunk 200-tól 8000 DPI értékekig, valamint a polling rate-et (jelentési gyakoriság) tudjuk 125, 250, 500 és 1000 Hz között állítani.

Logtech, G203, Prodigy, software

Kép forrása: Logitech Gaming Software

A gombokhoz más egérfunkciókat, előre definiált billentyűkombinációkat, vagy akár teljesen egyedi több-billentyűs makrókat is hozzárendelhetünk.

Logtech, G203, Prodigy, Software

Kép forrása: Logitech Gaming Software

A következő fülön az egér RGB világítását szabhatjuk személyre 16,8 millió szín közül. Ezekből 6 egyénileg „kikevert” színt el is menthetünk a profilunkba.
Ezt a világítást természetesen ki is kapcsolhatjuk, vagy épp a világítási effektet tudjuk kiválasztani a következők közül: Rögzített szín, Színciklus, Lélegző hatás
Az utóbbi 2 effektnél a fényerőt és a ciklikusság gyakoriságát is tudjuk állítani egy csúszkával.

Logtech, G203, Prodigy, Software

Kép forrása: Logitech Gaming Software

A következő fülön egy hőtérkép segítségével monitorozhatjuk az egerünk használatának a gyakoriságát.

Logtech, G203, Prodigy, Software

Kép forrása: Logitech Gaming Software

Azt is, hogy a gombokat mennyi ideig tartottuk lenyomva.

Logtech, G203, Prodigy, Software

Kép forrása: Logitech Gaming Software

 

Összefoglalás

Logitech G203 Prodigy

Felhasználás: Játék
Érzékenység: 8000 DPI
Technológia: Optikai
Csatlakozás: Vezetékes
Interfész: USB
Használat: Gombok és görgető kerék
Programozható gombok száma: 6 db
Szélesség: 62,15 mm
Magasság: 38,2 mm
Mélység: 116,6 mm
Súly: 85 g
Háttérvilágítás: RGB
Szín: Fekete
Kábel hosszúsága: 2m


Szerzői értékelés

9

Összességében abszolút best-buy rágcsálóról beszélhetünk, ami a maga 8000 forintos végfelhasználói árával párját ritkítja ebben a szegmensben. Ilyen árképzés mellett az ennyire pontos szenzor, 200-tól 8000 DPI-ig terjedő érzékenység, beépített memória szinte már ajándék. A Logitech itt egy új szenzort próbált ki, valószínűleg ezért nem mertek magasabb árral indítani. A casual gaming mellett, akár a kompetitív gaming-ben is megállja a helyét a Logitech G203, a benne lévő Mercury STM32L100 szenzornak köszönhetően.

Meglepően pontos szenzor /
Baromi jó ár-érték arány /
Könnyű

Csúszóssá válhat a felülete /
Kicsit messze van az előre gomb

Olvasói értékelés

0

×